вторник, 17 август 2010 г.

Фондан

Най-после успях да намеря глюкоза и реших да пробвам някоя рецепта за фондан. Спрях се на Michele Foster’s Fondant. Да си призная, не спазих точно рецептата, но съм много доволна от резултата. Направих малка доза, колкото да пробвам какво ще се получи.

Необходими продукти:
1/8 ч.ч. вода (в оригиналната рецепта е сметана)
1/2 с.л. желатин
45 мл глюкоза + 15 мл вода (в оригиналната рецепта е 60 мл царевичен сироп, но в Тортената тема на бг-мама прочетох, че се замества с глюкоза и вода 3:1)
1/2 с.л. масло
1/2 с.л. глицерин
1/2 ч.л. течен ванилов екстракт (не сложих, тъй като вкусовите качества на тестото не са от значение в случая)
400 гр. пудра захар (не знам дали не съм объркала нещо при превръщането на мерните единици, но на мен ми отиде доста повече)

В оригиналната рецепта начинът на приготвяне е по-различен, но аз действах така:
Накиснах желатина във водата, докато набъбне, след което поставих в по-голям съд, в който налях гореща вода и бърках, докато се разтвори.





В друг съд сложих глюкозата + водата, маслото и глицеринът.







И тях разтворих на водна баня, както желатинът.









Пресях пудрата захар два пъти.









Започнах да добавям по няколко лъжици захар към течната смес, след което разбърквах.









Когато сместа стана достатъчно гъста я прехвърлих върху плот, поръсен с пудра захар. Оставих тестото по-меко, за да мога по-късно да получа необходимата консистенция с добавяне на още захар.




Готовото тесто увих плътно в домакинско фолио.







В статията си Michele Foster е дала много вариации на тази рецепта, например с шоколад, които смятам да пробвам в бъдеще.

38 коментара:

  1. Ели,
    от много време наблюдавам и разглеждам тортите с фондан. В блога на Мони, прочетох, че от теб е научила рецептата за фондана. Все още не съм се престрашила, но съм запланувала скоро да направя торта, украсена със захарен фондан.
    Благодаря за споделената рецепта!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели си значи - сега го научавам ще опитам да запомня :)
    Този фондан е много подобен на фондана който, аз правя - с малки изключения...
    Заинтригувана съм от сметаната... и определено ще изпробвам този фондан върху някоя торта скоро!!!

    Приятна вечер Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Русанка, трябва да се престрашиш :) Много е увлекателна работата с фондан, въпросът е да намериш точната рецепта. Определено с този се работи по-добре от желатиновата мастика.

    Мария, аз също бях заинтригувана от сметаната и многото вариации на рецептата. Нямам много опит с различни фондани, но мисля, че резултатът е добър.

    Поздрави и приятен уикенд, момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Захарното тесто изглежда много добре на предпоследната снимка.

    Oчаквам и тортичката, Ели :-)

    Весели, вкусни и доволни почивни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Ели,
    и аз съм му хвърлила око на този фондан, ама нали си имам цяла кофа с моделираща маса. Благодаря за рецептата, изглежда много лесно.
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  6. Одтавна му се канех на този фондан, но така и не намерих време.
    Голди,първо разбира се ще пробвам твоят вариант на рецептата, изглежда ми по-лесно:)
    Приятен уикенд:):):)

    ОтговорИзтриване
  7. Последния ми опит за правене на фондан с желатин приключи доста безславно:) Обикновено ползвам фалшив марципан, но с тези подробни обяснения, задължително ще подновя опитите за другия вид:)

    ОтговорИзтриване
  8. Дими, засега правих само цветя, но определено и торта ще направя :)

    Дани, определено си е по-добре с готова маса. Няма да мажеш съдове и цялата кухня да е в пудра захар.

    Мони, този фондан е много по-лесен за работа! Трябва да пробваш!

    Лулу, важното е да не прекаляваш с пудрата захар!

    Успешна и усмихната седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Трябва и аз да го пробвам този фондан!
    Не мисля, че си сгрешила с мерките, но си заменила сметана с вода. Мисля, че това е причината да ти отиде повече захар. Заради разликата в плътността на двете течности.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. Не ми беше хрумвало това са сметаната, а звучи много логично. Точно това трябва да е причината. Аз не съм пробвала много рецепти за захарни теста, но мисля, че тази е доста сполучлива.
    Поздрави и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  12. Случайно попаднах на твоя блог, докато търсех рецепта за фондан. Рецептата изглежда лесна :) Не съм много наясно с подобни теста, затова искам да попитам с какво точно може да се оцветява фонданът?

    ОтговорИзтриване
  13. Инна, аз лично оцветявам със сладкарски бои. Може да си поръчаш от и-бей - най-лесно става. Може да ползваш и боя за яйца (стига да не съдържа сол) - май трябваше да се разтвори предварително в няколко капки вода и след това боядисваш.

    ОтговорИзтриване
  14. Ако нямате сладкарски бои става и със сокчетата "STEP"

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте Ели,
    дали имате представа каква е трайността на този фондан с масло и сметана? В хладилник ли го съхранявате? А дали съхне бързо? Мерси :)

    ОтговорИзтриване
  16. Epoxy, авторката на рецептата пише, че може да се съхранява на стайна температура месец. За по-дълъг период да се постави във фризера и след това да се размрази на стайна температура, а не в микровълнова печка. Аз го съхранявам на стайна температура, но моите наблюдения са, че започва да съхне някъде на втората седмица и не става за работа. Ако се е втвърдил много, го загрявам в микровълнова, за да омекне.

    ОтговорИзтриване
  17. Аз,не слагам глюкоза защото не я намирам никаде в София,много ли е важна? И без нея ми се получава добре,а с нея сигурно по-добре,каква и е ролята?

