tag:blogger.com,1999:blog-80551205996320387202024-02-21T20:24:32.828+02:00Моите любими рецептиellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.comBlogger158125tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-15074263762146902402013-03-29T15:30:00.000+02:002013-03-29T15:45:48.139+02:00Фокача с лук
Преди известно време бях силно изкушена от фокачата с пармезан на Дани, но тъй като трябва да се съобразявам с принципите на разделното хранене, ето това се получи :)
Необходими продукти за фокача с размери 28/33 см (горе долу това е размерът на тавичката от фурната ми):
За тестото (рецептата е от книжката на хлебопекарната ми):
1 с.л. зехтин
160 мл вода (възможно е да е необходимо да се ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com28tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-38216122780768211982013-03-23T07:00:00.000+02:002013-03-23T07:00:00.470+02:00Кекс с орехи и тиква
Пролетта дойде, а аз още не съм приключила с тиквата.
Дъщеря ми много го обича този кекс. Всъщност на нея основната й храна е кисело мляко с кекс или кисело мляко с бисквити. Затова винаги имам вкъщи кекс и биксвити :)
Необходими продукти:
2 големи яйца
200 гр. захар (аз винаги ползвам тъмно кафява)
50 гр. разтопено масло
300 гр. пюре от тиква
150 гр. смлени орехи
200 гр. брашно (ползвам ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com19tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-55194790620152094002013-03-20T16:42:00.000+02:002013-03-20T16:42:23.535+02:00Пилешко с броколи
Това е една много любима манджичка у нас. Правила съм я много пъти. И тъй като, вече май му мина сезонът на прясното броколи, скоро няма да я приготвям и трябва да си запиша рецептата ;)
Необходими продукти:
1 малка глава броколи
1 голяма глава лук
1 голям морков
1 тиквичка
4-5 големи гъби
500 гр. пилешко филе
200 гр. заквасена сметана
кашкавал
1 – 2 с.л. олио
сол, черен пипер
• Нарязвате ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com20tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-32847551330276259582013-03-13T16:57:00.001+02:002013-03-13T17:01:20.011+02:00Тиквеник
Не му е сега времето, ама моят фризер още е пълен с тиква.
Този път открих оптималните пропорции и трябва да си ги запиша преди да съм ги забравила.
Необходими продукти:
1,5 кг тиква
16 кори за баница
пудра захар
канела
олио
Начин на приготвяне:
Нарязвате тиквата на кубчета и я сварявате. Отцеждате и пасирате.
Подслаждате пюрето.
Намазвате кора с олио и отгоре слагате друга.
Слагате от ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com20tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-50316614236630634102013-03-01T07:00:00.000+02:002013-03-01T07:00:04.281+02:00Честита Баба Марта с шоколадова торта!
Мартенички
Веса Паспалеева
Мартенички! - Светъл знак
на пробудената пролет.
Във гората кукуряк
ни се е засмял отколе.
С мартенички по света
всякой си ръката кичи.
Кой не чака пролетта?
Кой цветята не обича?
Мартенички! - Светъл знак
на пробудената пролет.
Колко слънце и възторг
блика в сините простори!
Като дете с нетърпение чаках да дойде първи март и мама да ми върже мартеничка. Многоellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com32tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-8663939479993823272013-01-29T16:44:00.001+02:002013-01-29T16:49:14.189+02:00Торти за принцесиВече почти цял месец се каня да си направя първата публикация за 2013, но някакси не ми тръгва кулинарно тази година.
Не, че не готвя, напротив. Станала съм много прилежна в това отношение. Даже имам и някои рецепти, които искам да запиша във виртуалната си тетрадка :) Но ще започна с нещо друго. Установих, че имам няколко непоказвани тук торти. Така ще приключа с 2012 и започвам на чисто 2013.
ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com36tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-76240984560168395362012-12-21T22:46:00.000+02:002012-12-21T22:46:19.956+02:00Предколедни вълненияПожелавам на всички весело посрещане на празниците!
Нека домовете ви бъдат изпълнени с топлина и уют, а сърцата ви с обич и щастие!
Навсякъде кипи усилена подготовка за Коледа.
Естествено и аз не устоях на изкушението да направя нещичко. Набързо.
Шоколадови бисквити трюфел
От няколко години се каня да ги пробвам и тази година най-накрая успях :)
Ето рецептата, ако сте заинтригувани.
Не я пиша,ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com33tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-11927543081454751302012-12-05T15:00:00.000+02:002012-12-05T15:02:38.966+02:00Кокосови бонбони
Източник: 24kitchen Юлисима
Около Коледа пада едно правене на меденки, щолени, домашни бонбони…
Тази година реших да наблегна на последните. Тази репетиция се оказа много успешна и със сигурност тези симпатяги ще присъстват на празничната ни трапеза :)
Необходими продукти:
50 грама масло
85 грама захар
200 грама кокосови стърготини
200 милилитра течна сметана
200 грама черен шоколад
Начин ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com30tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-16831095866182220842012-11-11T15:10:00.000+02:002012-11-11T15:10:47.816+02:00Греяно вино по оригинална рецепта от Страсбург
Необходими са ви:
1 бутилка червено вино
1 лимон
1 пръчица канела
1 пиронче карамфил
125 гр. захар
настъргана кора от 1 портокал
• Сипете виното в касерола.
