вторник, 24 април 2012 г.

Семпъл чийзкейк и една задачка-закачка :)


Както може би сте забелязали, аз съм фен на семплите рецепти, с продукти, които се намират обикновено в хладилника. Напоследък съм станала доста мързелива и рядко ме осенява кулинарно вдъхновение. Но, осени ли ме, веднага се захващам. Да не изпусна момента ;)
Събрала съм стотици рецепти, които искам да опитам, но все нещо ми липсва, когато се захвана да готвя. И така, рядко се получават кулинарни шедьоври при мен.
Този чийзкейк е любим на съпруга ми. Тази снимка е от неговия рожден ден (който беше доста отдавна).
Рецептата е толкова проста, че дори не намирам за необходимо да я запиша. Но, тъй като доста често ме питат за нея, реших да я публикувам.

Необходими са ви (за форма с диаметър около 20 см, но в случая размерът не е от съществено значение):

За блата:
12 бисквити "Закуска" (може и повече, ако обичате по-дебел блат)
100 гр. меко масло

За крема:
500 гр. несолена извара
400 гр. заквасена сметана
пудра захар на вкус
10 гр. желатин

Смилате бисквитите в блендер.
Омесвате ги с маслото.
Изсипвате маслено-бисквитената смес във формата и притискате, за да се получи блат.

С миксер разбърквате изварата и сметаната и добавяте пудра захар. Опитвайте, докато ви хареса на вкус.

Накиснете желатина в 50 мл студена вода и го оставете да набъбне, след което го разтворете на водна баня. Оставете го леко да изстине и го сипете на тънка струйка при непрекъснато бъркане при крема.

Сипете крема върху блата и приберете в хладилник да стегне.
Преди сервиране залейте с любимото си сладко. Това на снимката е от последното бурканче сладко от балкански вишни, което си купувам от пазарчето в Юндола. Там продават много хубави сладка, приготвени от плодове, набрани в гората. Ако не сте ги опитвали, трябва непременно да го направите.

А сега за задачката-закачка...
Преди време Канди ме предизвика да покажа кулинарните си подсказки и нощното шкафче.

Нямам много внушителна колекция, но много си обичам няколкото книжки.

Напоследък, когато пътувам, винаги си взимам някакъв кулинарен сувенир.

Книжката с рецепта за къпкейкчета си я купих най-вече заради силиконовите формички за мини мъфини, които вървяха с нея. Спомен ми е от Париж. Тези симпатични колбички с подправки и рецепти са ми подарък. Много си ги харесвам и ми е жал да ги ползвам, но е крайно време да взема да сготвя някоя от рецептите, които вървят с тях. Обожавам да си купувам и картички с рецепти. Много мил спомен са ми. И даже някои съм ги изпробвала.
Имам и огромен брой хвърчащи листчета с рецепти, които си преписвам от интернет, но незнайно защо точно тази, която ми трябва, никога не я намирам.

Нощното шкафче няма да го снимам (тук би трябвало да сложа иконка с изчервило се човече). Върху него има кърпички, памперси, кремчета против подсичане и темподобни. Не е за пред хора ;)

неделя, 15 април 2012 г.

Великден е!


Христос Воскресе!
Имайте светли празници!




понеделник, 9 април 2012 г.

Лека пролетна торта с ягоди


Идва сезонът на ягодите. В нашия регион се гледат много ягоди и още малко и производителите ще започнат да продават край пътищата около Берковица. Но аз нямам търпение да изчакам нашите и си купих някакви дошли някъде отдалеч, но все пак имат аромат.
Рецептата за кремчето научих от момичетата от форума Часът на мама.
Получи се една много лека и ароматна торта, която свърши много бързо. Непременно я опитайте, ако обичате вкуса на кисело мляко и заквасена сметана.

Необходими продукти:

За крема:
500 гр. цедено кисело мляко (моето беше домашно приготвено)
400 гр. заквасена сметана
75 гр. меко масло
150 гр. пудра захар (или на вкус)
20 гр. желатин + 75 мл вода
ягоди

• Разбърквате млякото, сметаната и маслото и подслаждате с пудра захар (добавяйте по малко на няколко пъти и проверявайте кога ще ви хареса на вкус).
• Разтворете на водна баня желатина (предварително накиснат в 75 мл студена вода, за да набъбне). Оставете го за няколко минутки да изстине.
• Сипете го при непрекъснато бъркане при крема.

За 18-ов блат (рецепта Наталина):
4 яйца
120 гр. захар
110 гр. брашно
25 гр. какао

• Отделяте жълтъци от белтъци.
• Белтъците разбивате на сняг.
• Жълтъците разбивате със захарта докато се получи бледа пухкава смес.
• Добавяте белтъците при жълтъците и разбърквате добре с шпатула.
• Пресявате какаото с брашното и на два пъти го добавяте, като всеки път
разбърквате добре с шпатулата.
• Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
• След като изстине, изрязвате издутата горна част, а останалия блат, разрязвате на три.

За сиропиране на блатовете ще са ви необходими около 150 мл захарен сироп с какао.

Ако искате тортата да е представителна, облицовайте тортения ринг с правоъгълни парчета блат и тогава подредете вътре тортата – блат, сиропирате, крем (на мен ми остана от крема), нарязани на кубчета ягоди, пак блат, сироп, крем, ягоди и завършваме с блат и сироп.
Оставяте в хладилника да стегне за една нощ.


За декорация на тортата (20 см в диаметър и 9 см височина) ви е необходим маслен крем, приготвен от 125 гр. масло и 125 гр. пудра захар.

Тази торта беше за именния ден на моята Далия. Затова се постарах да направя една далия от захар (нямах достатъчно време, за да я направя пищна, както ми се искаше).


Много ми се искаше да успея с публикацията за вчера :/
Напоследък хич не ми стига времето за нищо. Има толкова интересни неща за правене, а толкова малко време. Явно ще трябва да приема, че животът е твърде кратък, за да направим всичко, което сме наумили, да посетим всички места, които искаме, да прочетем всички книги, които са ни заинтригували…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...