неделя, 10 юли 2011 г.

Тирамису без яйца

Copy of IMG_0791

Не знам до колко този сладкиш може да се нарече „тирамису”, при положение, че няма яйца, но пък си има всичко друго (е, и бишкоти няма).
Имам някаква фобия да ползвам сурови яйца. Наскоро гледах някакъв вариант, при който жълтъците се разбиват със захарта на водна баня, но и това ми се струва недостатъчно.

За добър „търговски” вид предпочетох да ползвам пандишпанов блат, вместо бишкоти. За 18 сантиметрова форма са необходими ( по рецепта на Наталина ):


4 големи яйца
120 гр. кристална захар
110 гр. Брашно


• Отделяте жълтъците от белтъците.
• Разбивате белтъците на сняг.
• Разбивате жълтъците със захарта, докато сместта стане пухкава и светла.
• Добавяте белтъците към жълтъчната смес, като разбърквате със сладкарска шпатула.
• Изсипвате пресятото брашно на няколко пъти, като леко разбърквате.
• Застилате дъното на формата с хартия за печене, а стените намазвате с масло.
• Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
• След като сте извадили готовия блат от фурната, изчаквате пет минути и внимателно изваждате от формата и обръщате с издутата част надолу. Така получавате равен блат.
• След като е изстинал напълно, го разрязвате на три части.


За сиропиране на блата ви трябва чаша силно еспресо, в която слагате и 20-30 мл ром.

За крема:
500 гр. маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
100 гр. пудра захар

• Разбивате маскарпонето със захарта.
• В друга купа разбивате сметаната на сняг.
• Сипвате я при маскарпонето и бъркате със сладкарска шпатула.

След това редите блат, сиропирате, слагате част от крема и т.н. Оставяте да престои няколко часа в хладилника.

За шоколадовата заливка:
50 гр. натурален шоколад
50 гр масло
няколко лъжички затоплено мляко

• Разтопявате шоколада (предварително рендосан) и маслото (нарязано на дребни кубчета) на водна баня или в микровълновата фурна на най-слаба мощност.
• Добавяте мъничко мляко, за да стане достатъчно течно.
• Заливате тортата и оставяте в хладилника да стегне.
На мен не ми се получи съвсем добре, но е по-приемливо от миналия път. Така, че има градация ;)

Украсявате както си искате   
Аз реших да си изпробвам новите приспособления за лилия и си направих една.

IMG_0805

Преди съм обяснявала как става това, та сега няма да се впускам в подробности. Ето нещо по-добро ;)







И сега, след като направихме тортата и я украсихме, макар и със закъснение, искам да благодаря на Ина за наградата, която сподели с мен :)

С гордост я показвам :)


... и черпя с парченце тирамису.

IMG_1096

23 коментара:

  1. Ех, че е хубаво това тирамису!!!
    И аз го правя без яйца, по рецептата на Танита - любим десерт ми е:).Непременно ще пробвам и твоят вариант.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно е! И аз го правя без яйца. Честита награда!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, искам да ти призная, че си помислих, че лилията е истинска! Наистина изглежда много естествено, поздравления за майсторството - много си задобряла :)
    А относно почерпката... не отказвам толкова добре изглеждащо парченце торта :)

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лилията е страхотна. Като жива :)
    Поздравления, Ели!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, лилията е разкошна и в идеален контраст с тъмният шоколад.
    Аз не съм любител на тирамису, но с огромно удоволствие бих си хапнала от това парченце.
    Честита награда!
    Прохладна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Превъзходно е! Аз,ще го пробвам задължително .

    ОтговорИзтриване
  7. Направо се влюбих в първата снимка :) А лилията дори не ми хрумна, че може да не е истинска. Страхотна е! А рецепта е много практична - аз също имам опасения към изполдването на сурови яйца и затова избягвам класическото тирамису. Благодаря за идеята! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели,
    Страхотно изглежда!
    А лилията е невероятна, ако не беше написала, щях да я сбъркам с истинска.
    Честита награда!
    Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита награда, Ели!
    Страхотно тирамису!
    А лилията е като истинска! Като че ли усещам аромата и!
    Поздрави и хубав летен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Ле-лееее, че е красиво!!! И така вкусно и красиво поднесено!! Как да му устои човек :)

    И честита награда - напълно заслужена!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ви благодаря, момичета! Много тонизиращо ми действат добрите ви думи!

    Приятелски поздрави и хубав слънчев ден :))

    ОтговорИзтриване
  12. Ели,честита награда,мила!
    Прекрасна торта-тирамису!
    И аз ще повторя останалите дами,но за лилиумът - просто не мога да повярвам,че не е истински!
    Страхотно сполучлив е,поздравления за старанието!

    Хубава вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Оооо Ели, очите ми останаха в това цвете. Като истинско е. А тортата - тирамусу е невероятна. Много хубава :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ели, аплодисменти! Направила си толкова елегантна торта. Това е именно моя вкус - хем семпла, хем красива. Браво!
    Имам два въпроса:
    1. Колко време пече блата? Прекрасен е!
    2. С какъв диаметър е формата за печене!
    Благодаря за снимката за "Не е трудно, аз също опитах". Тези дни ще я публикувам. Имаш поща.

    ОтговорИзтриване
  15. Ели, много хубави снимки и чудесна торта си представила, ново амплоа на Тирамисуто:)

    ОтговорИзтриване
  16. Леле, ама тая лилия наистина била за ядене XD
    Сложи малко малини край тортичката и гаранция и мама ще я сготви XD
    Изглежда много вкусно :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Ели,
    исках първо да те поздравя с наградата, но съм впечатлена от великолепната изработка на лилията - изглежда като току що откъснат цвят.
    Чудесна торта и аз съм фен на кремовете без яйца, благодаря!
    Усмивки и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. :) здравей и от мен !!! с радост ще следя твоето блогче ..... толкова вкусотийки има тук ... ммммммммммммм !!!!! :)))))

    ОтговорИзтриване
  19. Много благодаря на всички ви за добрите думи! Одобрението ви значи много за мен :)

    The witch, блатът е печен в 18 см-ова форма, но по принцип не засичам време за печене. Много съм разсеяна и специално този го позабравих във фурната. Сега ще си видя пощата :)

    am-am, благодарности! Естествено, не знаех как става качването на клип, но ще се поправя ;)

    Дани, добре дошла! Радвам се, че при мен ти харесва :))

    ОтговорИзтриване
  20. Ели, имаш една награда при мен, заповядай да си я получиш.
    Приятен уикенд!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Любимата ни торта- тирамису ;-)Цветето е невероятно, Ели! Много елегантно тирамису!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Много благодаря за похвалата, Миленка :)

    Мони, благодаря за наградата! Тъкмо към теб се бях запътила, че видях нещо интересно ;)

    Поздрави и хубав ден :))

    ОтговорИзтриване
  23. Много изящна торта. Изчистена, но стилна украса. Поздравления!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...