неделя, 10 юли 2011 г.
Тирамису без яйца
Не знам до колко този сладкиш може да се нарече „тирамису”, при положение, че няма яйца, но пък си има всичко друго (е, и бишкоти няма).
Имам някаква фобия да ползвам сурови яйца. Наскоро гледах някакъв вариант, при който жълтъците се разбиват със захарта на водна баня, но и това ми се струва недостатъчно.
За добър „търговски” вид предпочетох да ползвам пандишпанов блат, вместо бишкоти. За 18 сантиметрова форма са необходими ( по рецепта на Наталина ):
4 големи яйца
120 гр. кристална захар
110 гр. Брашно
• Отделяте жълтъците от белтъците.
• Разбивате белтъците на сняг.
• Разбивате жълтъците със захарта, докато сместта стане пухкава и светла.
• Добавяте белтъците към жълтъчната смес, като разбърквате със сладкарска шпатула.
• Изсипвате пресятото брашно на няколко пъти, като леко разбърквате.
• Застилате дъното на формата с хартия за печене, а стените намазвате с масло.
• Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
• След като сте извадили готовия блат от фурната, изчаквате пет минути и внимателно изваждате от формата и обръщате с издутата част надолу. Така получавате равен блат.
• След като е изстинал напълно, го разрязвате на три части.
За сиропиране на блата ви трябва чаша силно еспресо, в която слагате и 20-30 мл ром.
За крема:
500 гр. маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
100 гр. пудра захар
• Разбивате маскарпонето със захарта.
• В друга купа разбивате сметаната на сняг.
• Сипвате я при маскарпонето и бъркате със сладкарска шпатула.
След това редите блат, сиропирате, слагате част от крема и т.н. Оставяте да престои няколко часа в хладилника.
За шоколадовата заливка:
50 гр. натурален шоколад
50 гр масло
няколко лъжички затоплено мляко
• Разтопявате шоколада (предварително рендосан) и маслото (нарязано на дребни кубчета) на водна баня или в микровълновата фурна на най-слаба мощност.
• Добавяте мъничко мляко, за да стане достатъчно течно.
• Заливате тортата и оставяте в хладилника да стегне.
На мен не ми се получи съвсем добре, но е по-приемливо от миналия път. Така, че има градация ;)
Украсявате както си искате
Аз реших да си изпробвам новите приспособления за лилия и си направих една.
Преди съм обяснявала как става това, та сега няма да се впускам в подробности. Ето нещо по-добро ;)
И сега, след като направихме тортата и я украсихме, макар и със закъснение, искам да благодаря на Ина за наградата, която сподели с мен :)
С гордост я показвам :)
... и черпя с парченце тирамису.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ех, че е хубаво това тирамису!!!
ОтговорИзтриванеИ аз го правя без яйца, по рецептата на Танита - любим десерт ми е:).Непременно ще пробвам и твоят вариант.
Страхотно е! И аз го правя без яйца. Честита награда!Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеЕли, искам да ти призная, че си помислих, че лилията е истинска! Наистина изглежда много естествено, поздравления за майсторството - много си задобряла :)
ОтговорИзтриванеА относно почерпката... не отказвам толкова добре изглеждащо парченце торта :)
Хубава неделя :)
Лилията е страхотна. Като жива :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Ели!
Ели, лилията е разкошна и в идеален контраст с тъмният шоколад.
ОтговорИзтриванеАз не съм любител на тирамису, но с огромно удоволствие бих си хапнала от това парченце.
Честита награда!
Прохладна вечер!!!
Превъзходно е! Аз,ще го пробвам задължително .
ОтговорИзтриванеНаправо се влюбих в първата снимка :) А лилията дори не ми хрумна, че може да не е истинска. Страхотна е! А рецепта е много практична - аз също имам опасения към изполдването на сурови яйца и затова избягвам класическото тирамису. Благодаря за идеята! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЕли,
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда!
А лилията е невероятна, ако не беше написала, щях да я сбъркам с истинска.
Честита награда!
Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!
Честита награда, Ели!
ОтговорИзтриванеСтрахотно тирамису!
А лилията е като истинска! Като че ли усещам аромата и!
Поздрави и хубав летен ден!
Ле-лееее, че е красиво!!! И така вкусно и красиво поднесено!! Как да му устои човек :)
ОтговорИзтриванеИ честита награда - напълно заслужена!!!
Много ви благодаря, момичета! Много тонизиращо ми действат добрите ви думи!
ОтговорИзтриванеПриятелски поздрави и хубав слънчев ден :))
Ели,честита награда,мила!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта-тирамису!
И аз ще повторя останалите дами,но за лилиумът - просто не мога да повярвам,че не е истински!
Страхотно сполучлив е,поздравления за старанието!
Хубава вечер ти пожелавам!
Оооо Ели, очите ми останаха в това цвете. Като истинско е. А тортата - тирамусу е невероятна. Много хубава :)
ОтговорИзтриванеЕли, аплодисменти! Направила си толкова елегантна торта. Това е именно моя вкус - хем семпла, хем красива. Браво!
ОтговорИзтриванеИмам два въпроса:
1. Колко време пече блата? Прекрасен е!
2. С какъв диаметър е формата за печене!
Благодаря за снимката за "Не е трудно, аз също опитах". Тези дни ще я публикувам. Имаш поща.
Ели, много хубави снимки и чудесна торта си представила, ново амплоа на Тирамисуто:)
ОтговорИзтриванеЛеле, ама тая лилия наистина била за ядене XD
ОтговорИзтриванеСложи малко малини край тортичката и гаранция и мама ще я сготви XD
Изглежда много вкусно :)))
Ели,
ОтговорИзтриванеисках първо да те поздравя с наградата, но съм впечатлена от великолепната изработка на лилията - изглежда като току що откъснат цвят.
Чудесна торта и аз съм фен на кремовете без яйца, благодаря!
Усмивки и хубаво лято, Диана
:) здравей и от мен !!! с радост ще следя твоето блогче ..... толкова вкусотийки има тук ... ммммммммммммм !!!!! :)))))
ОтговорИзтриванеМного благодаря на всички ви за добрите думи! Одобрението ви значи много за мен :)
ОтговорИзтриванеThe witch, блатът е печен в 18 см-ова форма, но по принцип не засичам време за печене. Много съм разсеяна и специално този го позабравих във фурната. Сега ще си видя пощата :)
am-am, благодарности! Естествено, не знаех как става качването на клип, но ще се поправя ;)
Дани, добре дошла! Радвам се, че при мен ти харесва :))
Ели, имаш една награда при мен, заповядай да си я получиш.
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд!!!
Любимата ни торта- тирамису ;-)Цветето е невероятно, Ели! Много елегантно тирамису!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Много благодаря за похвалата, Миленка :)
ОтговорИзтриванеМони, благодаря за наградата! Тъкмо към теб се бях запътила, че видях нещо интересно ;)
Поздрави и хубав ден :))
Много изящна торта. Изчистена, но стилна украса. Поздравления!
ОтговорИзтриване