понеделник, 4 юни 2012 г.

Торта Медовик



Ех, от колко време не съм сядала на компютъра. Направо получих абстиненция! Причината е, че нямахме интернет, че даже и телевизия. Върнаха ни в началото на миналия век. Но, стига съм се оплаквала. Да разкажа за Медовика :)

Когато ме осени идеята да направя торта, бях твърдо решена, че това ще бъде спаначената. Много съм любопитна какъв е вкусът й и от доста време и заела челно място в списъка ми. Но, уви, не намерих спанак. Сигурно за тези от вас, които живеят в големите градове, това изглежда меко казано странно. Но за малкия град, това си е напълно нормално. Тръгваш на пазар с идеята да сготвиш нещо и след като обиколиш магазините, се прибираш вкъщи със съвършено друга идея – доста опростена.

Е, аз се прибрах с идеята да направя торта Медовик, тъй като и тя от доста време седи в списъка.
И никак не съжалявам. На всички страшно им хареса. Не знам дали ще е често правена у нас, тъй като ми се стори доста трудоемка. Но, определено, ще я направя пак.

В интернет пространството има доста варианти на тази торта. Аз се спрях на варианта на Ина, като само леко поопростих технологията.

Необходими продукти:

За блатовете:

3 яйца
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици мед
100 грама разтопено краве масло
1 ампула ванилия
1 ½ ч.л. бакпулвер
3 чаени чаши брашно (на мен ми отиде повечко)


• Разбивате яйцата със захарта.
• Добавяте меда, маслото и ванилията и разбърквате.
• Пресявате брашното с бакпулвера и го добавяте към течните продукти на няколко пъти, като трябва да се получи меко тесто.
• Прибирате го в хладилника за половин час.
• Разточвате го колкото ви е възможно по-тънко и прехвърляте в тавичка, застлана с хартия за печене, след което с тортен ринг (или нещо друго подходящо) изрязвате кръг с диаметър ок. 20 см. На мен ми се получиха седем блата, но единият не се вижда на тортата, защото беше изяден преди това.
• Печете във фурна, предварително загрята на 190 градуса докато порозовеят.

За крема:

400 гр. цедено кисело мляко
400 гр. заквасена сметана
100 гр. меко масло (ама наистина меко, за да не ви стане на бучки, като на мен)
2/3 ч.ч. пудра захар
2 с.л. мед


• Слагате продуктите в купа и разбърквате до получаване на хомогенна смес.
• След като блатовете са изстинали, подреждате блат, крем, блат и т.н., като трябва да остане крем и да покриете тортата.

Установих, че тази торта колкото повече стои, толкова по-хубава става. Така, че е добре да я направите поне 48 часа преди да я сервирате.

И сега искам, макар и с доста голямо закъснение, да благодаря на Мони за Майския дъжд от награди :)







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...