    ОтговорИзтриване
  18. И на мен ми е трудно да намирам глюкоза. Когато се сложи, тестото съхне по-бавно. По-лесно се работи с него.

    ОтговорИзтриване
  19. Привет! Попаднах на тази рецепта, търсейки добра рецепта за фондан и току що я направих. Но не знам дали не предозирах захарта или пък някаква друга е причината, но тестото ми стана прекалено ронливо. Сега го завих във фолио и ще изчакам до утре вечер, но ако и тогава е ронливо може ли нещо да се направи, за да се оправи положението?
    Благодаря предварително.
    Поздрави,
    Либи

    ОтговорИзтриване
  20. Привет, Либи!
    Възможно е по-голямото количество пудра захар да е причината. И аз в началото имах подобен проблем (не точно с това тесто, а с подобно). Дано да се оправи консистенцията. Евентуално би могла да го загрееш в микровълновата за малко (на режим за размразяване) и после да го доомесиш с намаслени ръце. Или да добавиш малко глюкоза. Дано да имаш успех!

    ОтговорИзтриване
  21. Ели, благодаря за отговора :) Докато чаках и се чудих какво да правя забърках нова смес от желатин, глюкоза и глицерин. След това добавих малко в тестото и доомесих с още съвсем малко пудра захар. Сякаш не е така ронливо вече, но лепне доста, защото пък сега не смея да слагам още пудра. И друго ми прави впечатление - в тестото се усеща зърнена структура, предполагам от захарта, макар че я пресявах два пъти. Може би и захарта ми не е добра - на Боркони е. Коя захар е най-качествена?
    Но ще изчакам довечера и ще докладвам какво е станало. Благодаря отново за съдействието :) Все нещо трябва да се получи. При теб успяваше ли тестото да се разточва тънко и правенето на фигурки успешно ли беше? При моделирането и разточването ползва ли се още пудра захар (видях, че други ползват нишесте) или има друг трик?
    Съжалявам за хилядите въпроси, но много ми се иска да се получи :)
    Поздрави,
    Либи

    ОтговорИзтриване
  22. Либи, съжалявам за закъснението.
    Предполагам, че зърнената структура, наистина се дължи на пудрата захар. Направило ми е впечатление, че по-евтините, са по-дребни и съответно по-подходящи за захарни теста. Аз разточвам върху нишесте и да, доста тънко може да се разточи. Не си спомням дали съм правила фигурки точно от този фондан. Правих цветя. За самото моделиране по принцип ползвам допълнително пудра захар, ако се налага. Или си намаслявам ръцете и така тестото не лепне. По принцип ме е страх да слагам много пудра захар.
    Надявам се да съм полезна :)

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте!Глюкоза има в магазини "Аскент",на щанда за диабетици!И аз мисля да се пробвам,нищо ,че съм абсолютен аматьор и в снимките, и в готвенето. Успех!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря! Ще го потърся този магазин. Намирането на глюкоза си е цяло предизвикателство за мен.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте! А от къде да закупя глицерин...? Толкова трудно намерих сладкарски бои, ако трябва и глицерин да търся с дни...

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте! Моля, посочете от къде се закупува глицерин. Аз се бях спряла на рецепта с желатин, но явно е по-трудно и бих пробвала като за пръв път тази. Няколко дни търсих сладкарска боя, намерих в ХИТ маркет, но не мис е търси с дни и глицерин

    ОтговорИзтриване
  27. Извинявам се за късния отговор.
    Глицерин се продава във всички аптеки. Именно този, който се продава в аптекиете се ползва. Няма такъв за хранителни цели. Но, дори и да не сложите, не е фатално. Пак се получава.
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  28. А аз се извинявам, че съм писала 2 пъти, но за пръв път ползвам тази платформа за отговор.
    Глюкоза има и в малките магазинчета за здравословна храна, също има на кръговото в кв. Павлово.
    Весели празници и от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  29. здравейте всички,аз съм нова и нищо почти не разбирам,но гледам едно предаване за торти и ги правят толкова хубави,че имам голямо желание да се науча,поръчах си сладкарски бои-онлайн,понеже нямам много време да търся навън,дано съм немерила хубави,ще пробвам и тази рецепта за фондан и дано се справя,защото имам огромно желание :))весели празници

    ОтговорИзтриване
  30. Надявам се рецептата да ви е харесала :)
    Честита и спорна година!

    ОтговорИзтриване
  31. Привет и от мен, случайно попаднах на блога докато търсих рецепта за фондан, защото ще ми трябва да украся едни коледни курабийки, но не знам как точно ще стане залепването на фондана за курабийките? Моля ви за съвет :) Дали, ако намажа курабийките с жълтък и след това сложа фондана ще се получи и след това да го украсявам и него по този начин?
    Предварително благодаря на всички отзовали се :)

    Стани,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за закъснелия отговор, Стани.
      Фонданът се залепва само с вода, може и с маслен крем.
      Дано съм била полезна, въпреки късното включване.
      Поздрави :)

      Изтриване
  32. zdravei Eli iskam da te popitam moje li fondana da se napravi bez glicerin i za kakvo to4no sluji glicerina pri napravata na fondan i o6te ne6to ako iskam da si kupq glicerin ot aptekite kak e to4noto mu naimenovanie?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вместо глицерин слагам кокосово масло

      Изтриване
    2. Вместо глицерин слагам кокосово масло

      Изтриване
  33. Здравей Ели ! Току що попаднах на блогът ти :-) Моля те дай ми съвет за хубави сладкарски бои гелови и прахови.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей Ели ! Току що попаднах на блогът ти :-) Моля те дай ми съвет за хубави сладкарски бои гелови и прахови.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...