петък, 16 март 2012 г.

Kugelhopf – козунак от Елзас


Нашенският козунак има доста различни превъплъщения при различните народи – панетоне в Италия, щолен в Германия. Тези сладкиши се правят по Коледа, но за мен са си вид козунаци. Същият е и случаят с Kugelhopf. Не бях чувала за него, докато не попаднах в Страсбург за Коледа. И веднага реших, че ще го направя и вкъщи.
Но на мен, някакси, ми се струва по-естествено да го пробвам за Великден. Специално си купих картичка с рецепта (много си падам по тях). Явно елзаската кухня сама по себе си е забележителност и по сергиите е пълно с картички с рецепти на традиционните им ястия. Формата за Kugelhopf е местно изобретение. Във всички магазини за сувенири е пълно с всевъзможни по размер и цветове, медни или глинени. Междудругото в Страсбург има много красиви глинени съдове – едни такива шаренки, точно по мой вкус. Имах почти неудържим порив да се сдобия с някой от тях, но щях да срещна трудности със закопчаването на куфара. А и едва ли щеше да преживее обратния път до дома.
За мое съжаление нямам снимка на тези красоти и затова слагам чужда.
Източник: http://www.routard.com/photos/alsace/46689-poteries_d_alsace.htm


В крайна сметка милият ми съпруг ми подари силиконова :)

Ето рецептата от картичката:

А това е моята интерпретация. Не съм следвала съвсем точно стъпките в оригиналната рецепта, защото не ми се струват съвсем коректни.

Необходими продукти:

500 гр. брашно + още мъничко, ако е необходимо.
200 мл топло прясно мляко
100 гр. масло със стайна температура
25 гр мая (жива)
2 яйца със стайна температура
125 гр. стафиди
200 гр. захар
ванилия


• Разтворете маята в топлото мляко, след което добавете маслото, нарязано на парченца и разбъркайте, докато се разтопи. Добавете яйцата и захарта и разбъркайте, докато захарта се разтвори.
• Пресейте брашното, напарвете кладенче и изсипете вътре течните съставки. Месете, докато се получи меко гладко тесто. Аз, естествено, ползвах машината за хляб да ми свърши тази работа (програма за месене на тесто, която продължава 30 минути).

• Разстелете готовото тесто, наръсете стафидите и завийте на руло, което сложете във форма за Kugelhopf с диаметър в най-широката част 22 см (тестото трябва да заема половината от формата). При мен тестото беше повече. Може би за тази форма трябва да се сложи 2/3 от дозата. Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса.

В оригиналната рецепта пише, че трябва да втасва шест часа (!), но моето тесто за три часа беше повече от готово.

• Печете на слаба фурна (160 градуса). Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио, за да не загори отгоре.
• След като е готово, изваждате от формата и поръсвате с пудра захар.

Мекичък е като душичка. А се оказа, че има и конци. Мислех си, че за да се получат, трябва обезателно да се сплете. Може би, в най-голяма степен прилича на панетоне.

29 коментара:

  1. Ели, чудесен е козунака ти :)
    Аз съм на принципа, че няма Коледна, или Великденска рецепта!
    След като искам да го направя, го правя!
    Виж при публикациите си при опции дали нещо не се е объркало :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти допада, Дани!
      Благодарности!
      С твоя помощ открих къде е проблемът.
      Пожелавам ти хубави почивни дни :)

      Изтриване
  2. Чудесен и на пръв поглед не много труден козунак,но май е много вкусен,Ели!Браво,определено ще го пробвам преди Великден:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности :)
      Наистина е по-лесен от познатите рецепти, а по вкус по нищо не се отличава.
      Ще се радвам, ако го опиташ и ти хареса, Милена!
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  3. ММ, чудесен е козунакът!Аз още не съм правила козунак, но при теб е толкова примамливо вкусен...!Благодаря за споделеното!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Mмммм, Ели :) страхотно изглежда :) ще пробвам рецептата ти, аз имам един неуспешен опит за Kugelhopf :(
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Еха, голяма вкусотия Ели в много интересна форма и как се е "надул"!
    Отново страхотно предложение :)

    ОтговорИзтриване
  6. Luce impresionante y esponjoso rica masa,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, вече много ми се прияде козунак! Изглежда наистина душичка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. ЕЛИ ,СТРАХОТЕН Е СТАНАЛ КОЗУНАКА ТИ!Много ми хареса рецептата защото е и с малко яйца.
    Ще се пробва.
    Хубави и топли почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен козунак, Ели! Със сигурност е много вкусен.

    Прегръдки и приятен weekend!

    ОтговорИзтриване
  10. Този кознунак мислех да опитам и аз този Великден, макар че си нямам подходяща форма за него. Твоят е много красив, Ели!
    С пожелания за усмихнат уикедн! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ели, голяма вкусотия!
    И на мен ми хареса, че рецептата е с малко яйца! А става и на конци!
    Прекрасен е !
    Благодаря за невероятната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен козунак, Ели! Цяла торта!:)ще го пробваме!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Ти си майстор на козунаците, Ели! Всичките са страхотни, без значение дали са елзаски, донски :)) или български!
    Хубава събота :)

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно се е получил козунака ,Ели!
    Парчето е много изкусително,пухкаво и на конци!
    Поздравления!
    Рецептата ми допадна!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Ели, страхотен е!!! Благодаря ти, за рецептата! Поздравления за майсторлъка! Какъв вид само си му докарала, браво!

    ОтговорИзтриване
  16. Ели, това е майсторски козунак, изглежда невероятно -
    поздравления и благодаря за чудесната рецепта!
    И честита пролет,
    с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Благодарности, мили момичета!
    Аз бях приятно изненадана от тази рецепта и предвид малкото яйца и лесното приготвяне, със сигурност ще я правя пак. Ще се радвам, ако я пробвате и ви допадне.
    Прегръдки и пожелания за хубав ден :))

    ОтговорИзтриване
  18. Ели, козунака изглежда зашеметяващо и ... така ми се яде козунак :)) Такива формички видях сега в Австрия в едно заведение, но за съжаление не открих магазиче, в което се продават иначе със сигурност щях да си купя :)
    Аз ще я пробвам, точно твои са двете набелязани козуначени рецепти!
    Честита пролет и много здраве и безчет усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, и аз не успях да се сдобия с оригинална форма, но и в България ги има. Аз отдавна им бях хвърлила око, но не знаех, че така се наричали.
      Ще се радвам, ако пробваш някоя рецепта и ти допадне :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  19. Просто приказка!
    Много ми харесва и как добре бих си го топнала в мляко,мммм!
    Ели,все ме изкушаваш с тези твои козуначени прелести!
    Но ще дам път първо на онези малките сладури от по-преди дето ги показа!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Роси :)
      Много ще се радвам, ако ти харесат и на вкус козуначетата.
      Прегръдки!

      Изтриване
  20. Ми то си е досущ като нашия козунак! Страхотно! :)
    Мисля да приготвя твоя вариант.:)

    ОтговорИзтриване
  21. А... забравих за конците:) И аз си мислех, че е от сплитането, просто защото винаги ги сплитам, ама явно си е и до хубаво омесване, втасване... :)
    Това поне показва твоя опит:)
    Благодаря за споделената рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесен е - пухкав, бухнал, на конци, а за аромата мога само да си представям! Комплименти, Ели! И формичката е много красива! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодарности, Гуинет!
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Ели, от два дни си търся нещо интересно като рецепта за козунак и в крайна сметка се спрях на твоята:) В края на седмицата ще споделя резултата, като го направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че те е заинтригувала рецептата, Лулу!
      Надявам се да ти хареса!

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...