понеделник, 13 декември 2010 г.
Меденки за Коледа
Тези дни най-после ми остана време да направя една доза меденки. Даже успях и да си поиграя и да украся част от тях. Другите бяха набързо безславно изядени...
В общи линии рецептите за меденки са сходни. Може би основната разлика е, че едните са с олио, а другите с масло. От многобройните си успешни и неуспешни опити за правене на сладки съм установила, че предпочитам тези с масло. Та, ето моята рецепта (да си я имам някъде записана, че съм доста разхвърляна ;)
Необходими продукти:
500 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
канела
2 големи яйца
125 гр. меко масло (хубаво е да е оставено да се размекне на стайна температура, а не принудително в микровълновата)
150 гр. течен мед (ако се е захаросал, трябва да го разтопите на водна баня или до камината ;)
50 гр. тъмно кафява захар (с нея стават по-мекички)
1 капсула ванилова есенция.
Начин на приготвяне:
В купа смесвате брашното (хубаво е да отделите мъничко от него и да го оставите настрана, като го добавите накрая, ако има нужда), бакпулвера и канелата. Правите кладенче и сипвате вътре останалите продукти.
Замесвате гладко тесто, което оставяте за 15-ина минути в хладилника, като предварително сте го увили във фолио.
След като се е постегнало в хладилника, го разточвате. Дебелината трябва да е около 5мм.
Изрязаните сладки поставяте в тавичка, постлана с пекарска хартия и слагате в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Много внимавате с печенето! Пекат се не повече от 8-9 минути, докато леко порозовеят, защото ако ги препечете, стават твърди.
След това започва веселата част, а именно украсяването :)) Аз доста си поиграх. Може би другата година дъщеря ми ще е достатъчно голяма, за да си играем заедно :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ели, прекрасно си ги украсила меденките!
ОтговорИзтриванеМайсторка си станала :))
Чудесни са, Ели -
ОтговорИзтриванеВесели и пъстри, с хубав цвят и рисунък.
Създават много празнично настроение,
поздрав и усмивки, Диана
Голяма игра падна :)) Радвам се, че ви харесват!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава снежна седмица :))
Чудесни са , много сладурски ! :)
ОтговорИзтриванеОхх, наистина са голяма играчка тези меденки. Оценявам високо резултата, който си постигнала с айсинга. Кога ще му се престраша и аз?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сабина :)
ОтговорИзтриванеКали, няма нищо страшно в айсинга. Като гледам твоите неща, няма начин да не се справиш.
Ели, страхотни са. Дядо Коледовците и снежните човеци са ми любимци, но в тях има и най-много работа.
ОтговорИзтриванеВсе не мога да се престраша да го пробвам този айсинг.
Поздрави!!!
Мони, много е увлекателна работата са айсинга ;) Трябва да пробваш!
ОтговорИзтриванеЕли,
ОтговорИзтриванечудесни са!
Весели и закачливи!
Красиви и шарени!
Създават празнично и коледно настроение!
Благодаря :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и много празнично настроение!
Браво! Приличат на излезли от хубава детска книжка
ОтговорИзтриванеМерси :)) Много мило!
ОтговорИзтриванеМного весело настроение създават тези меденки! Чудесни са! :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Мерси, Милена! Одобрението от такъв майстор значи много за мен :))
ОтговорИзтриванеПрекрасни са сладките, Ели! :-)
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Ели!
ОтговорИзтриванеВесели и усмихнати празници!
Ирина, много благодаря за положителните отзиви :))
ОтговорИзтриванеВесели празници!!!
Русанка, много благодаря за пожеланията!
Много празнично настроение и положителни емоции :))
А може ли и рецепта за айсинга?
ОтговорИзтриване