вторник, 16 август 2011 г.

Орехова торта

IMG_1369

Още като видях Ореховата торта на Ваня, реших, че ще я направя при първия повод. Е, не я направих в оригиналния й вариант, но пак беше толкова вкусна, колкото си представях, че ще е. Напомня ми на един сладкиш от детството ми – агнеси.
Аз не сложих кафе и ром, за да бъде подходяща и за деца и ползвах обикновено нишестено кремче, любимото на дъщеря ми.

За едно прилично високо торте с диаметър ок. 18 см са необходими:

• за блата:

60 гр. смлени орехи
3 с.л. прясно мляко
1 капсула есенция ванилия
(прясното мляко и ванилията са вместо кафето и рома)
170 гр. меко масло
170 гр. захар
3 яйца
170 гр. брашно
1 и ½ ч.л. бакпулвер

Ето тук пише какво да направите с всичко това.

Аз разпределих сместа в две предварително облицовани с хартия за печене тавички и след като блатовете бяха напълно изстинали, ги разполових, за да станат четири.

Сиропирах с ок. стотина милилитра подсладено мляко (можеше и повечко).

• за крема:

50 гр. нишесте ванилия
500 мл прясно мляко
½ ч.ч. захар

Разтваряте нишестето в част от млякото. Другото мляко със захарта слагате на котлона. Като заври, го дърпате от огъня, бъркайки сипвате студеното мляко с нишестето и връщате на котлона да заври пак.


След това редите тортата, украсявате със сметана и заливате с карамелен топинг.
Така направих аз, естествено може да се действа и по друг начин.

Използвам случая да благодаря за веселата лятна награда, с която ме зарадва The witch:








четвъртък, 4 август 2011 г.

Devil's food cake - вариации по тема

IMG_1307

За блатовете ползвах рецептата на Ина (леко променена). Когато става дума за шоколадови блатове, определено, тя ми е любима! Необходими са ви:

4 яйца
3/4 чаена чаша краве масло
1/4 чаена чаша олио
1 и 1/2 чаена чаши кисело мляко
2 чаени чаши захар
1 и 3/4 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша какао
1 и 1/4 чаени лъжички сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
ванилия


• Разбивате яйцата на пяна.
• Прибавяте захарта и бъркате докато сместа стане пухкава и изсветлее.
• Добавяте разтопеното масло и олиото и разбърквате.
• Слагате млякото, предварително разбъркано със содата.
• Смесвате сухите съставки, пресявате и добавяте към течните. Разбърквате с шпатула.
• Разпределяте сместа в две форми за торта с диаметър 18 см, които предварително сте облицовали с хартия за печене (аз изрязвам кръгче, което слагам на дъното и лента, с която покривам стените).
• Печете на 180 градуса до суха клечка.
• Изваждате тавичките и ги оставяте за пет минути, след което вадите блатовете, за да изстинат.
• След като са напълно изстинали, разполовявате всеки блат, така че да се получат общо четири.


IMG_1328

В оригиналната рецепта блатовете не се сиропират, но ние сме любители на силно сиропираните торти, затова направих шоколадов сироп. За него са ви необходими:

100 мл вода
100 гр. захар
2 с.л. какао
20 мл ром
Водата и захарта се кипват за 3-4 минути. Добавя се какаото. Оставя се да заври. След като се махне от огъня, се добавя ромът.


За крема между блатовете:

1 крем Оле какао
375 мл прясно мляко
50 гр. меко масло
• Разтваряте сухата смес в млякото и добавяте маслото.


За крема за декорация (ганаш):

200 мл сладкарска сметана
150 гр. натурален шоколад
• Натрошавате шоколада на дребни парченца (най-добре да го рендосате).
• Слагате сметаната в тенджерка с дебело дъно и загрявате на най-слабата степен на котлона, като изчаквате леко да се загрее.
• Изсипвате шоколада и бъркате, докато стане хомогенна смес.
• Оставяте да се охлади и прибирате в хладилник минимум за 4 часа.
• Изваждате от хладилника и разбивате с миксер, докато се получи пухкава смес.


За шоколадовата заливка:

50 гр. натурален шоколад
50 гр масло
няколко лъжички затоплено мляко
• Разтопявате шоколада (предварително рендосан) и маслото (нарязано на дребни кубчета) на водна баня или в микровълновата фурна на най-слаба мощност.
• Добавяте мъничко мляко, за да стане достатъчно течно.
• Заливате тортата и оставяте в хладилника да стегне.


IMG_1314

Розичките са направени с новата ми формичка за лесни рози. Наистина така стават доста по-бързо и по-лесно. И мисля, че резултатът е задоволителен :) Ето нагледен материал за заинтригуваните:







И напълно по темата искам да благодаря на Мони за прекрасната шоколадова награда, с която ме удостои:

неделя, 10 юли 2011 г.

