понеделник, 29 август 2011 г.

На разходка до Клисурския Манастир

В горещините ми е много трудно да се задържа в кухнята. Правя набързо някоя манджичка, която съвсем не е достойна за показване или пък някое бързо десертче, което също не би представлявало интерес за никого.

Иска ми се да ви заведа на виртуална разходка до едно място, което много обичам да посещавам и което предлага прохлада в жегите.

За съжаление снимките ми не могат да предадат красотата...

IMG_0199

IMG_1559

IMG_1535

IMG_1530

IMG_1532

IMG_1533

IMG_1536

IMG_1537

IMG_1538

IMG_1540

IMG_1543

IMG_0236

IMG_0238

IMG_0239

IMG_1550

IMG_1546

IMG_1555

IMG_1556

IMG_1560

IMG_0244

Copy (2) of IMG_0667

Искам да използвам случая да се похваля с наградите, които получих през последните дни:

От Мони и Мони М_Т
Предавам я на Роси.


От Мина
Предавам я на Мони.

От Мони
Предавам я на Катерина.

От Еликсир и Зиче
Предавам я на Траяна.

Благодаря ви страшно много, момичета! Много ме зарадвахте с жеста си на внимание!








вторник, 23 август 2011 г.

Триъгълна бисквитена торта

biscuit cake1

Напоследък това е начинът, по който оползотворявам крема, останал ми при приготвянето на тортите. Някакси изглежда по-атрактивно от обикновената бисквитена торта.

Необходими са 9 бисквитки Закуска (аз винаги имам, защото са любими на дъщеря ми), които се топват в Нескуик и се подреждат върху фолио по този начин:


Върху тях се изсипва дебел слой от кремчето, което в никакъв случай не трябва да е течно.


Подхващат се бисквитите с фолиото, за да стане триъгълна формата и ако ви е останал крем се замазва отгоре, ако не – опаковате с фолиото.

biscuit cake

В случая ползвах 200 мл сладкарска сметана, които ми бяха изостанали и едно кремче Ликьор на Стила Долче (бях взела една опаковка за проба, но тези на Йоткер си ми харесват повече).
Нищо не пречи да се сложи и обикновено нишестено кремче, след като се изчака малко да поизстине и да се сгъсти.
Понякога, когато кремчето ми е малко, слагам за пълнеж и един банан (така както си е цял се слага по дължина върху средните бисквити, преди да се придаде форма).
Накрая пъхвате в хладилника за час-два и е готово.

И остава да се похваля с една усмихната наградка от traiana. Благодаря :))




петък, 19 август 2011 г.

Питки с кайма, тиквички и лук

IMG_1387

Това е нещо вкусно, което правя за n-ти път и реших да снимам най-накрая. По своята същност, май, са си чиста проба пирожки. Но, каквото и да е, вкъщи много се харесва.

Необходими са:

За плънката:

500 гр. кайма
1 малка тиквичка
2 средно големи глави лук
съвсем малко олио
чубрица
кимион
сол


Нарязвате тиквичката и лука на дребни кубчета. Задушавате ги леко в олиото, след което прибавяте каймата и подправките и запържвате.

IMG_1390

За тестото:

1,5 с.л. зехтин
320 мл вода
2 ч.л. сол
½ с.л. захар
640 гр. брашно
1,5 ч.л. суха мая



От продуктите омесвате меко тесто (или както правя аз, оставяте машината за хляб да свърши това). И оставяте да втаса за около 30-40 минути.
Всъщност, най-удобно е да си направите плънката, докато чакате тестото да втаса.

След това разделяте тестото на 32 приблизително равни топчета. С намазнени ръце, върху намазнена повърхност разточвате всяко топче възможно най-тънко, под формата на кръгче или елипса. Слагате плънката и затваряте с помощта на виличка.
Слагате първата тава (с 16 питки) във фурната да втаса на 50 градуса (това отнема около 20 минути) и след това се залавяте с приготвянето на питките за втората тава. Оставяте ги да втасват някъде на топло и включвате първите, които трябва вече да са втасали, да се пекат на 180 градуса до златисто.

IMG_1394

След като станат готови, слагате втората тава с вече втасалите питки да се пече.

И за десерт имам една сладка награда, за която благодаря на Ина :))





вторник, 16 август 2011 г.

Орехова торта

IMG_1369

Още като видях Ореховата торта на Ваня, реших, че ще я направя при първия повод. Е, не я направих в оригиналния й вариант, но пак беше толкова вкусна, колкото си представях, че ще е. Напомня ми на един сладкиш от детството ми – агнеси.
Аз не сложих кафе и ром, за да бъде подходяща и за деца и ползвах обикновено нишестено кремче, любимото на дъщеря ми.

