петък, 26 февруари 2010 г.
Четири вида шоколадови трюфели
Необходими продукти:
1 кутия подсладено кондензирано мляко (397 гр.)
200 гр. бял шоколад
200 гр. кафяв шоколад
200 гр. масло
по желание есенция (може два вида)
50 гр. бял шоколад за глазура
50 гр. кафяв шоколад за глазура
какао за овалване
кокосови стърготини за овалване
Начин на приготвяне:
Разделяте млякото и маслото по равно в две емайлирани тенджерки. Хубаво е маслото да е нарязано на малки парченца. Добавяте есенция и натрошавате шоколада на кубчета и слагате кафявия шоколад в едната тенджерка, а белия в другата.
Всяка емайлирана тенджерка загрявате на първа или втора степен на котлона. Бъркате, докато всичко се разтопи, като много внимавате да не заври! Когато всички продукти са разтопени, оттегляте от котлона и оставяте сместа да се охлади. След това слагате за петнайсетина минутки във фризера, да стегне и започвате да оформяте бонбоните. Трябва да действате бързичко и е хубаво да сте с плътни домакински ръкавици, за да не се затопля шоколадовата смес. Готовите бонбони редите в табличка и след като привършите с оформянето им, ги слагате във фризера за 10-15 минути. През това време разтопявате в микровълновата (или на водна баня) шоколада за глазурата. Може да му добавите малко олио. Изваждате бонбоните от фризера и един по един ги топите в шоколадовата глазура и ги оставяте върху пекарска хартия в хладилника да се стегнат.
Част от бонбоните овалвате в какао (кафявите) и в кокосови стърготини (белите).
Съхраняват се в добре затворена метална или пластмасова кутия в хладилника (не знам колко продължително, защото нашите не стояха много :)
Много са вкусни, но не знам дали скоро пак ще се наема да ги правя. Още си спомням колко ужасно изглеждаше кухнята след това :Р
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Страхотни са станали трюфелите!
ОтговорИзтриванеЗаслужават да си изцапаш кухнята заради тях :-D
Поздрави и хубави почивни дни.
Тони
Благодаря, Тони :))
ОтговорИзтриванеПриятен и слънчев уикенд!!!