понеделник, 28 ноември 2011 г.

Зимна торта с бял шоколадов мус

Winter Cake3

Вече всички вкъщи чакаме с нетърпение Коледа, подаръците, игрите в снега, снежните човеци. Няма нищо по-вълнуващо от подготовката за празника и очакването на сутринта, когато всички ще изтичаме към елхата и ще разопаковаме подаръците, които Добрият Старец е оставил. Вече сме написали писмото чакаме.


Всяка година правя торта за Коледа, но тази година няма да имам тази възможност, затова реших да подраня със зимната тематика. С удоволствие си поиграх. И, може да звучи нескромно, но съм много доволна от крайния резултат.
Момиченцето отгоре е дъщеря ми, която прави снежен човек :)


За вътрешността на тортата се спрях на муса от бял шоколад - най-зимно ми звучи ;)

Както съм казвала и преди, за торти с мус (а и не само) най-удобно е да се облицова тортения ринг отвътре с две ленти блат и вътре да се нареди тортата. За целта са нужни три къргли блата и две правоъгълни ленти. Моята торта е с диаметър ок. 18см и височина ок. 9см.

За кръглия блат ползвах тенджерка с диаметър 16 см, чието дъно постлах с хартия за печене. Необходими продукти (рецепта Наталина):
3 малки яйца
90 гр. кристална захар
80 гр. брашно

• Отделяте жълтъци от белтъци.
• Белтъците разбивате на сняг.
• Жълтъците разбивате със захарта докато се получи бледа пухкава смес.
• Добавяте белтъците при жълтъците и разбърквате добре с шпатула.
• На няколко пъти добавяте брашното, като всеки път разбърквате добре с шпатулата.
• Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
• След като изстине, изрязвате издутата горна част, а останалия блат, разрязвате на три.

За правоъгълните ленти:
4 големи яйца
120 гр. захар
110 гр. брашно

• Действате както е описано по-горе.
• Печете в тава 30х36 см.
• Получения правоъгълен блат разрязвате на 4 ленти с размер 9х30 см, като от тях ще са ви необходими само две. Другите може да замразите и да ползвате при друг случай.

За муса са необходими:
250 гр бял шоколад
400 мл сладкарска сметана



• Разтопявате шоколада в микровълновата на най-ниска мощност, като предварително сте го настъргали (или начупили на малки парченца). Действайте внимателно! Спирайте фурната на всяка минутка и разбърквайте. Дори и да има малки парченца неразтопен шоколад, преустановете и разбъркайте. Те ще се разтопят.
• Оставете шоколадът да изстине няколко минутки (през това време може да си разбиете сметаната на сняг).
• Следва да прибавите сметаната към шоколада. Но, действайте много бавно! Първо прибавете една лъжичка, разбъркайте. После още една и т.н. Шоколадът започва да се пресича, но това да не ви притеснява – продължавайте с прибавянето на сметаната и бъркането и ще се оправи. Така продължавате докато се получи хомогенна смес.

След като мусът е готов, идва ред на сглобяването на тортата.
• Облицовате тортения ринг с правоъгълните блатове и поставяте на дъното един кръгъл.
• Сиропирате с подсладено мляко (ок. 100 мл за трите блата).
• Изсипвате половината от муса.
• Слагате следващия блат, сиропирате и сипвате останалата част от муса.
• Завършвате с последния блат и сиропирате.
• Слагате в хладилника да стегне.

След като е стегнала, трябва да намажете тортата с маслен крем. За него са необходими 100 гр. меко масло и 100 гр. пудра захар.


Накрая покривате с фондан. За тази торта са необходими 500 гр., за да се получи достатъчно дебел и голям чаршаф. След това от изрезките може да направите декорацията.
Фигурката е направена предварително.

Аз имах само около 330 гр. фондан и се наложи чаршафът да е много тънко разточен, което направи покриването на тортата доста трудно. Имах идея да направя домашно приготвен фондан, но нещо не ми се получи. Ставаше само за настъргване. Е, част от него ми влезе в употреба за снега.


А сега ви пожелавам една слънчева и успешна нова седмица!
И много коледно настроение :))

34 коментара:

  1. Толкова нежна, зимна и видимо вкусна торта! Момиченцето е като живо просто! Много ми хареса и идейно и като изпълнение, браво!!!!
    С право си доволна от полученото, а рецептата ще я използвам обезателно- много, много грабващо!

    ОтговорИзтриване
  2. Нямам думи! Това е една от най-красивите торти, които съм виждала, а аз съм виждала много! Великолепно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели,
    останах без думи...
    Много оригинална торта,
    изящна и детайлна изработка на момиченцето - позата, елементите, очите ... Впечатляващо!
    За вкуса съм убедена,
    но оформлението ме грабна с великолепното изпълнение.
    Моите адмирации, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата ти е истинска зимна прелест. Не знам как ще се престрашиш да забиеш нож в тортата и да я разрежеш. Изглежда много снежна и много вкусна. Сигурно повода е много специален?!