За едно прилично високо торте с диаметър ок. 18 см са необходими:

• за блата:

60 гр. смлени орехи
3 с.л. прясно мляко
1 капсула есенция ванилия
(прясното мляко и ванилията са вместо кафето и рома)
170 гр. меко масло
170 гр. захар
3 яйца
170 гр. брашно
1 и ½ ч.л. бакпулвер

Ето тук пише какво да направите с всичко това.

Аз разпределих сместа в две предварително облицовани с хартия за печене тавички и след като блатовете бяха напълно изстинали, ги разполових, за да станат четири.

Сиропирах с ок. стотина милилитра подсладено мляко (можеше и повечко).

• за крема:

50 гр. нишесте ванилия
500 мл прясно мляко
½ ч.ч. захар

Разтваряте нишестето в част от млякото. Другото мляко със захарта слагате на котлона. Като заври, го дърпате от огъня, бъркайки сипвате студеното мляко с нишестето и връщате на котлона да заври пак.


След това редите тортата, украсявате със сметана и заливате с карамелен топинг.
Така направих аз, естествено може да се действа и по друг начин.

Използвам случая да благодаря за веселата лятна награда, с която ме зарадва The witch:








четвъртък, 4 август 2011 г.

Devil's food cake - вариации по тема

IMG_1307

За блатовете ползвах рецептата на Ина (леко променена). Когато става дума за шоколадови блатове, определено, тя ми е любима! Необходими са ви:

4 яйца
3/4 чаена чаша краве масло
1/4 чаена чаша олио
1 и 1/2 чаена чаши кисело мляко
2 чаени чаши захар
1 и 3/4 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша какао
1 и 1/4 чаени лъжички сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
ванилия


• Разбивате яйцата на пяна.
• Прибавяте захарта и бъркате докато сместа стане пухкава и изсветлее.
• Добавяте разтопеното масло и олиото и разбърквате.
• Слагате млякото, предварително разбъркано със содата.
• Смесвате сухите съставки, пресявате и добавяте към течните. Разбърквате с шпатула.
• Разпределяте сместа в две форми за торта с диаметър 18 см, които предварително сте облицовали с хартия за печене (аз изрязвам кръгче, което слагам на дъното и лента, с която покривам стените).
• Печете на 180 градуса до суха клечка.
• Изваждате тавичките и ги оставяте за пет минути, след което вадите блатовете, за да изстинат.
• След като са напълно изстинали, разполовявате всеки блат, така че да се получат общо четири.


IMG_1328

В оригиналната рецепта блатовете не се сиропират, но ние сме любители на силно сиропираните торти, затова направих шоколадов сироп. За него са ви необходими:

100 мл вода
100 гр. захар
2 с.л. какао
20 мл ром
Водата и захарта се кипват за 3-4 минути. Добавя се какаото. Оставя се да заври. След като се махне от огъня, се добавя ромът.


За крема между блатовете:

1 крем Оле какао
375 мл прясно мляко
50 гр. меко масло
• Разтваряте сухата смес в млякото и добавяте маслото.


За крема за декорация (ганаш):

200 мл сладкарска сметана
150 гр. натурален шоколад
• Натрошавате шоколада на дребни парченца (най-добре да го рендосате).
• Слагате сметаната в тенджерка с дебело дъно и загрявате на най-слабата степен на котлона, като изчаквате леко да се загрее.
• Изсипвате шоколада и бъркате, докато стане хомогенна смес.
• Оставяте да се охлади и прибирате в хладилник минимум за 4 часа.
• Изваждате от хладилника и разбивате с миксер, докато се получи пухкава смес.


За шоколадовата заливка:

50 гр. натурален шоколад
50 гр масло
няколко лъжички затоплено мляко
• Разтопявате шоколада (предварително рендосан) и маслото (нарязано на дребни кубчета) на водна баня или в микровълновата фурна на най-слаба мощност.
• Добавяте мъничко мляко, за да стане достатъчно течно.
• Заливате тортата и оставяте в хладилника да стегне.


IMG_1314

Розичките са направени с новата ми формичка за лесни рози. Наистина така стават доста по-бързо и по-лесно. И мисля, че резултатът е задоволителен :) Ето нагледен материал за заинтригуваните:







И напълно по темата искам да благодаря на Мони за прекрасната шоколадова награда, с която ме удостои:

неделя, 10 юли 2011 г.

Тирамису без яйца

Copy of IMG_0791

Не знам до колко този сладкиш може да се нарече „тирамису”, при положение, че няма яйца, но пък си има всичко друго (е, и бишкоти няма).
Имам някаква фобия да ползвам сурови яйца. Наскоро гледах някакъв вариант, при който жълтъците се разбиват със захарта на водна баня, но и това ми се струва недостатъчно.