Тирамису без яйца

Copy of IMG_0791

Не знам до колко този сладкиш може да се нарече „тирамису”, при положение, че няма яйца, но пък си има всичко друго (е, и бишкоти няма).
Имам някаква фобия да ползвам сурови яйца. Наскоро гледах някакъв вариант, при който жълтъците се разбиват със захарта на водна баня, но и това ми се струва недостатъчно.

За добър „търговски” вид предпочетох да ползвам пандишпанов блат, вместо бишкоти. За 18 сантиметрова форма са необходими ( по рецепта на Наталина ):


4 големи яйца
120 гр. кристална захар
110 гр. Брашно


• Отделяте жълтъците от белтъците.
• Разбивате белтъците на сняг.
• Разбивате жълтъците със захарта, докато сместта стане пухкава и светла.
• Добавяте белтъците към жълтъчната смес, като разбърквате със сладкарска шпатула.
• Изсипвате пресятото брашно на няколко пъти, като леко разбърквате.
• Застилате дъното на формата с хартия за печене, а стените намазвате с масло.
• Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
• След като сте извадили готовия блат от фурната, изчаквате пет минути и внимателно изваждате от формата и обръщате с издутата част надолу. Така получавате равен блат.
• След като е изстинал напълно, го разрязвате на три части.


За сиропиране на блата ви трябва чаша силно еспресо, в която слагате и 20-30 мл ром.

За крема:
500 гр. маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
100 гр. пудра захар

• Разбивате маскарпонето със захарта.
• В друга купа разбивате сметаната на сняг.
• Сипвате я при маскарпонето и бъркате със сладкарска шпатула.

След това редите блат, сиропирате, слагате част от крема и т.н. Оставяте да престои няколко часа в хладилника.

За шоколадовата заливка:
50 гр. натурален шоколад
50 гр масло
няколко лъжички затоплено мляко

• Разтопявате шоколада (предварително рендосан) и маслото (нарязано на дребни кубчета) на водна баня или в микровълновата фурна на най-слаба мощност.
• Добавяте мъничко мляко, за да стане достатъчно течно.
• Заливате тортата и оставяте в хладилника да стегне.
На мен не ми се получи съвсем добре, но е по-приемливо от миналия път. Така, че има градация ;)

Украсявате както си искате   
Аз реших да си изпробвам новите приспособления за лилия и си направих една.

IMG_0805

Преди съм обяснявала как става това, та сега няма да се впускам в подробности. Ето нещо по-добро ;)







И сега, след като направихме тортата и я украсихме, макар и със закъснение, искам да благодаря на Ина за наградата, която сподели с мен :)

С гордост я показвам :)


... и черпя с парченце тирамису.

IMG_1096

петък, 24 юни 2011 г.

Бърза публикация и бързи питки

IMG_0632

Лято е! Времето е прекрасно и съответно хич не се застоявам в кухнята. Кулинарните ми преживявания напоследък се състоят в правене на таратор. Днес реших да пробвам и едни питки от кулата на вещицата ,на които съм хвърлила око от известно време. Именно, защото са бързи. И станаха вкусни :)

Трябват ви само:
350 г брашно (на мен ми отиде по-малко), ползвах пълнозърнесто
2 ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. сол (може би следващия път ще сложа по-малко)
2 ч.л. захар (не сложих)
300 г кисело мляко 4,5 %
1 с.л. олио + 2-3 с.л. за оформяне (ползвах зехтин)
отгоре поръсих с риган

От всичко това се омесва меко тесто и се оформят питки. Аз пекох на 190 градуса.
Това е!

IMG_0629

Искам да използвам случая да благодаря на Еликсир за милата награда, която сподели с мен!

На свой ред искам да я споделя с две дами, чиито блогове стартираха приблизително с моя и ги чувствам някакси близки, а именно Мони и Русанка.

събота, 11 юни 2011 г.

Какаово-бананови кексчета със стевия

IMG_0540

Напоследък отново поднових битката с бялата захар и бялото брашно. От известно време насам напълно се бях поддала на изкушението да ги ползвам безразборно и това оказа своето негативно влияние върху приятелството ми с кантара. Много обичам сладичко и не мога да се лиша съвсем, а изкуствените подсладители са табу за мен (тъй като се оказва, че са много вредни). Преди време бях ползвала стевия. За нея се твърди, че освен, че е сладка, е и полезна, и без никакви калории. Сега реших да опитам пак. Още повече, че открих, че я има и в прахообразна форма.
Направих половин доза от любимите си какаово-бананови кексчета, за да видя какво ще се получи. Не очаквах да оцеля дозата на стевията, но изненадващо, получи се нещо много приятно на вкус. Даже и дъщеря ми ги хареса (сигурно, защото не са прекалено сладки, както обикновено, когато ползвам захар).

