четвъртък, 6 септември 2012 г.
Лазаня с домашна паста
Вече съм горд собственик на машинка за домашна паста. От доста време се оглеждам за такава и все се чудех дали да си купя. И в крайна сметка ми подариха :)
Идеята беше да си разточвам на нея полимерната глина, но в крайна сметка ми дожаля да я обрека на некулинарни занимания.
И въобще не съжалявам за решението си. Домашната паста няма нищо общо с купената. Ако и вие, като мен, се чудите дали да си купите машина за разточване на паста, не се колебайте, купувайте!
Сега да разкажа за лазанята…
Като ориентир ползвах книжката „30 избрани рецепти с паста от Иван Звездев”.
Необходими продукти:
За тестото:
300 гр. брашно тип 500
3 големи домашни яйца
3 щипки сол
1 с.л. зехтин
За доматения сос:
500 гр. мляно месо (приблизително 40% телешко и 60% свинско)
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
850 гр. пресни домати
2 с.л. олио
риган, босилек, черен пипер, сол, захар
За соса „Бешамел”:
50 гр. масло
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
сол, черен пипер
кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
• Сложете брашното в тава и направете кладенче, където изсипете яйцата, солта и зехтина.
• Постепенно загребвайте от брашното. Тестото става доста твърдо. За мое огорчение не може да се омеси в машината за хляб (или поне при мен не се получи).
• Готовото тесто оставете покрито с мокра кърпа да почива, докато приготвите сосовете.
• Запържвате ситно нарязания лук в олиото за минутка и добавете каймата, като я натискате с дървена лъжица, за да стане на трохи. След това изсипвате обелените и пасирани домати, подправките, нарязания чесън, 2-3 щипки захар. Не съм засичала никога колко време се вари доматеният сос, но това е според вашето усещане. Не трябва да се сгъстява прекалено много.
• Следва сосът „Бешамел” – разтопявате маслото в касерола, добавяте при непрекъснато бъркане брашното и след това постепенно изсипвате студеното мляко, като не преставате да бъркате. Слагате подправките и варите няколко минути, докато се сгъсти леко. Поставяте алуминиево фолио плътно върху соса, за да не хване коричка.
• Пак се връщате към тестото – късате топчета и ги приплесвате. Прекарвате през най-широкия отвор. След това стеснявате (при мен на 4) и отново прекарвате корите, като след това ги нарязвате (аз не се старах парчетата да имат правилни форми).
• Слагате на котлона да заври вода в малка тенджерка. Подсолявате, слагате зехтин и пускате вътре една кора и чакате да изплува. Вадите, слагате я върху памучна кърпа и пускате в тенджерката следващата…
В интерес на истината, на мен ми останаха няколко кори неизползвани. Така, че може да изчислите предварително колко горе долу ще са ви необходими за вашата тавичка. Аз наредих четири реда кори в тавичка приблизително 16/27 см.
• Сипвате на дъното на правоъгълна тавичка от соса „Бешамел”, редите кори, следва доматен сос, поръсвате с настърган кашкавал. Следва ред кори, сос „Бешамел”, доматен сос, кашкавал…
Накрая завършвате с кори, сос "Бешамел" и обилно поръсвате с кашкавал.
• Печете на 190 градуса 30-40 минути.
И след като изстине, може да се насладите на най-вкусната лазаня, която сте опитвали в живота си. Без да броите калории.
Доста дългичко стана. Не е толкова трудоемко колкото изглежда на пръв поглед ;)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Вече съм гладна, че и жадна:) С тия снимки няма как иначе да е:)
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Ели, честит празник и честита придобивка! Вярвам, че този подарък много те е зарадвал. А каква паста за лазаня си направила само, великолепна е! Обожавам лазаня, твоята е истинска прелест! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЕли, с теб сме на една вълна! Чудесна е лазанята ти, наистина домашното си е домашно! :)
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Ооооо направо е разкошна :) ...Както е написала Дани ...великолепна е !
ОтговорИзтриванеЧестит празник ,,Ели !
Честито, Ели! май ще ти идваме на гости, лазанята е убийствена! Честит празник, мила!
ОтговорИзтриванеЕли от отдавна не съм яла лазаня и като гледам твоята колко е прекрасна направо ми иде да я почвам ама нямам време ще излизам.
ОтговорИзтриванеПрекрасна вкусотия!
Честит празник и хубави почивни дни!
