неделя, 17 януари 2010 г.

Козуначено тесто в машината за хляб

Не бях пробвала дали машината ще се справи с козуначеното тесто толкова добре, колкото аз, но тя успя ;)) Необходими продукти: 3 яйца + 1 белтък (жълтъкът е за намазване) 75 гр. разтопено масло 110 мл леко затоплено прясно мляко 150 гр. захар + още малко за поръсване 500 гр. брашно + още мъничко, ако се налага 1 пакетче суха мая (7 гр.) Продуктите се слагат в машината в този ред. Пуснах ги на програмата за тесто с втасване, която е час и половина. Докато машината меси, пригответе плънката: 50 гр. орехи, нарязани на дребно 50 гр. стафиди локум (за кифличките) Орехите и стафидите може да накиснете за малко в ром. След като тестото е готово, го разделяте на две части. От едната част аз направих козунак. Ето резултата: Омесваме тестото за козунака с част от орехите и стафидите и го разделяме на три части, от които оформяме три "шнурчета". Сплитаме и поставяме във формата, в която ще печем. Намазваме с жълтък, поръсваме със захар и оставяме във фурната на 50 градуса за 25-30 минути, след което превключваме на 180 градуса. От другата част оформих кифлички с плънка локум, стафиди и орехи: Тестото за кифличките, се разточва под формата на кръг с дебелина 0,5 см. Режем го на 16 триъгълника (като торта) и в основата на всеки тниъгълник слагаме стафидка, малко орехчета и парче локум. Завиваме, намазваме с жълтък, поръсваме със захар и оставяме да втасат, докато се опече козунака. И тях печем на 180 градуса.

4 коментара:

  1. Вчера направих първия в живота си козунак по рецептата по-горе. На вид можеше да ми се получи по-добре, но на вкус не съм си и представяла да стане толкова вкусен. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми, много се радвам, че козунакът ти е допаднал :)) Благодаря, че сподели впечатленията си!

    ОтговорИзтриване
  3. При мен тестото се получи доста лепкаво и се наложи да сложа повече брашно за да го омеся, нарежа и подредя. Това дали е нормално или е в зависимост от нещо друго, което пропускам?

    ОтговорИзтриване
  4. Моя се получи перфектно... с конци и уникален вкус! Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...