IMG_0542

Необходими продукти за 6 бр. кексчета
1 яйце
11 пакетчета Стевия х 1,2 гр.
1/3 ч.ч. олио
3 с.л. кисело мляко + ¾ ч.л. сода
1 голям банан
¼ ч.ч. какао
¾ ч.ч. пълнозърнесто брашно

• Разбивате яйцето на пяна.
• Добавяте стевията и бъркате, докато се разтвори.
• Добавяте олиото и пак бъркате.
• Добавяте киселото мляко със содата и предварително пюрирания банан.
• Пресявате какаото с брашното и ги сипвате при мокрите съставки.
• Разбърквате леко.
• Печете на 180 градуса.

IMG_0547

събота, 21 май 2011 г.

Торта "Негърче"

Тези дни имах два повода да направя торта. Единият, естествено е именният ми ден, а другият е, че най-сетне се сдобих с нов фотоапарат и трябваше да има нещо за снимане. Е, да имаш хубав апарат, само по себе си, не означава, че снимките ще са добри. Доста щракане падна, но има още много да се уча. Е, трябва да се започне от някъде... Сега за тортата... Рецептата, която ви предлагам доста се различава от познатия сладкиш. Може да се каже, че автентични са само блатовете. Но, цялостното излъчване, мисля отговаря на заглавието. За блатовете (рецептата е на Виделина): 1 кофичка кисело мляко/0,500гр./ 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат 1 1/2 ч.ч. захар на кристали 1/2 ч.ч. олио 2 1/2 ч.ч. брашно 3с.л. какао • Слагате в купа млякото, содата и захарта и разбърквате до разтваряне на захарта. • Сипвате олиото и отново разбърквате. • Пресявате брашното с какаото и добавяте на няколко пъти, като всеки път разбърквате с шпатула, докато се поеме. • Разделяте сместа на две равни части и печете в ринг за торти с диаметър 18 см на 180 градуса. • След като блатовете са изстинали, ги разполовявате, за да получите 4 блата. Хубаво е първо да отрежете издутините и след това да разполовите. За шоколадовия сироп: 200 мл вода 150 мл захар 2 с.л. какао • Оставяте захарта и водата да кипнат за 3-4 минути. • Оттегляте съда от огъня, добавяте какаото, разбърквате и оставяте отново да заври. За крема между блатовете: 1 пак. пудинг какао на Д-р Йоткер 500 мл. мляко • Приготвяте според указанията на опаковката. За крема за декорация (ганаш): 200 мл сладкарска сметана 200 гр. натурален шоколад • Натрошавате шоколада на дребни парченца (най-добре да го рендосате). • Слагате сметаната в тенджерка с дебело дъно и загрявате на най-слабата степен на котлона, като изчаквате леко да се загрее. • Изсипвате шоколада и бъркате, докато стане хомогенна смес. • Оставяте да се охлади и прибирате в хладилник минимум за 4 часа. • Изваждате от хладилника и разбивате с миксер, докато се получи пухкава смес. След, като всичко е готово подреждате тортата в ринг – блат, сироп, крем и т.н. Оставяте да престои в хладилника поне една нощ и декорирате. Поради липса на време, аз винаги процедирам така: • през първия ден изпичам блатовете • през втория ден сглобявам тортата и забърквам ганаша • през третия ден разбивам ганаша и декорирам тортата. Ето единственото парченце, което успях да щракна:

вторник, 17 май 2011 г.

Медена питка в машината за хляб

Не си спомням от колко време не бях месила питка. Рецептата на Стела я бях харесала преди почти две години. Привлече ме не само името, но и видът на оригинала. Преди няколко дена дъщеря ми упорито искаше питка и реших най-сетне да я направя. Естествено замесих я в машината за хляб. Ето какво сложих вътре: 1 яйце 50 гр разтопено масло 150 мл леко затоплено прясно мляко 2 супени лъжици мед 1 1/2 ч.л. сол 500 гр. брашно 7 гр. суха мая 1 жълтък за намазване Ползвах програмата за месене на тесто с втасване (при мен тя вкючва 30 минути месене и 1 час втасване). Трябва да се получи мекичко тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно или съответно мляко. След втасването разделих тестото на седем равни по големина топки, които разточих на фитилчета и вързах на възелчета. Оставих да втаса на 50 градуса във фурната за 15 минути (може би трябваше още да втасва, но нямаше време) и намазах с жълтък. Пекох на 170 градуса. Не съм засичала време. И сега, след като съм сготвила, искам да благодаря на Еликсир за приятелската награда, която получих от нея! Еликсирче, много ме зарадва с този жест! Много ти благодаря :)) Много ми е трудно, обаче, да направя списък на тези, на които да я предам. Със сигурност ще изпусна някого и ще ми бъде мъчно. Затова искам да я споделя с всички, които понякога харесват моите публикации и изпитват приятелски чувства към мен. За всички вас

вторник, 26 април 2011 г.

