понеделник, 25 януари 2010 г.

Желатинова мастика

Източници: http://moikompas.ru/compas/ukrasheniya_tortov#mod_4 http://saechka.ru/kitchen/515/3143 Необходими продукти: 1 пакетче желатин 50 мл вода 1 ч.л. глицерин (продава се в аптеките, но може и без него; функцията му е да забавя съхненето на тестото; може да се замени с малко масло) 500 гр. пудра захар, пресята два пъти, но тестото не поема цялото количество, а може би 2/3 от нея. Приготвяне: Сипвам в метално канче 50 мл вода, пакетче желатин, разбърквам, и оставям да набъбне за няколко минутки. През това време си сгрявам в микровълновата печка вода в някакъв по-голям съд, но да не е прекалено гореща и после слагам канчето с желатина в съда с топла вода и бъркам, докато се разтвори. Слагам 1ч.л. глицерин в желатиновата смес, но това не е задължително. Може и без него. Тук е моментът да се сложи и боя, ако искате цялото количество от тестото да е оцветено само в един цвят. Ако Сипвам 1 с.л. от пудрата захар при желатина и бъркам, докато се разтвори. После още една и така докато не се получи гъста смес. Прехвърлям съдържанието на канчето върху посипан с пудра захар плот и меся, като посипвам с по малко пудра захар. За да не лепне, може да си намаслите ръцете.Тестото не поема цялото количество пудра захар. Ако ще ползвате тестото за покритие на торта, трябва да го разточите. За предпочитане е да направите това върху натурално нишесте. Ето нагледно как става това http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=vecmy4nKT-A&feature=related Преди да сложите покритието върху тортата, тя трябва да бъде намазана с маслен крем! Ако не харесвате вкуса на масления крем, може да добавите вътре течен шоколад, шипков мармалад или кайсиев конфитюр. Ако ще ползвате тестото за моделиране на фигурки, когато прецените, че сте достигнали желаната консистенция, го прибирате в найлонов плик. Вземате част от него и за да не съхне прекалено бързо, го размесвате с мъъъничко масло. Тогава може да пристъпите към оформянето на фигурите. Оцветяването на тестото става, като към желаното количество, прибавите няколко капки боя и месите, докато се получи еднороден цвят. Желатиновата мастика може да се съхранява 1-2 месеца в хладилник, добре увита в домакинско фолио. Преди да я употребяваме, трябва да я сложим в микровълновата да се отпусне - на градусите за размразяване на замразени продукти, за 15-20 секунди. След това си намазваме ръцете с масло и месим :)

4 коментара:

  1. Просто чудесни фигурки! Ти си цял художник! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. traiana, благодаря за положителния коментар :)
    Старая се да се усъвършенствам.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, гладко става, но трябва да се направи по-меко тестото, за да може да се покрие тортата по-лесно.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...