вторник, 1 ноември 2011 г.

Торта с шоколадов мус


В студените есенни дни нищо не може да стопли душата ми, както шоколадът.
Винаги досега съм отбягвала шоколадовия мус не за друго, а защото ме е страх да ползвам сурови яйца. Но на няколко пъти прочетох за една технология на т.нар. „пастьоризация” на яйцата с горещ сироп и реших да пробвам. Малко ме беше страх, че ще ги сваря, но не успях.


Направих една съвсем мъничка тортичка с диаметър почти 17 см и височина почти 10 см. Когато искам да побера в тортата максимално количество мус, крем, парфе и т.н. облицовам тортения ринг с блат по този начин:


За тортата са необходими три кръгли блата и две правоъгълни ленти.

За изпичането кръглия блат ползвах 15 см-ова метална кутия, чието дъно постлах с хартия за печене.


Необходими продукти (рецепта Наталина):
3 малки яйца
90 гр. кристална захар
80 гр. брашно
• Отделяте жълтъци от белтъци.
• Белтъците разбивате на сняг.
• Жълтъците разбивате със захарта докато се получи бледа пухкава смес.
• Добавяте белтъците при жълтъците и разбърквате добре с шпатула.
• На няколко пъти добавяте брашното, като всеки път разбърквате добре с шпатулата.
• Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
• След като изстине, изрязвате издутата горна част, а останалия блат, разрязвате на три.


За правоъгълните ленти:
4 големи яйца
120 гр. захар
110 гр. брашно


• Действате както е описано по-горе.
• Печете в тава 30х36 см.
• Получения правоъгълен блат разрязвате на 4 ленти с размер 9х30 см, като от тях ще са ви необходими само две. Другите може да замразите и да ползвате при друг случай.

Много по-практичен вариант е да ползвате готови правоъгълни блатове ;)

И след като блатовете са готови, да направим муса.


За него са необходими:
180 гр. натурален шоколад (2 бр. „Своге”) – не е проблем, ако изядете няколко парченца в процеса на готвене ;)
2 яйца
3 с.л. кристална захар + 1 с.л. вода
250 мл сладкарска сметана
1 пакет (10 гр.) желатин + 2 с.л. вода
• Отделяте жълтъци от белтъци.
• Разбивате белтъците на сняг.
• Разбивате леко жълтъците.
• Добавяте белтъците при жълтъците.
• Сварявате сироп от захарта и водата (само колкото да се разтопи захарта).
• На много тънка струйка сипвате сиропа при яйцата, като бъркате с миксер.
• Разтопявате шоколада в микровълновата на най-ниска мощност, като предварително сте го настъргали (или начупили на малки парченца). Действайте внимателно! Спирайте фурната на всяка минутка и разбърквайте. Дори и да има малки парченца неразтопен шоколад, преустановете и разбъркайте. Те ще се разтопят.
• Оставете шоколадът да изстине няколко минутки (през това време може да си разбиете сметаната на сняг). Започнете да добавяте яйчената смес към шоколада – първо 1 ч.л., разбърквате с шпатула. После още една лъжичка и т.н. После може да действате по-смело ;) Ако шоколадът се пресече, не унивайте. Добавете няколко бучки масло и пак разтопете в микровълновата.
• След това прибавяте сметаната към шоколадово-яйчената смес – първоначално няколко лъжици, разбърквате с шпатула. После на няколко пъти и останалото количество. Накрая разбърквате с миксер.
• Сипвате желатинът във водата и оставяте да набъбне. След това потапяте съда в друг по-голям, пълен с гореща вода. Бъркате, докато желатинът се разтвори. Оставяте го 1-2 минутки да изстине и на тънка струйка го сипвате при муса, докато бъркате с миксера.
• Мусът е готов и може да пристъпите към сглобяване на тортата. Сиропирате първия блат с 1-2 с.л. мляко с нескуик и изсипвате половината от муса. Слагате следващия блат, сиропирате и него и изсипвате и останалото количество мус. Накрая слагате третия блат, сиропирате и него и сте готови. Така приготвената торта трябва да престои в хладилника една нощ.

Накрая приготвяме ганаша.


За него са необходими:
150 гр. натурален шоколад
250 мл сладкарска сметана
• В тенджера с дебело дъно слагате сметаната и начупения на дребни парчета или настърган шоколад.
• Разтопявате на слаб котлон.
• Оставяте на стайна температура да стегне и намазвате тортата, когато е готова.

Не се стряскайте от многото писания! Приготвянето на тази торта ми отне почти толкова време, колкото ми беше необходимо, за да й направя прилични снимки ;)


А сега отивам да си хапна последното останало парченце.


И искам да изкажа благодарности на The Witch за приятелската награда, с която ме удостои!

32 коментара:

  1. Отново си сътворила шоковкусотия!Възхищавам ти се ,как намираш време,като пчеличка си :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, прекрасна торта. Обожавам такива шоколадови изкушения, сега незнам как ще заспя, все тортата ще ми е пред очите. Прочетох внимателно начина за приготвяне, изобщо не е трудна, копвам си я веднага и ще чака в дългия списък с любими рецепти. :))))
    Поздарви!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, направила си торта по мой вкус - семпла, но вероятно много вкусна. Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Изкусителка такава! Направо ми останаха очите, а езикът ми е някъде под земята.Страхотна е! Ако знаех къде живееш , вече да съм дошла:)

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за тази шоколадова красота!