Ели,честит празник!
ОтговорИзтриванеИ честита ти придобивка! И аз се чудех дали да си взема такава машина,но за айсинга..:)
Още не съм решила.Много малка площ разточва.
Лазанята ти изглежда превъзходно
Честита машинка! Просто е уникална идеята да я използваш за полимерната глина!!! Лазанята е страхотна! Честит празник!
ОтговорИзтриванеАу, как изглежда тая лазаня, как обичам! Бих си закупила, обожавам паста и съм правила кори за лазаня, но всичко на ръка, представяш ли си каква хамалогия! Хубави дни!
ОтговорИзтриванеЧестита придобивка Ели!
ОтговорИзтриванеБлагородно завиждам:)
Пастата е невероятна, а самата лазаня изглежда много сочна и вкусна!
Прегръщам те*)
Ели, честито!
ОтговорИзтриванеИ със здраве да я ползваш,
а нас да ни радваш с вкусни рецепти!
Чудесна е лазанята!
Прегръдки и усмихнати празнични дни!
Hermosa receta de pasta excelente gratín me encanta,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеЕли,
ОтговорИзтриванепонеже сме виждали всички каква магьосница си с полимерната глина, малко ме е яд, че няма да го ползваш по първоначалния замисъл това машинче, но от друга, така ти завидях за възможността да си правиш домашна паста, че и лазаня с нея..... че незнам как да завърша това изречение;)
Абе каквото и да решиш, ние ще го харесаме;) И ще завиждаме тайничко;)))
Хубава неделя!
Благодарности, момичета! Много сте мили :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че лазанята ви допада, скоро ще пробвам още рецепти, само да се сдобия и с необходимото брашно.
Прегръдки! Имайте хубав неделен ден!
Ели,лазанята изглежда неустоима.Ще очаквам още рецепти за домашна паста!
ОтговорИзтриванеВсе се каня да си направя домашна паста и незнам защо още се мотая!
ОтговорИзтриванеЕли, честита придобивка и честичко да я ползваш за направата на такива вкусотии!
Спорна седмица!
Честито, Ели, и със здраве да си ползваш новата джаджа! :) Домашната паста си е друго нещо. И аз сама си я приготвям, когато имам време.
ОтговорИзтриванеСнимките на лазанята изглеждат ужасно апетитно, тези дни може и ние да си направим.
Сърдечни поздрави! :)
Ели, привет! Домашната лазаня е несравнима. Приготвям си сама по рецепта от сп. "Уверена в кухнята" от времето, когато почти нищо не може да готвя като хората. Но лазанята се получаваше фантастично.
ОтговорИзтриванеЕли, мила, виж какво е направило момичето - http://hisito.blogspot.com/2012/09/blog-post_5.html .
Това е заразителният ефект на доминото. Получи се верижна реакция на хубавото настроение и позитивната нагласа. Аз се заразих от теб, а Христина от мен и т.н. Чудя се кой ще купува конфитюрите в магазина?!
Хихи, ще намалеят продажбите на сладка :))
ИзтриванеДруго си е, когато всичко е домашно приготвено.
Ох,че вкусничко,Ели,много добре ти се е получила и пастата,и лазанята,и честита да ти е машинката!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много благодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеВашите одобрителни думи ме правят много щастлива :))
Прегръдки и пожелания за хубав ден!
Ели, доста съм пропуснала тук при теб, но немога да подмина тази чудна лазаня, обожавам я!
ОтговорИзтриванеЧестита ти придобивка и да ни показваш повечко изобретения с тази машинка за паста, аз също се замислям, но ми трябват малко повече доказателства за комфорта и приложението и!
А що се отнася до вкуса на домашната паста, о даааа спор няма страшно вкусна е!
Прегръдки и хубава вечер:)
Еви, аз съм много доволна, че я имам. Не заема много място в шкафа, а когато ти се дояде паста, можеш лесно да си приготвиш.
ОтговорИзтриванеМале, каква лазаня!!!
ОтговорИзтриванеОбожавам я! Вече и твоята обожавам!
Нямам такава машинка, дори не съм се интересувала. Купувам все готови кори, но щом казваш, че разликата е голяма, значи трябва да опитам с такава машинка. Ще видя, какво мога да направя по въпроса.:)
Дарка, то може и без машинка. Тестото не е много и не изисква много време, за да се разточи.
Изтриване