• Добавете захарта и загрейте постепенно.
• Когато се появи бяла пяна, добавете нарязания на кръгчета лимон, канелата, карамфила и портокаловата кора.
• Оставете на слаб огън 30 минути.
• Отстранете от огъня и филтрирайте.
• Запалете ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com29tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-26413906291802699872012-10-30T13:58:00.001+02:002012-10-30T13:58:36.095+02:00Овесени бсквити
Адаптирано от тук.
Това са едни бисквитки, които правя вече за трети път. Малката ми дъщеря много ги харесва, а и аз също.
Необходими продукти:
250 гр. меко масло
1 ч.ч. кафява пудра захар
2 големи яйца със стайна температура
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
3 ч.ч. фини овесени ядки
2 ч.л. бакпулвер
• Разбивате захарта с маслото на пухкав крем.
• Добавяте едно по едно яйцата.
• Смесвате сухите ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com27tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-65582486118137649722012-10-09T15:35:00.000+03:002012-10-09T15:36:46.142+03:00Солен кекс
Източник: рецептите на Петя.
Това е една от многото рецепти, които отдавна съм записала и чакат своя ред.
Вкусен беше :)
Необходими продукти:
4 яйца
2/3ч.ч.олио
1ч.ч.кисело мляко
1ч.ч.натрошено сирене кубчета
1ч.ч. нарязан на малки кубчета шунка
1ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. пълнозърнесто ръженопшеничено брашно
2ч.л.бакпулвер
• Разбивате яйцата с олиото и млякото.
• Разбърквате брашното с ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com24tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-74305381911170927862012-10-04T13:50:00.001+03:002012-10-04T13:53:40.701+03:00Патладжани с кайма и доматен сос
Това е моята интерпретация на рецептата на Роси за патладжани с доматен сос и сирена. Ама при нас, нали, все трябва да има месце ;)
Необходими продукти:
3 средно големи патладжана
500 гр. кайма
1 голяма глава лук
1 малка глава чесън
1 буркан стерилизирани домати (680 гр.)
кашкавал за поръсване
олио, сол, риган босилек, чубрица, черен пипер и т.н.
• Разрежете патладжаните по дължина на две ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com19tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-37027817904464729762012-09-28T16:01:00.001+03:002012-09-28T16:03:59.134+03:00Предай нататък
Сигурно вече всички сте чували и повечето от вас са се включвали в тази инициатива. Затова няма да навлизам в подробности. Накратко идеята е да подариш на петима човека нещо направено от теб, след като си получил подарък от някого.
Ето тук вече писах по-подробно ;)
Аз искам да се похваля с моя подарък от Катето.
Тази симпатична лъжичка и вазичката са моя собственост :)
Благодарности, Кате!
И ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com13tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-74284565958395667412012-09-11T13:54:00.000+03:002012-09-11T13:54:56.880+03:00Кекс с плодове
У нас винаги има изобилие от плодове. Някои успяваме да изядем навреме, но някои изостават. Любимият ми начин да ги оползотворя е, като ги направя на кекс.
Рецептата е много лесна и търпи многобройни вариации.
Необходими продукти за кекс с круши:
2 яйца
2/3 ч.ч. кафява захар
2/3 ч.ч. олио
300 мл пасирани круши (приблизително)
Може да смените крушите с ябълки, но в този случай трябва да ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com30tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-30965842605006958992012-09-06T13:23:00.001+03:002012-09-06T13:26:08.640+03:00Лазаня с домашна паста
Вече съм горд собственик на машинка за домашна паста. От доста време се оглеждам за такава и все се чудех дали да си купя. И в крайна сметка ми подариха :)
Идеята беше да си разточвам на нея полимерната глина, но в крайна сметка ми дожаля да я обрека на некулинарни занимания.
И въобще не съжалявам за решението си. Домашната паста няма нищо общо с купената. Ако и вие, като мен, се чудите дали даellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com25tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-79487904480375472672012-08-07T14:35:00.001+03:002012-08-07T14:43:18.091+03:00Мармалад от ябълки и праскови
Обикновено, когато имам плодове, които не можем да изядем, правя от тях кексчета.
Но сега, като съм набрала скорост, реших да ги консервирам.
