петък, 25 ноември 2011 г.

Щолен в машината за хляб


Вече е почти краят на ноември. Коледното настроение все повече ме завладява. Въпреки, че когато бях дете повече се наблягаше на Новата Година, някакси съм завладяна от западното влияние. Има някаква магия в приготовленията за този празник. С вълнение пристъпвам към правенето на всеки един сладкиш, на всяка бисквитка…
Наслаждавам се на аромата на канела и портокалови корички, аромат, който напоследък свързвам с Коледа.
Тази година реших да опитам да направя щолен. Вече е крайно време, за да стане до Коледа. Да, трябва да отлежава цели четири седмици!
Спрях се на рецептата на Джемма. Тя доста добре е описала стъпка по стъпка как става приготвянето на щолена, но реших и аз да разкажа подробно какво направих.

Ще ви трябват:
750 гр. брашно (на мен ми отиде по-малко)
190 мл прясно мляко
сокът от ½ лимон
150 гр. захар
250 гр. разтопено масло
1 и ½ пакетче суха мая Д-р Йоткер (опитите ми с други видове мая не винаги са успешни, затова залагам на сигурно), впоследствие установих, че не съм пресметнала правилно и количеството на маята трябва да е двойно повече. Но се получи и с толкова ;)
щипка сол
100 гр. стафиди
100 гр. червени боровинки
150 гр. сушени кайсии (нарязани на парченца)
100 мл ром
100 гр. захаросани портокалови и лимонови кори
канела
Може да сложите и 250 гр. нарязани бадеми, но аз имах причини да не го направя.


От предната вечер си накиснете сушените плодове в ром и си направете захаросаните портокалови и лимонови кори.
• Обелвате три следни по големина портокала и един лимон, които предварително добре сте измили с топла вода и четка и ги нарязвате на парченца (от това количество излизат около 250 гр. захаросани корички)


• Слагате ги във вода да поврят няколко минутки и ги изваждате.
• Повтаряте тази процедура три пъти.
• Правите си захарен сироп от 1 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вода, слагате вътре коричките и ги оставяте да врят докато бялата част избледнее (това отнема около 1 час).


• Овалвате ги в кристална захар и ги слагате в кутия в хладилника.

Сега пристъпваме към приготвянето на тестото.

• От млякото, малко захар и маята си приготвяте кексово тесто.


• Оставяте го да втаса, докато заприлича на гъба (това отнема ок. 20 минути).


• След това слагате останалата захар, лимоновия сок, разтопеното масло, солта, канелата, и по-голямата част от брашното и включвате програмата за месене без втасване (при мен е 14 минути). После, ако е необходимо, добавяте още брашно.


• След като тестото е готово, оставяте го на топло да втасва около 40 минути, като може да покриете съда с найлоново пликче.


• След като тестото е увеличило обема си приблизително двойно, добавяме плодовете, коричките и ядките и вече на ръка размесваме и оформяме. Аз разделих тестото на две и направих два щолена, като за целта тестото се разточва, прави се бразда по средата и се прегъва на две.




• Слагаме щолените да втасват във фурната на 50 градуса за около 40-45 минути. Трябва пак да удвоят обема си (аз никога не мога да разбера удвоили ли са го, не са ли).


• Включвате на 170 градуса да се пекат, докато се зачервят. Това ми отне 45 минути.

• Оставяте ги да изстинат и ги намазвате с разтопено масло (на мен ми отиде 75 гр.) и поръсвате с пудра захар.


• Увивате ги в стреч фолио и ги оставяте в хладилника да отлежават.

Не знам до колко съм се справила със задачата. В интерес на истината никога през живота си не съм опитвала щолен. Изгледах няколко клипчета, прочетох няколко рецепти и приложих опита си в правенето на козунаци.
Надявам се тази Коледа да пробвам и оригинален щолен в Германия. Тогава ще разбера дали и моите са станали както трябва.

16 коментара:

  1. Ели,страхотни щолени си направила,браво,много ми харесаха!С отлежаването как ще се справите обаче идея си нямам,освен да ги заключиш някъде! :)
    Аз по тази причина залагам на купешки,които между другото никак не са лоши,защото ако направя ще ги изядем на козунаци на момента.
    Пожелавам да устискате и да им се насладите!

    Хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Роси!
    Хихи, единият вече почти го изядохме. Другият може и да оцелее.
    Поздрави и пожелания за хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, фантастично и много добра идея с пекарната и аз ще го направя като теб, благодаря ти за споделената идея!!!
    Поздрави и прекрасен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за рецептата, Ели! Колко време трябва да престои в хладилника, една - две седмици малко ли е? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, толкова много усилия си положила и резултатът е чудесен:)
    Правих преди две години щолен и си мисля, че вече не ми се прави, макар че имам машина и всичко меся в нея!
    Аз ползвам винаги една суха турска мая и е чудесна- Yuva
    Ако я видиш, опитай, тя се прибавя веднага, без да се разтваря и активира!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. ЕЛИ, много хубава рецепта си намерила и направила.
    Наистина, че за коледа ще е много подходяща.Благодаря че я сподели.
    Много хубаво си го обяснила и със снимките е супер.
    Прегръдки и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен щолен, много ми хареса! хайде да донесеш и от Германия, макар да се съмнявам, че твоят ще е по-хубав от купения:)

    ОтговорИзтриване
  8. Eли, много добре изглеждат... може и аз да се навия да приготвя... опитвала съм купен, и не ми допадна особено, но друго е да е домашно приготвен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам щолен, макар че у нас само аз си го ям. Този вариант с машината за хляб много, ама наистина много ми допадна!

    ОтговорИзтриване
  10. Ели,никога не съм правила,но тази година смятам да направя,защото много ми харесва!
    Твоите изглеждат превъзходно,а звучат толкова вкусно и ароматно,че ми идва още сега да запретна ръкави!
    Прегръщам те мила и ти пожелавам хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Никога не съм правила Щолен:) Твоето предложение е страхотно, чак в нас замириса.:)
    Тази година се каня на едни хлебчета и сякаш наподобяват нещо като щолена, но ще видим.:)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, момичета!
    Ще се радвам, ако пробвате и споделите впечатления. Учудващо за мен, у нас всички го харесаха. Дори и бебето яде.

    Кате, щоленът трябва да отлежи 3-4 седмици преди да се консумира, за да омекне и да стане по-ароматен. Макар, че ние единият го изядохме веднага и не ми се стори твърд. Не знам как ще е отлежал.

    Прегръдки и пожелания за хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ели, изпращам ти адреса от който по интернет си поръчах заатар и сумак :
    http://malloforient.com/form/1/form.html
    Да но съм ти полезна!

    ОтговорИзтриване
  14. Ели, щоленът изглежда чудесно, а предполагам е и много вкусен.
    Никога не съм опитвала това чудо,но преглаждайки съставките ме заинтригува.
    Приятна неделна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, благодарности! Много интересно магазинче. Много си падам по разни екзотични подправки.

    Мони, и аз не бях опитвала никога щолен. И, да си призная, бях скептично настроена към вкусовите му качества. Но, се изненадах приятно.

    Поздрави и хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  16. Честита нова година!Много здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...