петък, 2 април 2010 г.

Еклерова торта с подобие на баварски крем и бадемови платки

От доста време ми се върти идея за еклерова торта. Първоначалната ми идея беше да е с баварски крем, но реших, че е истинско разхищение да сложа в крем толкова много жълтъци, а и не знаех колко време ще трябва да го бъркам, затова сложих нишесте :/ Тортата е за рождения ден на баща ми и доста се чудих каква украса да направя и в крайна сметка реших да е подарък - нещо семпло, което бързо се приготвя, тъй като не бях на свой терен. Ето и рецептата: Първо трябва да се направят еклерите. Необходими продукти: 1 ч.ч. вода 1/2 ч.ч. олио 1 ч.ч. брашно 3 големи яйца Начин на приготвяне: Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното (наведнъж) и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След това се добавят яйцата – едно по едно, след като сместа напълно е поела предишното. Готовата смес се слага в пош и се шприцоват еклерчета върху постлана с хартия за печене тава. Пекат се на 180 градуса, като след изпичането се оставят във фурната на отворена врата за няколко минути, защото ако се извадят веднага, има опасност да спаднат. Идва ред на крема. Необходими продукти: 5 жълтъка 3/4 ч.ч. захар 300 мл прясно мляко 500 мл сладкарска сметана 1 пакет (70 гр.) натурално нишесте 2 капсули течна ванилия 2 пакета желатин Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват със захарта, докато станат бледи и пухкави. Наливат се млякото и сметаната. Добавя се ванилията. Сместа се загрява на котлона и преди да заври се сипва разтвореното в 100 мл вода нишесте. Бърка се, докато се сгъсти и се маха от котлона. Желатинът се накисва в 100 мл вода. След като набъбне, се поставя на водна баня, докато се разтвори и се сипва при крема. Разбърква се добре. Накрая идва ред на бадемовата платка. Необходими продукти: 5 белтъка 100 г пудра захар 100 г смлени бадеми 25 гр. брашно 1 пак.ванилия Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват, но да не стават на сняг, защото блатовете стават чупливи (това го прочетох в една рецепта за орехови платки, приложих го и наистина блатовете не бяха чупливи). Постепенно се сипва захарта, като хубаво се разбърква. На порции се добавят смлените бадеми, брашното и ванилията, като се бърка леко с дървена шпатула. Върху пекарска хартия разчертавате кръгове с необходимия диаметър (при мен 2 с диаметър 23 см). В тях се разпределя сместа. Пече се на слаба фурна (аз пекох на 160 градуса) докато леко се зачерви. След като всичко е готово пристъпваме към сглобяване на тортата. Първо напълваме еклерчетата с крем. Това може да стане с шприц, като се пробие дупчица или с лъжица, като се отреже долната част. В тортен ринг поставяме една белтъчна платка. Слагаме малко крем и върху него редим еклерчета. Отгоре слагаме още малко крем и завършваме с белтъчна платка. Оставяме тортата да стегне 5-6 часа (най-добре цяла нощ) в хладилника и след това намазваме с маслен крем. За него нямам точна рецепта.

12 коментара:

  1. Разкошна е! А разрезът е ями-ями... страшно апетитен!
    Поздравления и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, същалявам за многото коментари. Изтрий окончателно моля те тези, сама хвърлих в кофата. От blogger имаха проблем с коментарите, който вече е отстранен.

    ОтговорИзтриване
  6. Направо се влюбих в тази торта! Изглежда толкова свежо, да не говорим че е в любимият ми цвят!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря, момичета, за вниманието :))
    Радвам се, че тортата ви е харесала!

    Опитах се да изтрия повторените коментари, но нали съм на "вие" с техниката, изчезнаха всички :(

    Пожелавам на всички ви много приятни моменти в приготовленията и посрещането на Великден!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Странно, явно проблемът с коментарите продължава :/

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Възкресение Христово!
    Нека светлина и любов огрява пътя ти Ели!
    А тортата е разкошна и нестандартна. Много ми хареса изглежда страшно апетитно.
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми хареса рецептата ,а и тортата само как изглежда-а-а.
    Никога не съм успявала да направя еклерите ,които си представям на вкус.
    Мисля да се пробвам с твоята рецепта.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Нели!
    Надявам се да ти хареса :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...