петък, 19 август 2011 г.

Питки с кайма, тиквички и лук

IMG_1387

Това е нещо вкусно, което правя за n-ти път и реших да снимам най-накрая. По своята същност, май, са си чиста проба пирожки. Но, каквото и да е, вкъщи много се харесва.

Необходими са:

За плънката:

500 гр. кайма
1 малка тиквичка
2 средно големи глави лук
съвсем малко олио
чубрица
кимион
сол


Нарязвате тиквичката и лука на дребни кубчета. Задушавате ги леко в олиото, след което прибавяте каймата и подправките и запържвате.

IMG_1390

За тестото:

1,5 с.л. зехтин
320 мл вода
2 ч.л. сол
½ с.л. захар
640 гр. брашно
1,5 ч.л. суха мая



От продуктите омесвате меко тесто (или както правя аз, оставяте машината за хляб да свърши това). И оставяте да втаса за около 30-40 минути.
Всъщност, най-удобно е да си направите плънката, докато чакате тестото да втаса.

След това разделяте тестото на 32 приблизително равни топчета. С намазнени ръце, върху намазнена повърхност разточвате всяко топче възможно най-тънко, под формата на кръгче или елипса. Слагате плънката и затваряте с помощта на виличка.
Слагате първата тава (с 16 питки) във фурната да втаса на 50 градуса (това отнема около 20 минути) и след това се залавяте с приготвянето на питките за втората тава. Оставяте ги да втасват някъде на топло и включвате първите, които трябва вече да са втасали, да се пекат на 180 градуса до златисто.

IMG_1394

След като станат готови, слагате втората тава с вече втасалите питки да се пече.

И за десерт имам една сладка награда, за която благодаря на Ина :))





15 коментара:

  1. Отиват веднага в любимата ми категория "мъничко, вкусничко и соленичко" !
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Охоооо,това много,много ми допада и ще го врътна в най-скоро време!Бравос,Ели!Чудесни мидички!Напоследък снимките ти са страхотни,да нямаш ново фото?

    Хубави почивни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. И хубаво си направила, Ели, че снима и ни даде рецептата :)
    Много вкусни и мекички ми изглеждат!
    Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни питки!
    Браво на теб!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, в първият момент помислих питките ти за пелмени - страхотни са!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Много благодаря, момичета! Ще се радвам, ако ги пробвате и ви харесат :))

    Еликсирче, Фотото е от доста време, но чак сега успяваме да се сработим. Много съм щастлива, че откриваш разлика в положителна посока :))

    Прегръдки! Хубав уикенд :))

    ОтговорИзтриване
  7. Ели,превъзходни са тези питчици!И пълнежа мбого ми харесва!Хубави снимки!Поздрави и хубава вечер:)))

    ОтговорИзтриване
  8. е страхотно да са вкусни, аз обичам и прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, Росита, много благодаря!
    Поздрави! Хубава неделя :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ели, много вкусни и лесни питки!
    Щом пълнежа е с кайма ще се харесат на моите младежи! Благодаря за рецептата!
    Сърдечни поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, предната ми похвала нещо я няма/понякога изчезват/сега ще те похваля двойно!
    Изключителни снимки!
    Чудесна рецепта!
    Страхотно местенце!
    Поздрави и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  12. Ели, чудно предложение. Така апетитно изглежда.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, The witch, много ви благодаря за похвалата :))

    Павлина, добре дошла :) Радвам се, че при мен ти е харесало!

    Приятелски поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Ели,разбира се,че откривам разлика,много добре ти се получават и тортите,и снимките,и всичко,което ни показваш!
    Използвах метода ти за тези чудни мидички,по-нататък ще ги видиш и при мен!Благодаря!

    Хубава вечер,Елинка!

    ОтговорИзтриване
  15. Еликсирче, много се радвам, че си използвала метода ми :)
    Ще чакам да ги видя!
    Хубава вечер и на теб :))

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...