петък, 5 март 2010 г.

Козуначени експерименти :)

Преди време си купих бурканче вишнев конфитюр и за да го оползотворя, реших да спретна едно козуначено руло. Тъкмо повод да се пробвам пак с четворната плитка, която така и не можах да направя миналата година. Пак в действие влиза машната за хляб. Откакто я имам козунакоправенето е много по-лесно :)) Това е моята рецепта:3 яйца + 1 белтък (жълтъкът е за намазване) 75 гр. разтопено масло 100 мл леко затоплено прясно мляко 1 с.л. (15 мл)лимонов сок (тази идея заимствах от козуначената тема в бг-мама, целта е киселината да спомогне за по-доброто оформяне на глутеновите нишки)150 гр. захар + още малко за поръсване 500 гр. брашно + още мъничко, ако се налага 1/2 пакет жива мая (21 гр.) Миналия път сложих всички продукти заедно, но сега реших да се постарая повече. Първо си стоплих млякото и разтворих маята в него, заедно с 3 с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта. Остави на топло (за десетина минути), да шупне. През това време разбърках хубаво яйцата и останалата захар. В машината сложих първо яйчената смес, след това шупналата мая и накрая останалото брашно. Пуснах програмата за тесто с втасване, която включва 30 минути месене и един час втасване. Разтопеното масло го прибавях на порции в процеса на месене. Наложи ми се да добавя и няколко лъжици брашно. Но този път реших да оставя тестото по-мекичко, защото имам чувството, че когато е твърдо тестото, козунакът изсъхва по-бързо. Готовото тесто разделих на две топки - които съответно ще станат два козунака. Първата топка разделих на четири фитила (да си пробвам четворната плетка :Р). В центъра на всеки фитил сложих конфитюр. Не бива да се прекалява с него, защото пречи на втасването. За да се получат хубави конци, фитилите трябва да се усукат, преди да се сплетат. Ето ги козунаците преди последното втасване. Сега отиват във фурната на 50 градуса за 35 минути. Ето как изглеждат след тези 35 минути: Снимката е лоша, защото съм снимала през стъклото на фурната. Сега включвам на 180 градуса. Печенето ми отне 25 минути. А ето и готовият продукт :) Нещо пак не съм се справила добре с плитките :/ Никога не мога да ги направя съвсем равномерни.

16 коментара:

  1. Разкош!

    Прекрасно предложение, Ели! И мнооого полезно - не остана почти до Великден :-)

    Сърдечен поздрав и пожелание за ведър, слънчев и нежен уикенд!

    пп. Хм.. и какво да правят сега всички пощенливци?!

    :-D

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Дими!
    Постещите, ще трябва да изчакат до Великден :Р

    Приятен уикенд :))

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля, че си се справила повече от добре! Много апетитно изглежда козунака!
    Успях да си харесам и още доста неща тук:)

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси, Лулу!

    Много се радвам, че нещо от тук ти е харесало :))

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей goldy много хубаво предложение!
    Аз вече се ровя за рецепти и правя планове, какво ще спретна този Великден, а тия твойте кузунаци са мнаго изкушаващи!
    Съдрдечен поздрав: Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Мария!

    И аз правя планове и репетиции за Великден отрано ;)

    Поздрави и :))

    ОтговорИзтриване
  7. Много сполучлива рецепта. Козунаците са станали чудесни. Аз също приготвям козунаци за велик ден, но никога не съм прела с 4 фитила. Браво майсторка си goldy!

    ОтговорИзтриване
  8. ça a l'air délicieux bien moelleux et aéré bravo
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  9. Тъй като козунаците, които пробвах тази година станаха, ще взема да опитам и твоите пропорции, въпреки че празниците минаха.

    ОтговорИзтриване
  10. Надявам се да ти допаднат :)

    Приятен уикенд :))

    ОтговорИзтриване
  11. Ех,Ели,ако знаеш от колко време имам копирана тази рецепта заедно със снимките даже,и чака ред.Не си спомням вече даже как съм попаднала на нея,но сега прегледах блога ти и хоп-козунакът,който отдавна се каня да направя!Взимам си бележка,крайно време е,жалко само,че много трудно се организирам за козунакоправене.А твоят,щом е стигнал до папката ми на чакащи за правене,значи мнооооого ме е впечатлил,прекрасни са и двата,а с това сладко са направо неустоими!
    Хубав слънчев ден,Ели!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за милите думи, Еликсирче :))
    Наистина правенето на козунаците си е доста трудоемко и времепоглъщащо. Аз тази година няма да правя тренировки преди Великден, пък дано да се справя с твоето руло.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ели,както прочетох не ти е останало време за козунаци тази година,но пък аз се посветих изцяло на тази твоя рецепта и Великден беше споделен у нас именно с нея!Станаха много вкусни козунаци,на конци,само дето не сложих сладко от вишни,че нали скоро правих рулото,но и с вишневото ще пробвам обезателно,ще стои много красиво в козунака,а и вкусно!
    Благодаря за рецептата още веднъж!

    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсирче, много се радвам, че си пробвала моята рецепта и ти е допаднала!
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...