Шоколадов чийзкейк

Тази година покрай Великден не наблегнах много, много на козунаците. Имах грандиозни планове да пробвам нови рецепти и форми, но в крайна сметка, пак бях притисната от времето. Затова ви предлагам един много лесен и бърз сладкиш :) За блата: 8 двойни бисквитки Орео 30 гр. масло За крема: 500 гр. извара 200 гр. заквасена сметана 30 мл ром 2 големи яйца 400 гр. течен шоколад За заливката: 2 бр. (74 гр.) натурален шоколад „LZ” 50 гр. масло 2 с.л. мляко • Включете фурната на 180 гр. • Натрошете бисквитките надребно и нарежете маслото за блата на малки парченца. • Всичко това сложете в блендера и смелете. • Покрийте дъното на откопчаваща се форма за торта с диаметър 23 см с пекарска хартия и изсипете бисквитите. • Хубаво загладете с лъжица и сложете във фурната да се запече блатът. • През това време разбъркайте с миксер изварата и сметаната, докато се получи хомогенна смес. Добавете рома и яйцата едно по едно. Накрая сложете и течния шоколад. • След като блатът се е запекъл (това става доста бързо, извадете след като замирише приятно на масло), изсипете крема и сложете във фурната, като намалите на 160 градуса. • Печете 50-60 минути (готово е, когато при докосване с пръст не лепне), след което изключвате и леко открехвате фурната. • След 10-15 минути изваждате и откопчавате формата. • След като е напълно изстинал, приготвяте заливката: в купа натрошавате шоколада, нарязвате маслото на малки парченца и сипвате млякото. Слагате за 1 минута в микровълновата на режим за размразяване. След като извадите, бъркайте докато всичко се разтопи и залейте.

неделя, 17 април 2011 г.

Торта с маргаритки и заек

Винаги съм искала да празнувам на Цветница. Е, вече имам повод :)) Имам си едно малко цветенце и съответно повод да направя торта, естествено с цветя. И фигурка за радост на по-голямата ми дъщеря. Поддадох се на чара на напиращите отвсякъде великденски зайци и направих една госпожица, леко пълничка, но мисля чаровна. Много по-елегантни стават тортите, покрити с фондан. Искаше ми се да имам време, но с малко ревливо бебе, то никога не достига. Вече нямам възможност да се занимавам с хобито си. Успявам да открадна за себе си само минутки. От цялата торта си харесвам най-много маргаритките. А, ето я и отвътре: Набързо направена, с готови блатове и мноооого крем от пудинг без варене и сметана. За крема (за торта с диаметър ок.18см и височина 8см): 200 гр. суха смес Кремижел (предполагам, че може да се замени с някаква друга смес за пудинг без варене) 500 мл вода 200 мл сладкарска сметана Сухата смес за крема се смесва с водата. Сметаната се разбива на сняг и се прибавя към пудинга. Разбърква се добре и готово :) ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ЦВЕТЕНЦА!!!

събота, 2 април 2011 г.

Шоколадова торта със златни звездички

От много време се каня да направя Devil's Food Cake. Тортата на Ина ме подсети в точния момент и ето я готова. Е, от пръв поглед си личи, че не ми се получи съвсем добре. Но, това е само на външен вид. На вкус беше невероятна! Страшно шоколадова и топяща се в устата. Всички много я харесаха. Досега не бях правила торта с блатове, съдържащи масло. Оказаха се доста по-ронливи от това, което очаквах. Разполовяването им се оказа доста тежка задача. Не се справих много добре. С ганаша също имах проблеми. Шоколадовото кремче ми се стори малко като количество и реших да направя малко ганаш с натурален шоколад. Но, в бързината го пресякох. Когато човек се старае най-много, винаги се получава така :/ Е, външният вид не беше перфектен, но вкусът компенсира всичко ;) Спазвала съм точно рецептата, с тази разлика, че сиропирах с шоколадов сироп: 100 мл вода 100 гр. захар 2 с.л. какао 20 мл ром Водата и захарта се кипват за 3-4 минути. Добавя се какаото. Оставя се да заври. След като се махне от огъня, се добавя ромът. Следващия път ще се справя по-добре, защото определено ще има следващ път ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...