понеделник, 4 юни 2012 г.

Торта Медовик



Ех, от колко време не съм сядала на компютъра. Направо получих абстиненция! Причината е, че нямахме интернет, че даже и телевизия. Върнаха ни в началото на миналия век. Но, стига съм се оплаквала. Да разкажа за Медовика :)

Когато ме осени идеята да направя торта, бях твърдо решена, че това ще бъде спаначената. Много съм любопитна какъв е вкусът й и от доста време и заела челно място в списъка ми. Но, уви, не намерих спанак. Сигурно за тези от вас, които живеят в големите градове, това изглежда меко казано странно. Но за малкия град, това си е напълно нормално. Тръгваш на пазар с идеята да сготвиш нещо и след като обиколиш магазините, се прибираш вкъщи със съвършено друга идея – доста опростена.

Е, аз се прибрах с идеята да направя торта Медовик, тъй като и тя от доста време седи в списъка.
И никак не съжалявам. На всички страшно им хареса. Не знам дали ще е често правена у нас, тъй като ми се стори доста трудоемка. Но, определено, ще я направя пак.

В интернет пространството има доста варианти на тази торта. Аз се спрях на варианта на Ина, като само леко поопростих технологията.

Необходими продукти:

За блатовете:

3 яйца
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици мед
100 грама разтопено краве масло
1 ампула ванилия
1 ½ ч.л. бакпулвер
3 чаени чаши брашно (на мен ми отиде повечко)


• Разбивате яйцата със захарта.
• Добавяте меда, маслото и ванилията и разбърквате.
• Пресявате брашното с бакпулвера и го добавяте към течните продукти на няколко пъти, като трябва да се получи меко тесто.
• Прибирате го в хладилника за половин час.
• Разточвате го колкото ви е възможно по-тънко и прехвърляте в тавичка, застлана с хартия за печене, след което с тортен ринг (или нещо друго подходящо) изрязвате кръг с диаметър ок. 20 см. На мен ми се получиха седем блата, но единият не се вижда на тортата, защото беше изяден преди това.
• Печете във фурна, предварително загрята на 190 градуса докато порозовеят.

За крема:

400 гр. цедено кисело мляко
400 гр. заквасена сметана
100 гр. меко масло (ама наистина меко, за да не ви стане на бучки, като на мен)
2/3 ч.ч. пудра захар
2 с.л. мед


• Слагате продуктите в купа и разбърквате до получаване на хомогенна смес.
• След като блатовете са изстинали, подреждате блат, крем, блат и т.н., като трябва да остане крем и да покриете тортата.

Установих, че тази торта колкото повече стои, толкова по-хубава става. Така, че е добре да я направите поне 48 часа преди да я сервирате.

И сега искам, макар и с доста голямо закъснение, да благодаря на Мони за Майския дъжд от награди :)







50 коментара:

  1. Страхотна торта!!!
    Пробвала съм сходна, но моята бледнее пред красотата на тази:)
    Добре завърнала се в блог пространството:)

    Хубава нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Дарка!
      Хубава нова седмица и на теб :)

      Изтриване
  2. Чудесна е станала, Ели! Отдавна й се каня, да видим кога ще е:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Траянче!
      Няма да съжаляваш, страхотна е на вкус!

      Изтриване
  3. Bravo Eli chudecna torta, nikoga ne sam creshtala tazi retzepta do cega.

    Ama mnogo mi jaresva, blagodaria!

    Rumiana

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Руми!
      Много е приятна на вкус тортата! Трябва да се опита!

      Изтриване
  4. Ели ,поздравявам те за приготовлението и за прекрасното сервиране!
    Чудна торта!

    ОтговорИзтриване
  5. Само мога да се наслаждавам на тази красива и вкусна торта!
    Поздравления ,Ели!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Мира :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Ели, радвам се, че отново си при нас - в интернет блог пространството :) Аз съм от големите почитатели на тази торта, но си признавам, че наистина трудоемкостта и ме отказва да я правя често :) Твоята се е получила прекрасна, а и така хубаво сгушена до розите :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Габи :)
      Наистина си е трудоемка тортата, но пък си заслужава.
      Поздрави и пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  7. Ели, много се радвам да те видя, аз помислих, че липсваш заради другите красоти, който създаваш!
    Тортата е прекрасна и при мен отлежава в списъка, ще я приготвя но не знам кога!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Мариянка!
      Непременно я направи, заслужава си!
      Поздрави и пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  8. Ели, у нас тази торта е любима :)
    Ти си се изтарикатила и не си парила тестото :)), но предполагам, че това не се е отразило на вкуса й, гледайки как изглежда - великолепно!!!
    Розенцата сигурно ти си ги майсторила, изхождайки от предишните ти представяния. И подносчето фиксирах - много е готцо :))

    С пожелание за по-малко отскачания до миналия век, макар че и това си има своите плюсове :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче и у нас е любима вече :)
      Не знам дали има разлика във вкуса, ако тестото се попари, но на нас и така си ни хареса.
      Розичките са тези от миналия път. А подносчето съм страшно щастлива, че успях да си го купя. След няколко години търсене :))
      Прегръдки и пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  9. Ели,разгледах творбите ти,които много ми харесаха.И аз и се каня на тази торта,но...Фиксирах розите.Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Таня :)
      Тортата, наистина си заслужава.