Имах останали праскови и ябълки, които не бяха много хубави и ги подмятахме известно време и в крайна сметка се получи това:
Продължавам да не съм наясно какво е, но много ми напомни на ябълковия мармалад, който продаваха, когато бях дете – наситен ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com25tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-74103347425471443912012-08-01T14:21:00.001+03:002012-08-01T14:23:08.801+03:00Сладко от горски боровинки
Продължавам да се чудя дали това, което направих е сладко или желе…
Не ми е много ясна терминологията, но определено съм напълно удовлетворена от резултата.
Аз не си падам по течните сладка, с цели плодове. Не обичам, когато си намажа палачинката, сокът да изтече и да изпоцапа всичко наоколо. Или когато изсипя бурканчето върху чийзкейка, да се пропие в крема.
Досега не бях правила сладко. Ноellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com43tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-7832065971054948762012-07-25T15:31:00.000+03:002012-07-25T15:31:00.940+03:00Лятна торта
Доста е горещо навън. На кой му се стои край печката да пече блатове, да бърка кремове...
Е, добър вариант за празничен десерт при температури навън, клонящи към 40 градуса по Целзий, е и една сладоледена торта от магазина.
Но, ако, като мен, искате да приготвите нещо собственоръчно, тази "торта" е перфектна.
Видях я още преди време тук и веднага я сложих в списъка.
Е, аз поопростих идеята :)
ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com18tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-70368167543233852192012-07-12T17:38:00.000+03:002012-07-12T17:38:26.753+03:00Най-вкусната питка
От толкова време не съм публикувала нищо, че се зачудих в първия момент къде е папката ми в компютъра, където си подготвям постовете. Хихи, печката ми съвсем ще хване паяжини. Но за всичко това са виновни високите температури. Не, че ме мързи ;))
В тези жеги, едва ли някой ще тръгне да прави питка, но аз бързам да си запиша рецептата, за да не я забравя. А и скоро пак ще имам повод да омеся ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com26tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-91141144132948138582012-06-04T12:43:00.000+03:002012-06-04T12:43:01.600+03:00Торта Медовик
Ех, от колко време не съм сядала на компютъра. Направо получих абстиненция! Причината е, че нямахме интернет, че даже и телевизия. Върнаха ни в началото на миналия век. Но, стига съм се оплаквала. Да разкажа за Медовика :)
Когато ме осени идеята да направя торта, бях твърдо решена, че това ще бъде спаначената. Много съм любопитна какъв е вкусът й и от доста време и заела челно място в списъка ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com50tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-32117031829193746772012-05-14T11:15:00.004+03:002012-05-14T12:44:40.380+03:00Обичате ли цветя?
Едва ли има човек, който да отговори отрицателно на този въпрос.
Аз обичам цветя, но живи, не тези откъснатите. Възхищавам се на всички, чиито градини и балкони са "цъфнали". За съжаление на мен не ми се удава, но не за това ще говорим сега.
Преди години видях в едно предаване цветя, направени от фондан. Приличаха ми на вълшебни. До тогава не бях и чувала, че може от захар да се направи подобноellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com53tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-53506812430766350122012-04-24T13:08:00.002+03:002012-04-24T13:08:35.236+03:00Семпъл чийзкейк и една задачка-закачка :)
Както може би сте забелязали, аз съм фен на семплите рецепти, с продукти, които се намират обикновено в хладилника. Напоследък съм станала доста мързелива и рядко ме осенява кулинарно вдъхновение. Но, осени ли ме, веднага се захващам. Да не изпусна момента ;)
Събрала съм стотици рецепти, които искам да опитам, но все нещо ми липсва, когато се захвана да готвя. И така, рядко се получават ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com31tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-32847144189021971792012-04-15T09:20:00.000+03:002012-04-15T09:20:19.839+03:00Великден е!
Христос Воскресе!
Имайте светли празници!
ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com30tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-89523656568826392472012-04-09T11:33:00.001+03:002012-04-09T11:36:34.781+03:00Лека пролетна торта с ягоди
Идва сезонът на ягодите. В нашия регион се гледат много ягоди и още малко и производителите ще започнат да продават край пътищата около Берковица. Но аз нямам търпение да изчакам нашите и си купих някакви дошли някъде отдалеч, но все пак имат аромат.
Рецептата за кремчето научих от момичетата от форума Часът на мама.
Получи се една много лека и ароматна торта, която свърши много бързо. ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com39tag:blogger.com,1999:blog-8055120599632038720.post-77547540829015195482012-03-26T13:54:00.004+03:002012-03-26T13:58:50.306+03:00Пилешки хапки с кокосов къри сос и кашу
Обичате ли кулинарните експерименти?
Аз съм много любопитен човек и често опитвам нови неща, но рядко се случва необичайните вкусове да ми допаднат. И съпругът ми, и дъщеря ми също са привързани към традиционните ястия и почти никога не споделят ентусиазма ми да сготвя някоя екзотична манджа.
Подобно ястие опитах преди време в един тайландски ресторант и страшно много ми хареса. Реших да опитам ellyganovahttp://www.blogger.com/profile/02884383750993840952noreply@blogger.com28