Още като видях Ореховата торта на Ваня, реших, че ще я направя при първия повод. Е, не я направих в оригиналния й вариант, но пак беше толкова вкусна, колкото си представях, че ще е. Напомня ми на един сладкиш от детството ми – агнеси.
Аз не сложих кафе и ром, за да бъде подходяща и за деца и ползвах обикновено нишестено кремче, любимото на дъщеря ми.
За едно прилично високо торте с диаметър ок. 18 см са необходими:
• за блата:
60 гр. смлени орехи
3 с.л. прясно мляко
1 капсула есенция ванилия
(прясното мляко и ванилията са вместо кафето и рома)
170 гр. меко масло
170 гр. захар
3 яйца
170 гр. брашно
1 и ½ ч.л. бакпулвер
Ето тук пише какво да направите с всичко това.
Аз разпределих сместа в две предварително облицовани с хартия за печене тавички и след като блатовете бяха напълно изстинали, ги разполових, за да станат четири.
Сиропирах с ок. стотина милилитра подсладено мляко (можеше и повечко).
• за крема:
50 гр. нишесте ванилия
500 мл прясно мляко
½ ч.ч. захар
Разтваряте нишестето в част от млякото. Другото мляко със захарта слагате на котлона. Като заври, го дърпате от огъня, бъркайки сипвате студеното мляко с нишестето и връщате на котлона да заври пак.
След това редите тортата, украсявате със сметана и заливате с карамелен топинг.
Така направих аз, естествено може да се действа и по друг начин.
Използвам случая да благодаря за веселата лятна награда, с която ме зарадва The witch: