петък, 19 август 2011 г.
Питки с кайма, тиквички и лук
Това е нещо вкусно, което правя за n-ти път и реших да снимам най-накрая. По своята същност, май, са си чиста проба пирожки. Но, каквото и да е, вкъщи много се харесва.
Необходими са:
• За плънката:
500 гр. кайма
1 малка тиквичка
2 средно големи глави лук
съвсем малко олио
чубрица
кимион
сол
Нарязвате тиквичката и лука на дребни кубчета. Задушавате ги леко в олиото, след което прибавяте каймата и подправките и запържвате.
• За тестото:
1,5 с.л. зехтин
320 мл вода
2 ч.л. сол
½ с.л. захар
640 гр. брашно
1,5 ч.л. суха мая
От продуктите омесвате меко тесто (или както правя аз, оставяте машината за хляб да свърши това). И оставяте да втаса за около 30-40 минути.
Всъщност, най-удобно е да си направите плънката, докато чакате тестото да втаса.
След това разделяте тестото на 32 приблизително равни топчета. С намазнени ръце, върху намазнена повърхност разточвате всяко топче възможно най-тънко, под формата на кръгче или елипса. Слагате плънката и затваряте с помощта на виличка.
Слагате първата тава (с 16 питки) във фурната да втаса на 50 градуса (това отнема около 20 минути) и след това се залавяте с приготвянето на питките за втората тава. Оставяте ги да втасват някъде на топло и включвате първите, които трябва вече да са втасали, да се пекат на 180 градуса до златисто.
След като станат готови, слагате втората тава с вече втасалите питки да се пече.
И за десерт имам една сладка награда, за която благодаря на Ина :))
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Отиват веднага в любимата ми категория "мъничко, вкусничко и соленичко" !
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Охоооо,това много,много ми допада и ще го врътна в най-скоро време!Бравос,Ели!Чудесни мидички!Напоследък снимките ти са страхотни,да нямаш ново фото?
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни,мила!
И хубаво си направила, Ели, че снима и ни даде рецептата :)
ОтговорИзтриванеМного вкусни и мекички ми изглеждат!
Чудесни са!
Страхотни питки!
ОтговорИзтриванеБраво на теб!
Хубав уикенд!
Ели, в първият момент помислих питките ти за пелмени - страхотни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!
Много благодаря, момичета! Ще се радвам, ако ги пробвате и ви харесат :))
ОтговорИзтриванеЕликсирче, Фотото е от доста време, но чак сега успяваме да се сработим. Много съм щастлива, че откриваш разлика в положителна посока :))
Прегръдки! Хубав уикенд :))
Ели,превъзходни са тези питчици!И пълнежа мбого ми харесва!Хубави снимки!Поздрави и хубава вечер:)))
ОтговорИзтриванее страхотно да са вкусни, аз обичам и прегръдки.
ОтговорИзтриванеКате, Росита, много благодаря!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубава неделя :))
Ели, много вкусни и лесни питки!
ОтговорИзтриванеЩом пълнежа е с кайма ще се харесат на моите младежи! Благодаря за рецептата!
Сърдечни поздрави и прегръдка!
Здравей, предната ми похвала нещо я няма/понякога изчезват/сега ще те похваля двойно!
ОтговорИзтриванеИзключителни снимки!
Чудесна рецепта!
Страхотно местенце!
Поздрави и до скоро!
Ели, чудно предложение. Така апетитно изглежда.
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Роси, The witch, много ви благодаря за похвалата :))
ОтговорИзтриванеПавлина, добре дошла :) Радвам се, че при мен ти е харесало!
Приятелски поздрави и хубав ден!
Ели,разбира се,че откривам разлика,много добре ти се получават и тортите,и снимките,и всичко,което ни показваш!
ОтговорИзтриванеИзползвах метода ти за тези чудни мидички,по-нататък ще ги видиш и при мен!Благодаря!
Хубава вечер,Елинка!
Еликсирче, много се радвам, че си използвала метода ми :)
ОтговорИзтриванеЩе чакам да ги видя!
Хубава вечер и на теб :))