За добър „търговски” вид предпочетох да ползвам пандишпанов блат, вместо бишкоти. За 18 сантиметрова форма са необходими ( по рецепта на Наталина ):


4 големи яйца
120 гр. кристална захар
110 гр. Брашно


• Отделяте жълтъците от белтъците.
• Разбивате белтъците на сняг.
• Разбивате жълтъците със захарта, докато сместта стане пухкава и светла.
• Добавяте белтъците към жълтъчната смес, като разбърквате със сладкарска шпатула.
• Изсипвате пресятото брашно на няколко пъти, като леко разбърквате.
• Застилате дъното на формата с хартия за печене, а стените намазвате с масло.
• Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
• След като сте извадили готовия блат от фурната, изчаквате пет минути и внимателно изваждате от формата и обръщате с издутата част надолу. Така получавате равен блат.
• След като е изстинал напълно, го разрязвате на три части.


За сиропиране на блата ви трябва чаша силно еспресо, в която слагате и 20-30 мл ром.

За крема:
500 гр. маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
100 гр. пудра захар

• Разбивате маскарпонето със захарта.
• В друга купа разбивате сметаната на сняг.
• Сипвате я при маскарпонето и бъркате със сладкарска шпатула.

След това редите блат, сиропирате, слагате част от крема и т.н. Оставяте да престои няколко часа в хладилника.

За шоколадовата заливка:
50 гр. натурален шоколад
50 гр масло
няколко лъжички затоплено мляко

• Разтопявате шоколада (предварително рендосан) и маслото (нарязано на дребни кубчета) на водна баня или в микровълновата фурна на най-слаба мощност.
• Добавяте мъничко мляко, за да стане достатъчно течно.
• Заливате тортата и оставяте в хладилника да стегне.
На мен не ми се получи съвсем добре, но е по-приемливо от миналия път. Така, че има градация ;)

Украсявате както си искате   
Аз реших да си изпробвам новите приспособления за лилия и си направих една.

IMG_0805

Преди съм обяснявала как става това, та сега няма да се впускам в подробности. Ето нещо по-добро ;)







И сега, след като направихме тортата и я украсихме, макар и със закъснение, искам да благодаря на Ина за наградата, която сподели с мен :)

С гордост я показвам :)


... и черпя с парченце тирамису.

IMG_1096

петък, 24 юни 2011 г.

Бърза публикация и бързи питки

IMG_0632

Лято е! Времето е прекрасно и съответно хич не се застоявам в кухнята. Кулинарните ми преживявания напоследък се състоят в правене на таратор. Днес реших да пробвам и едни питки от кулата на вещицата ,на които съм хвърлила око от известно време. Именно, защото са бързи. И станаха вкусни :)

Трябват ви само:
350 г брашно (на мен ми отиде по-малко), ползвах пълнозърнесто
2 ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. сол (може би следващия път ще сложа по-малко)
2 ч.л. захар (не сложих)
300 г кисело мляко 4,5 %
1 с.л. олио + 2-3 с.л. за оформяне (ползвах зехтин)
отгоре поръсих с риган

От всичко това се омесва меко тесто и се оформят питки. Аз пекох на 190 градуса.
Това е!

IMG_0629

Искам да използвам случая да благодаря на Еликсир за милата награда, която сподели с мен!

На свой ред искам да я споделя с две дами, чиито блогове стартираха приблизително с моя и ги чувствам някакси близки, а именно Мони и Русанка.

събота, 11 юни 2011 г.

Какаово-бананови кексчета със стевия

IMG_0540

Напоследък отново поднових битката с бялата захар и бялото брашно. От известно време насам напълно се бях поддала на изкушението да ги ползвам безразборно и това оказа своето негативно влияние върху приятелството ми с кантара. Много обичам сладичко и не мога да се лиша съвсем, а изкуствените подсладители са табу за мен (тъй като се оказва, че са много вредни). Преди време бях ползвала стевия. За нея се твърди, че освен, че е сладка, е и полезна, и без никакви калории. Сега реших да опитам пак. Още повече, че открих, че я има и в прахообразна форма.
Направих половин доза от любимите си какаово-бананови кексчета, за да видя какво ще се получи. Не очаквах да оцеля дозата на стевията, но изненадващо, получи се нещо много приятно на вкус. Даже и дъщеря ми ги хареса (сигурно, защото не са прекалено сладки, както обикновено, когато ползвам захар).