      Изтриване
  10. Torta muy hermosa debe estar rica rica me encanta y luce elegante,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  11. Ели, чудесна торта, която сигурно са правили
    и миналия век!
    И на мен ми е в списъка, но не знам кога ще стигна до нея!
    А дотогава ще се наслаждавам на твоята!
    Сърдечни прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Дани :)
      Хихи, със сигурност идва от миналия век или още по-отдавна.
      Прегръдки и пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  12. Ели, тортата е наистина божествена. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Ели,
    понякога промяната на плановете води до неочаквано добри резултати;) Сигурна съм, че спаначената торта ще ти се получи също когато най-малко си мислила за нея, но тази тук изглежда адски апетитно. Още при Ина точих лигички, сега продължавам и тук;)
    Прекрасна е, убедена съм@!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, много е вкусна тортата, наистина.
      Слеващия път ще е спаначена :))

      Изтриване
  14. Ели, разкошна тортичка си сътворила. Много е красива и вкусна със сигурност. Понякога е хубаво да променим първоначалният си замисъл нали :)))

    Поздрави и една прекрасна нова седмица!

    P.S. Ох, аз също не съм си публикувала наградите, но съм си обещала да го направя едва като ми мине операцията, за да мога да им се нарадвам истински. Сега някак не успявам и затова не съм ги публикувала. Дано момичетата не се обидят, но още малко и ще дойде правилният момент...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Вени!
      Стискам палци всичко да мине успешно и да се възстановиш бързо!
      Прегръдки и пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  15. Вярно е колкото повече стои, толкова по-хубава става, ох много ми се прияде! Страхотно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  16. Време беше за торта,Ели-чудна е!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, винаги е време за торта :))
      Хубав ден и на теб, Живе!

      Изтриване
  17. Супер е тортата! Но вместо да комбинарам масло и седено мляко, аз слагам само квасена сметана и орех, получава се по- лесен вариант! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Соня!
      Ще пробвам и твоя вариант за крем някой път. Сигурно ще е много вкусно с орехче :)

      Изтриване
  18. Фантастична е и типично за теб километрично висока-абсолютно страхотна,Ели!
    И аз винаги отлагам трудоемките рецепти и затова и тази е в чакащите от сто години.Със сигурност е била много вкусна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Роси :)
      Наистина беше много вкусна, но и при мен отлежава с години...
      Прегръдки и пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  19. Ех, Ели! Тортичката изглежда чудесно, а като знам и колко е вкусна,............. преглъщам ли преглъщам :)
    Много се радвам, че те виждам в блог пространството. Сърдечни прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Мони :)
      Ех, наистина е много вкусна, ама свърши...
      Прегръдки :))

      Изтриване
  20. Обичам "медовик", Ели,
    твоята торта изглежда страхотно!
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Диди :)
      Поздрави и пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  21. Май ще трябва да я пробвам и аз тази торта. Толкова изкусилно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина си заслужава суетенето в кухнята. Поне на нас ни стана една от любимите торти.

      Изтриване
  22. Перфектна е тортата, Ели, сигурна съм, че е уникално вкусна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Ева! Наистина беше уникална :)

      Изтриване
  23. Ели, защо така съм изпуснала тази торта, тръгнах да те проверявам по профил, че нещо ми се загуби!:) Толкова красиво си я направила, оформена перфектно, а освен това изглежда много вкусно. Аз не съм правила Медовик, но е крайно време вече!:)Честит дъжд от награди:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Кате :)
      Непременно трябва да направиш тази торта. Чудесна е на вкус.
      Много мило, че си се сетила за мен :)) Така е лятото, обикаляме насам натам и съвсем съм разредила публикациите.
      Прегръдки и пожелания за хубава вечер!

      Изтриване
  24. Любима тортичка, ето и от мен:
    http://inagg.blogspot.com/2012/06/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  25. Ели, .... с твоите прекрасни тортички .... си неизчерпаем извор на идеи и красота!И тази тортичка Медовик .... изглежда вълшебно! Представям си .... колко е вкусна,... след като прочетох рецептата!!!Непременно ще я опитам! Прегръщам те .... с пожелание за един незабравим и хармоничен Уикенд!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...