    ОтговорИзтриване
  6. Шоколадова прелест, Ели!
    Идеята за шоколадовия мус е страхотна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ай, изумителна торта, Ели!!!
    Напълниха ми се очите и устата, да знаеш :))

    ОтговорИзтриване
  8. Eли, много прецизна ръка имаш. Поздравления! Тортата е разкошна!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели,страхотна торта!Обожавам шоколадови торти,а с мус,приготвен без желатин е едно огромно удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  10. ЕЛИ ,ПРЕКРАСНА ТОРТА !Ох как обичам но не мога да ги ям не ми дават пууууу...само лиги ще точа пред монитора :)))
    НАМИНИ ПРИ МЕН ИМАМ ИЗНЕНАДКА !:))))

    ОтговорИзтриване
  11. Ели, тортата е разкошна,
    а обясненията са много полезни!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Ели, определено сме от една порода :) И мен шоколадът ме стопля най-добре! А тортичката е просто разкош! И аз имам такива притеснения относно кремовете със сурови яйца ... но май е време и аз да опитам :) Прегръдки и хубава вечер в компанията на това вкусничко парченце!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна торта, Ели! Много ми харесва варианта с облицоването й, както и разреза - тооооолкова много мус с крехки, фини блатове. Истинско изкушение! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ели, страхотна торта! Изглежда тооолкова вкусна!!!!
    Във връзка с далията, пиши ми на този адрес
    vterzieva@gmx.de
    Приятна вечер
    Поздрави
    Валентина

    ОтговорИзтриване
  15. Ели, вида на тортата, вкусовете качества и снимките са невероятни! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  16. Много шоколад се лее тези дни в почти всеки блог,така че Ели не само ти имаш нужда от него :))!
    Много ми хареса тортата ти-много елегатна,изчистена и стилна!Чудесно оформление,а с муса сигурно е просто божествена!
    Снимките ти обаче са меко казано прилични,направо са идеални!

    Хубаво утре пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  17. Ели,
    превъзходна е!Бих похапнала от твоята с най-голямо удоволствие ( едва ли ще се наема да я приготвя, нямам толкова време), но наистина съм силно впечатлена!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Боже,Елиии,ама ти наистина си уникална!
    Направила си тортата на вид семпла,а побърка всички ни!
    Голяяяяма вкусотия!
    Отдавна не ми се беше прияждала торта,но вида на тази,ще ме накара да наруша малко диетата си:)))
    Прегръдки и хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  19. Ехааа,е това е торта,с много шоколад...поздравления!

    ОтговорИзтриване
  20. Много се радвам, че тортичката ви е допаднала на вид. Искрени благодарности за милите думи!
    Прегръщам ви и ви пожелавам усмихнат есенен ден :)

    ОтговорИзтриване
  21. Много красива торта, и много шоколадова!:) Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  22. Ели, тортата е невероятно шоколадово мечтание! За такова изкушение и на диета се подлагам, разбирай само торта да ям :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотно изглежда, Ели!
    Интересна, красива и шоколадова - чудесна рецепта и изпълнение!
    Поздравления и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Много ви благодаря, момичета! Вашите похвали искрено ме радват :))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Ели, уау, уау, уау:) Много съм впечатлена!

    ОтговорИзтриване
  26. Eли, възхитително красива е тортичката, а и си представям, как се топи в устата с толкова шоколад.
    Снимките са прекрасни.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Ели, прелестна торта! Много ми харесва на вид, а относно вкуса, то си е ясно какво чудо ще е :)
    Знам едно три годишно момиченце вкъщи, което ще подскочи от радост, ако направя точно тази силно шоколадова рецепта. Ще чакам сгоден момент, за да я изненадам :) Благодаря ти!
    Прегръдка и чудесна нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодарности, момичета!

    Лети, ще се радвам, ако пробвате тортата и на малката принцеса й хареса!

    Прегръдки! Имайте хубава седмица :))

    ОтговорИзтриване
  29. Ели, като любителка на шоколада останах застинала,пред тази красота
    поздравления,страхотно представяне
    ще си запиша рецептата а и ще те следвам,за да не изтърва нещо интересно
    прегръдки
    заповядай при мен за една награда http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2011/11/blog-post_15.html

    ОтговорИзтриване
  30. Оуу! Каква торта само!!! Голямо изкушение направо! Браво на златните ти ръце, Ели!
    поздрави,
    Юлия

    ОтговорИзтриване
  31. Искрени благодарности, момичета!

    miriams28, поласкана съм от вниманието и наградата :))

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря за рецептата! Повторих я и се получи невероятна. Само добавих малко шоколадов ликьор и ле-е-еко пообърках ганаша (250мл НЕ Е 250 грама!), но пак стана много вкусна!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...