    ОтговорИзтриване
  5. Момиченцето е много сладко и много сполучливо, Ели!!! Очичките и нослето му са страхотни, както и цялата визия на тортата! Все по-голяма майсторица ставаш :)

    ОтговорИзтриване
  6. Бубе, Мария, Диди, Или, Инче, искрени благодарности! Толкова сте мили! Вашето одобрение ме прави истински щастлива!

    Или, поводът беше именният ден на дъщеря ми Катерина :)

    Прегръдки, момичета и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, невероятна си!
    Толкова изразителна фигурка си направила!
    А за вкуса изобщо не се съмнявам !
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели,голяма си вълшебница!Невероятно красива торта си сътворила!Момиченцето,е толкова красиво,а замисъла на цялата торта е уникален!
    Специални,силни аплодисменти за прекрасната торта!
    Поздрави и прегръдки за малките госпожици и за теб!

    ОтговорИзтриване
  9. ЕЛИИИ ...как го направи това момиче беее ..малеееееее като истинска кукла е...Голям талант трябва за такова нещо ,а ти явно в повече го имаш.
    Поздравления и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Обожавам торти с много крем. Момиченцето е страхотно :) А снежинките са ми любими :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ели, тортата е шеметно красива, направо е за каталог! Възхитена съм, много стилна, изчистена и страхотни цветове, абе всичко до най-малкия детайл!
    Поздрави и чудна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ели, всяка торта е още по-приказна от предишната! Момиченцето е като живо! Да е жива и здрава щерка ти , както и името й!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Леле какъв разкош! И като декорация и като пълнеж на самата торта!
    Успешна и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Великолепна торта, Ели!
    Нежна, симпла и детайлно изпипана!
    Момиченцето е като истинско!
    Страхотна майсторка си миличка!
    Поздрави на цялото семейство и по специални на малките принцеси!

    ОтговорИзтриване
  15. Много, ама много ми хареса тази торта, Ели ти си уникален майстор на фигурките!Красота!

    ОтговорИзтриване
  16. Ели, истинска зимна приказка е това!
    Много красива торта!
    Прегръдка и хубави дни от новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Е не мога да се нагледам на тази красота,Ели- как си я сътворила само-възхищавам ти се.И това сладурско момиченце което си направила-нямам думи...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Ели,каква ти скромност,трябва да си супер горда със себе си,я каква приказна торта си направила отново!Девойката скиорка направо не е за вярване,че ръка я е правила,като от машина излята е!Браво,страхотно ме впечатли за пореден път!
    И колко много креееееем,страхотия!
    Великолепна торта!

    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  19. Много сте мили, момичета! Много, много ви благодаря за милите думи!
    Прегръщам ви и ви пожелавам хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ах, Ели, колко е хубава тази торта! Момиченцето е толкова красиво!!!

    ОтговорИзтриване
  21. una torta espectacular,me encantaría probar,saludos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  22. Ели, и тук да кажа тортата е невероятна, много е красива, стилна и нежна. Момиченцето е както не пипнато с човешка ръка, съвършено е.
    Прегръдки на малките госпожици и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодарности, момичета!
    Прегръдки и пожелания за хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  24. Ели, толкова истински зачервени бузки, така изразителни очички, та чак ми се прииска да щипна нослето.
    Прекрасна торта. Майстор си!

    ОтговорИзтриване
  25. Истинска зимна приказка! Момиченцето е толкова умело направено - то поза, то поглед! Поздравления, Ели, за майсторското изпълненеие!

    ОтговорИзтриване
  26. Искрени благодарности, Ивейн, Witch!

    ОтговорИзтриване
  27. Ели, тортата ти изглежда приказно! Украсила си я с голям усет за красота и естетика! Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  28. Eли,уникална торта!ЛИЧИ СИ ,ЧЕ ТОВА Е ТВОЕТО МОМИЧЕНЦЕ!Много е красиво!
    Изключително нежна торта!

    ОтговорИзтриване
  29. Ели, не знам как съм пропуснала тази красота! Аз съм ти голям фен! Тортата е уникална, голям майстор си!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодарности!
    Мариянка, и твоите торти са доста майсторски направени :))

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей, Ели! Днес съвсем случайно попаднах на блога ти и отсанах силно впечатлена от страхотните торти, които правиш. Сърдечни поздравления! Тази специално е разкошна! Една от най-красивите, стилни и изчистени зимни торти, които съм виждала!!! А фигурката е просто разкош. Такова невероятно излъчване има. СТРАХОТНА! Пожелаавм ти всичко най-прекрасно през новата година!

    ОтговорИзтриване
  32. Искрени благодарности за милите думи, Буболинка :))
    Твоят одобрителен коментар е много значим за мен. Аз редовно следя твоите публикации в блога и Фликр, макар и рядко да оставям коментари.
    Поздрави и пожелания за честита и спорна година!

    ОтговорИзтриване
  33. Нямам думи ! Уникални торти ! Браво !

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...