петък, 9 юли 2010 г.

Лилия за начинаещи ;)



От известно време насам най-сложното нещо, което правя в кухнята са принцеси с кайма. И то рядко. Хич не ми се занимава с готвене.
Но днес имаме годишнина с милото - цели пет години :) И може би за пръв път няма да я пропуснем (много сме отнесени с него и обикновено се сещаме няколко дена, след като празникът е минал).
Реших да направя една торта, но по мързеливия начин - готови блатове, пудинг Д-р Йоткер и маслен крем, без покритие от фондан.
И може би главната причина за тортата е да си пробвам новите придобивки - формички за цвят на лилия и разни телчета и темподобни, необходими за направата й :)

В списанието, от което гледах беше обяснено много добре и ми изглеждаше много лесно, но малко се позатрудних. Но, като за пръв пат, става.
И така...

Първо се захващаме с направата на плодника. Трябва ни бяла тел 28g и топчица от фондана, която надяваме на телта.


Изтегляме, оформяме и в основата поставяме още едно малко топче.


Слагаме малко прахообразна боя spring green.


Оформяме тичинките.


Боядисваме и тях с прахообразна боя. Може би ще е по-реалистично, ако бях ползвала кафяво вместо жълто, но си нямам.


Събираме всичко и облепваме телчетата с тиксо.


Сега пристъпваме към оформянето на венчелистчетата (мисля, че така се наричаха). Цветът на лилията, както може би е известно на всички, има 6 - три тънки външни и три широки вътрешни. Затова в комплекта ми имаше две формички, които се оказа, че нямат никаква разлика в ширината.

Изрязваме си венчелистчета с дебелина, колкото да може да се забие телчето.


Намокряме леко телта и внимателно я мушваме във венчелистчето, някъде на 2/3 от дължината му (аз, май, не успях толкова навътре). Правим отпечатък в средата с клечка (аз ползвах тел 18g).


Със сферичния инструмент изтъняваме краищата.


И ги дооформяме, ако е необходимо.


Нареждаме ги да съхнат. Аз им подложих малко фолио, за да придобият някаква форма.


За пъпката е необходимо парче фондан с приблизително такава големина, както и тел 18g.


Придаваме форма (аз, май, не успях съвсем) и с помощтта на 6 телчета с по-малък размер, захванати си тиксо, оформяме листчетата.


Боядисваме.


След, като всичко е изсъхнало, събираме частите на лилията и лепим с тиксо.


Това последното се оказа доста сложно. Не знам дали тиксото ми не беше много качествено, но някои от венчелистчетата не можах да ги фиксирам неподвижни. Но, както и да е, следващият път по-добре.

А, сега за тортата:

ето я "гола"


а ето и парченце


И сега нещо, което няма абсолютно никаква връзка, но снимката незнайно защо ми се мотае в папката с тортите:

дъщеря ми изключително щастлива от това, че баба й е сложила гердан и обици :/


Доста дълъг пост се получи.
Искам да пожелая на всички хубаво лято, много слънце и усмивки :)))

23 коментара:

  1. Хихихи, ей на това му викам 24 каратова усмивка :))) Страхотна е малката кокона :)))

    А за тортето - супер. Разрезът е чудесен.
    Ти на това за начинаещи ли му викаш? :)))
    Записвам се в групата на пред-пред-начинаещи тогава :)))

    Слънчево и усмихнато лято и на вас, Ели :)

    ОтговорИзтриване
  2. Голди,
    много добре си го описала урока - нагледен и същевременно доста ясен :) Тортата е прекрасна, пълнежът прилича на сладолед.
    Малката хубавица с право се радва, виж я колко е накипрена и красива.

    ОтговорИзтриване
  3. Ина, Дани, много благодаря за милите думи :)
    Поздрави и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Голди,
    чудесно обяснение и страхотно изпълнение!
    Поздравления за теб и усмивка за малката принцеса - много е чаровна.
    Слънчево и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Голди, лилията е прекрасна и съвсем не съм на мнение, че е за начинаещи, а разрезчето, както винаги изглежда много вкусно.
    Малката сладурана е страшно чаравна, така накичена.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Ели станала е много красива лилия и разреза на тортата е толкова хубав!!!
    Като захладнее (това ще рече след Септември) с удоволствие ще си измисля повод за направа на такава лилия!
    :–)

    Хубаво лято и от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. п.п. дъщеря ти е Слънчице, да ти е жива и здрава!
    Прегръщам ви и двете!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, Мони, Мария,
    много сте мили, радвам се, че лилията ви е харесала :)
    Поздрави и :))

    ОтговорИзтриване
  9. Много красива изглежда тази лилия. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Не мога да повярвам, че съм пропуснала това досега!

    Ели.. силно впечатлена и страшно очарована съм!

    Тортата е великолепна!

    За начинаещи, м?! :-)))
    Изключително ми допада: и от вътре, и отвън, като вкус и като визия! Поздравления за сръчните ти ръце!

    И пожелания за усмихнат, слънчев (с такова чаровно слънчице вкъщи - ще да е винаги лято при вас :-D), наситен с прекрасни емоции август! Поздрави сърдечни :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Дими, винаги много ме радва твоето положително отношение :)
    Радвам се, че тортата ти е допаднала.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Ели, за декорация се сещам за едно мое хоби, което практикувах на село. Никъде не съм го виждал реализирано, затова ще ти го споделя :)))
    Прави се от този вид шишарки: http://www.akvarelo.com/userfiles/diy/14/steps/50/step_4_500x500.jpg
    ,дето е до гераня на село XD
    И от двата края започваш да махаш едно по едно листенцата (условно да ги наречем), като можеш да ползваш някакво острие или щипка, за да ти е по-лесно. Оставяш 2-3 реда, чиито листенца може да прегънеш, за да се "разлисти". Останалата част към върха заостряш, за да заприлича на цветник, а в основата изстъняваш, за да е по-ефирно.
    Гарантирам, че е много красиво, а няма да е много отровно забодено в някоя тортичка XD

    ОтговорИзтриване
  13. ПП: Смърч се казвало: http://www.alaska-in-pictures.com/data/media/10/sitka-spruce-tree-cones_8874.jpg

    ОтговорИзтриване
  14. am-am, много интересна идея! Имаме ги такива шишарки доста тук ;) Трябва да пробвам някой път :)

    ОтговорИзтриване
  15. Очень красивый цветок!Спасибо за мастер-класс!
    А девочка просто прелесть!! Красивые глаза и красивая улыбка!!!

    ОтговорИзтриване
  16. какво очарование! свети просто, сияе детето - да ти е жива и здрава!

    Уважение за търпението, с което работиш. Прекрасни торти!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, Марта! Много си мила :))

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...