сряда, 13 октомври 2010 г.
В какво може да се превърне една тиква...
Вече дъщеря ми е на такава възраст, че често ми се налага да чета приказки. Много е интересно да си припомням героите от детството, но сега няма да говорим за Пепеляшка…
Просто вече е сезонът на тиквите, а аз съм им голям любител.
А другата причина красавицата на горната снимка да бъде сготвена е Тиквеният медал, който получих от Катя :)
Обикновено тиквата просто я запичам, естествено за да не прекалявам с калориите, но този път реших да не се ограничавам в това отношение ;)
И така, ето какво се получи…
Тиквеник
Тази рецепта се каня да я пробвам може би от една година. Много съм доволна от резултата. Бях заинтригувана от заливката. Ето какво ми беше необходимо:
1 пакет (400 гр.) точени кори
1 кг рендосана тиква
краве масло за намазване
тъмно кафява захар
канела и други подправки не съм слагала, защото нещо напоследък не ми допадат
за заливката:
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
сода бикарбонат на върха на ножа
½ капсула ванилия
Начинът на приготвяне няма да го описвам. Ето тук това е направено много добре.
Кейк
Това всъщност е Морковеният кейк на Дани, който ме заинтригува веднага щом го видях, но попромених рецептата, защото имах тиква и орехи. Получи се по-вкусен, отколкото очаквах. И много ми допада това, че съдържа само 50 гр. брашно!
Ето какво сложих в кейка:
300 гр. рендосана тиква
100 гр. нарязани на едро орехи
2 яйца
90 гр. тъмно кафява захар
50 гр. масло
50 гр. типово брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
½ капсула ванилия
Приготвянето е както при оригиналната рецепта.
Eто и някои други начини, една тиква да бъде изядена:
Кексчета с тиква, орехи и стафиди
Пай с тиква
Или просто да бъде изпечена…
Хайде стига толкова за тиквите. Останалата част от наградата задължава да я предам на седем блога. Ще бъде трудно да се огранича…
Нека това са:
Сладкото ми хоби
Опитайте...
Cooks-and-Bakes
Тайната на нашата вечеря
Nanita
My Book
Щъркелово гнездо
…и да отговоря на няколко въпроса:
Любим автор?
Любител съм на класическите криминални романи – като се започне с Едгар Алън По, Артър Конан Дойл, мине се през Агата Кристи, та до Барбара Клевърли.
Какво ме вълнува?
Най-вече бъдещето.
Мразя?
Омразата е доста силно чувство. Има доста неща и хора, които презирам и ненавиждам, но чак да мразя – не.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ах, каква си ми фурия, Ели :)))
ОтговорИзтриванеВсички предложеня са прекрасни и просто да възликна мамма миа, за друго сега по обедно време нямам сили :)))
Прекрасна си!
Хубава и усмихната седмица :)
Тиквеника е страхотен. За първи път го ядох при майка ми, облизах си пръстите:)) Сега ще спретна кекса. У дома хич не броя калориите всичко бързо изчезва с тези мъжките :)) Благодаря за рецептите! Слънчева и усмихната сряда:)
ОтговорИзтриванеГолди, как само си се вихрила в кухнята.
ОтговорИзтриванеЧудя се, кога намираш време да приготвиш толкова много и всичките страхотно изглеждащи вкусотии.
Благодаря за наградата с най-голямо удоволствие ще я приема.
Поздрави!!!
Много сте мили :))Благодаря за позитивното отношение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки :))
Ели,
ОтговорИзтриванетова е колоритна тиквена феерия!
Обичам тиква и като, че всичко с нея. Тиквеникът ти е чудесен, харесах и другите ти предложения.
Благодаря за споделеното,
благодаря за наградата -
радвам се и я приемам с удоволствие.
Поздрав и много усмивки, Диана
Мерси, Диди!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че приемаш наградата :))
Поздрави и хубав ден!
Ели, направо си... голама фурия!!!
ОтговорИзтриванеМного ме впечатли тиквеника със тази заливка - непременно ще го опитаме и кейка изглежда убийствено вкусно!
Поздрави от мен!
ммм ... обожавам тиква пай.
ОтговорИзтриванеObozavam ovu pitu. Pozdrav!
Мими, и на мен ми направи впечатление заливката на тиквеника, защото го обичам сочен. Кейкът също стана добре - сочен и мекичък.
ОтговорИзтриванеOlgica, вкусен беше паят :)
Поздрави :)
Ели,
ОтговорИзтриванетрогната съм, че си направила рецептата.
А как успя да направиш всички тези вкусотии и да ги пазиш толкова дълго време перди да ги публикуваш?!
Благодаря за наградата и жеста към мен. Поздрави и много тиквени фотосесиииии :)
Mхммм.. вкусна, типично есенна, пълна с красота, доволство и уют публикация!
ОтговорИзтриванеДа, идва ред на тиквата и ястията приготвени с нея - любим момент :-P
Благодаря за вниманието! И за симпатията :-) Много ме радва и е взаимна!
И да, скоро ще готвя тиква :-D
Поздрави най-сърдечни и пожелания за чудно хубав уикенд :-)
Дани, още от пръв поглед ме грабна твоята рецепта ;) Ще я пробвам някой път и в оригиналния й ваиант.
ОтговорИзтриванеДими, ще чакам с нетърпение твоите "тиквени" изяви!
Поздрави и приятни почивни дни :))
Благодаря Ели, за чудесния "Тиквен медал"!
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат уикенд!