четвъртък, 22 октомври 2009 г.

КОЗУНАК

Продукти: 500 гр брашно (+още малко за доомесване, ако тестото е меко) 110 гр прясно мляко 20 гр прясна мая (7 гр. суха) 150 гр захар 75 гр масло 3 бр яйца + 1 белтък (жълтъкът е за намазване) сол(не е задължително) 1 бр ванилия масло за намазване на тавата захар на пясък за поръсване Начин на приготвяне: Маята смесваме с няколко супени лъжици затоплено мляко, 1-2 с.л. брашно и щипка захар. Оставяме на топло (за около 10-15 минути), за да шупне, след това я замесваме с още малко брашно и затоплено мляко и отново я оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното и правим на средата "кладенче". Разбиваме яйцата и ги смесваме с прясното мляко и захарта. Тази смес я прибавяме на части към брашното като бъркаме с ръка. После прибавяме шупналата мая. Докато месим, мажем ръцете си с разтопеното краве масло - така постепенно тестото поема цялото количество. Когато козуначеното тесто поеме цялото количество мазнина, завиваме го с кърпа и го оставяме на топло (до камината, върху парното, пред електрическа печка), за да втаса. След около половин час го месим пак с намаслени ръце и тогава прибавяме пожелание стафиди, портокалова кора, орехи, локум или каквото ни роди фантазията. Разделяме тестото на части според формите за печене (моята форма е 25/10 см). Всяка част разделяме на 3 и сплитаме плитки-те трябва да заемат половината от височината на формата, в която ги слагаме, след което ги намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Оставяме така приготвените козунаци още веднъж да втасат на топло - аз ги слагам на 50 градуса във фурната за 25-30 минути, след което превключвам на 180 градуса. От тази доза направих два козунака. С парченца локум:

15 коментара:

  1. Благодаря ти за рецептата, Ели :)
    Чудесен е козунакът. Малко повечко ще потренирам, и дано да получа разкошотията, която е на снимките ти, за празниците. Първият ми опит е малко поопърлено козуначе, но иначе отвътре стана много добре :)
    Честита Цветница :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че рецептата ми ти е допаднала, fedora!

    Успех в козунакоправенето и весело изкарване на празниците :))

    ОтговорИзтриване
  3. И аз благодаря за рецептата, получи ми се с доста дълго и мъчително месене :)
    Съжелявам само, че не се престраших да сложа ядки или стафиди...

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че рецептата Ви е допаднала!
    Да, козунакът си иска доста месене. Наистина става по-интересен вкусът с някаква добавка. Аз най-много го харесвам с орехи и локумче :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за рецептата ! Страхотен голям, вкусен козунак, на конциии се получи !! Това,което добавих е лимонова и портокалова кора, стафиди.

    ОтговорИзтриване
  6. Много се радвам, че рецептата ви е допаднала!
    Искрено благодаря за обратната връзка! Винаги много се радвам, когато някой остави коментар за рецептите ми :))
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, поздрави за хубавия блог. Учителката ми по шведски иска да създаде блог с рецепти от цял свят и много е харесала снимката на козунка в твоя блог. Помолиме да попитам дали може да я ползва в блога си.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодарности, Сиси!
    Аз самата понякога поствам чужди снимки в блога си, когато са ме впечатлили. Но, разбира се, винаги посочвам линк към източника на снимката.
    Успех :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти много. Това е линк към нашия блог http://sas-insidan2012.blogspot.se/ в училище. Когато е готов рецептника ще напишем теб като автор с линк към блога ти. Аз преведох рецептата и тя в никакъв случай не е моя за това беше коректно да те попитаме дали си съгласна. Много благодаря за съгласието ти. И още веднъж те поздравявам за прекрасния блог. Когато учителката ми е готова с дигиталната версия на рецептника ще ти изпратя линк да го разгледаш. Добре би било да напишем по рецепта на Ели Ганова ако разбира се си съгласна, а линк към твоя блог непременно ще посочим. Много е хубав и си заслужава да го разгледат още повече хора. Успех и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Много се радвам, че рецептата ви е допаднала и блогът ми ви е интересен :)
    Благодарности за коректността и с интерес ще чакам да разгледам вашия рецептник.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ели ние в сравнение с теб сме истински дилетанти. Много ти благодаря за съдействието наистина много ето линк към слайда http://www.slideshare.net/dagmac/sta-begr

    Благодаря ти отново и много успехи и щастие не само с блога, който наистина е прекрасен, но също и в личен план.

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  13. И,когато е със суха мая,се смесва с брашното или по същия начин както прясната

    ОтговорИзтриване
  14. Със суха мая се смесва с брашното или по същия начин както прясната

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...