IMG_0542

Необходими продукти за 6 бр. кексчета
1 яйце
11 пакетчета Стевия х 1,2 гр.
1/3 ч.ч. олио
3 с.л. кисело мляко + ¾ ч.л. сода
1 голям банан
¼ ч.ч. какао
¾ ч.ч. пълнозърнесто брашно

• Разбивате яйцето на пяна.
• Добавяте стевията и бъркате, докато се разтвори.
• Добавяте олиото и пак бъркате.
• Добавяте киселото мляко със содата и предварително пюрирания банан.
• Пресявате какаото с брашното и ги сипвате при мокрите съставки.
• Разбърквате леко.
• Печете на 180 градуса.

IMG_0547

събота, 21 май 2011 г.

Торта "Негърче"

Тези дни имах два повода да направя торта. Единият, естествено е именният ми ден, а другият е, че най-сетне се сдобих с нов фотоапарат и трябваше да има нещо за снимане. Е, да имаш хубав апарат, само по себе си, не означава, че снимките ще са добри. Доста щракане падна, но има още много да се уча. Е, трябва да се започне от някъде... Сега за тортата... Рецептата, която ви предлагам доста се различава от познатия сладкиш. Може да се каже, че автентични са само блатовете. Но, цялостното излъчване, мисля отговаря на заглавието. За блатовете (рецептата е на Виделина): 1 кофичка кисело мляко/0,500гр./ 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат 1 1/2 ч.ч. захар на кристали 1/2 ч.ч. олио 2 1/2 ч.ч. брашно 3с.л. какао • Слагате в купа млякото, содата и захарта и разбърквате до разтваряне на захарта. • Сипвате олиото и отново разбърквате. • Пресявате брашното с какаото и добавяте на няколко пъти, като всеки път разбърквате с шпатула, докато се поеме. • Разделяте сместа на две равни части и печете в ринг за торти с диаметър 18 см на 180 градуса. • След като блатовете са изстинали, ги разполовявате, за да получите 4 блата. Хубаво е първо да отрежете издутините и след това да разполовите. За шоколадовия сироп: 200 мл вода 150 мл захар 2 с.л. какао • Оставяте захарта и водата да кипнат за 3-4 минути. • Оттегляте съда от огъня, добавяте какаото, разбърквате и оставяте отново да заври. За крема между блатовете: 1 пак. пудинг какао на Д-р Йоткер 500 мл. мляко • Приготвяте според указанията на опаковката. За крема за декорация (ганаш): 200 мл сладкарска сметана 200 гр. натурален шоколад • Натрошавате шоколада на дребни парченца (най-добре да го рендосате). • Слагате сметаната в тенджерка с дебело дъно и загрявате на най-слабата степен на котлона, като изчаквате леко да се загрее. • Изсипвате шоколада и бъркате, докато стане хомогенна смес. • Оставяте да се охлади и прибирате в хладилник минимум за 4 часа. • Изваждате от хладилника и разбивате с миксер, докато се получи пухкава смес. След, като всичко е готово подреждате тортата в ринг – блат, сироп, крем и т.н. Оставяте да престои в хладилника поне една нощ и декорирате. Поради липса на време, аз винаги процедирам така: • през първия ден изпичам блатовете • през втория ден сглобявам тортата и забърквам ганаша • през третия ден разбивам ганаша и декорирам тортата. Ето единственото парченце, което успях да щракна:

вторник, 17 май 2011 г.

Медена питка в машината за хляб

Не си спомням от колко време не бях месила питка. Рецептата на Стела я бях харесала преди почти две години. Привлече ме не само името, но и видът на оригинала. Преди няколко дена дъщеря ми упорито искаше питка и реших най-сетне да я направя. Естествено замесих я в машината за хляб. Ето какво сложих вътре: 1 яйце 50 гр разтопено масло 150 мл леко затоплено прясно мляко 2 супени лъжици мед 1 1/2 ч.л. сол 500 гр. брашно 7 гр. суха мая 1 жълтък за намазване Ползвах програмата за месене на тесто с втасване (при мен тя вкючва 30 минути месене и 1 час втасване). Трябва да се получи мекичко тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно или съответно мляко. След втасването разделих тестото на седем равни по големина топки, които разточих на фитилчета и вързах на възелчета. Оставих да втаса на 50 градуса във фурната за 15 минути (може би трябваше още да втасва, но нямаше време) и намазах с жълтък. Пекох на 170 градуса. Не съм засичала време. И сега, след като съм сготвила, искам да благодаря на Еликсир за приятелската награда, която получих от нея! Еликсирче, много ме зарадва с този жест! Много ти благодаря :)) Много ми е трудно, обаче, да направя списък на тези, на които да я предам. Със сигурност ще изпусна някого и ще ми бъде мъчно. Затова искам да я споделя с всички, които понякога харесват моите публикации и изпитват приятелски чувства към мен. За всички вас

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...