петък, 9 септември 2011 г.

Торта с грозде и бутилка вино

winebottlecake

Винаги ми е много трудно да измисля дизайн за мъжка торта. Никога нищо оригинално не ми хрумва.
И този път не изневерих на себе си. Реших, че ще бъде ефектно да направя сандък с бутилка вино, въпреки, че е банално.
Няма да се впускам в подробности за направата на тортата. Ще постна само няколко снимки, за идея. Всичко е много просто и лесно за изпълнение, без излишни детайли.

Необходими са ви правоъгълни блатове. Аз ползвах 3 с размер 12х30 см.

Измазвате с маслен крем и оформяте бутилка от руло (аз ползвах готово). Беше по-лесно, отколкото очаквах.

Покривате с фондан бутилката и горната част на тортата.


Боядисвате бутилката със смес от черна и зелена боичка, разтворени в алкохол и малко глюкоза за блясък. Точни пропорции не мога да кажа, защото както е видно от снимките, не се справих много добре.

За страните на сандъка си изрязвате правоъгълници от фондан и правите вълнообразни линии.

Боядисвате с какао, като обирате излишното със салфетка.

За пълнежа на сандъка си правите лентички от жълт фондан.



winebottlecake4


За листенцето ви е необходимо истинско листо от лоза и зелен фондан.



Слагате телче за дръжка и оставяте да съхне върху намачкано фолио (така придобива по-есетсевена форма).

Боядисвате със зелена прахова боичка.

От телчета си правите дръжка за грозда.

И зрънца грозде от зелен фондан.

Боядисвате с бургундско червена прахова боичка.

Гланцирате със смес от алкохол и глюкоза.

winebottlecake2


winebottlecake3

И за финал на днешната публикация искам да благодаря на Диди за наградата, с която ме изненада така приятно :)

понеделник, 29 август 2011 г.

На разходка до Клисурския Манастир

В горещините ми е много трудно да се задържа в кухнята. Правя набързо някоя манджичка, която съвсем не е достойна за показване или пък някое бързо десертче, което също не би представлявало интерес за никого.

Иска ми се да ви заведа на виртуална разходка до едно място, което много обичам да посещавам и което предлага прохлада в жегите.

За съжаление снимките ми не могат да предадат красотата...

IMG_0199

IMG_1559

IMG_1535

IMG_1530

IMG_1532

IMG_1533

IMG_1536

IMG_1537

IMG_1538

IMG_1540

IMG_1543

IMG_0236

IMG_0238

IMG_0239

IMG_1550

IMG_1546

IMG_1555

IMG_1556

IMG_1560

IMG_0244

Copy (2) of IMG_0667

Искам да използвам случая да се похваля с наградите, които получих през последните дни:

От Мони и Мони М_Т
Предавам я на Роси.


От Мина
Предавам я на Мони.

От Мони
Предавам я на Катерина.

От Еликсир и Зиче
Предавам я на Траяна.

Благодаря ви страшно много, момичета! Много ме зарадвахте с жеста си на внимание!








вторник, 23 август 2011 г.

Триъгълна бисквитена торта

biscuit cake1

Напоследък това е начинът, по който оползотворявам крема, останал ми при приготвянето на тортите. Някакси изглежда по-атрактивно от обикновената бисквитена торта.

Необходими са 9 бисквитки Закуска (аз винаги имам, защото са любими на дъщеря ми), които се топват в Нескуик и се подреждат върху фолио по този начин:


Върху тях се изсипва дебел слой от кремчето, което в никакъв случай не трябва да е течно.


Подхващат се бисквитите с фолиото, за да стане триъгълна формата и ако ви е останал крем се замазва отгоре, ако не – опаковате с фолиото.

biscuit cake

В случая ползвах 200 мл сладкарска сметана, които ми бяха изостанали и едно кремче Ликьор на Стила Долче (бях взела една опаковка за проба, но тези на Йоткер си ми харесват повече).
Нищо не пречи да се сложи и обикновено нишестено кремче, след като се изчака малко да поизстине и да се сгъсти.
Понякога, когато кремчето ми е малко, слагам за пълнеж и един банан (така както си е цял се слага по дължина върху средните бисквити, преди да се придаде форма).
Накрая пъхвате в хладилника за час-два и е готово.

И остава да се похваля с една усмихната наградка от traiana. Благодаря :))




петък, 19 август 2011 г.

Питки с кайма, тиквички и лук

IMG_1387

Това е нещо вкусно, което правя за n-ти път и реших да снимам най-накрая. По своята същност, май, са си чиста проба пирожки. Но, каквото и да е, вкъщи много се харесва.

Необходими са:

За плънката:

500 гр. кайма
1 малка тиквичка
2 средно големи глави лук
съвсем малко олио
чубрица
кимион
сол


Нарязвате тиквичката и лука на дребни кубчета. Задушавате ги леко в олиото, след което прибавяте каймата и подправките и запържвате.

IMG_1390

За тестото:

1,5 с.л. зехтин
320 мл вода
2 ч.л. сол
½ с.л. захар
640 гр. брашно
1,5 ч.л. суха мая



От продуктите омесвате меко тесто (или както правя аз, оставяте машината за хляб да свърши това). И оставяте да втаса за около 30-40 минути.
Всъщност, най-удобно е да си направите плънката, докато чакате тестото да втаса.

След това разделяте тестото на 32 приблизително равни топчета. С намазнени ръце, върху намазнена повърхност разточвате всяко топче възможно най-тънко, под формата на кръгче или елипса. Слагате плънката и затваряте с помощта на виличка.
Слагате първата тава (с 16 питки) във фурната да втаса на 50 градуса (това отнема около 20 минути) и след това се залавяте с приготвянето на питките за втората тава. Оставяте ги да втасват някъде на топло и включвате първите, които трябва вече да са втасали, да се пекат на 180 градуса до златисто.

IMG_1394

След като станат готови, слагате втората тава с вече втасалите питки да се пече.

И за десерт имам една сладка награда, за която благодаря на Ина :))





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...