понеделник, 13 декември 2010 г.

Меденки за Коледа

Тези дни най-после ми остана време да направя една доза меденки. Даже успях и да си поиграя и да украся част от тях. Другите бяха набързо безславно изядени... В общи линии рецептите за меденки са сходни. Може би основната разлика е, че едните са с олио, а другите с масло. От многобройните си успешни и неуспешни опити за правене на сладки съм установила, че предпочитам тези с масло. Та, ето моята рецепта (да си я имам някъде записана, че съм доста разхвърляна ;) Необходими продукти: 500 гр. брашно 1/2 ч.л. бакпулвер канела 2 големи яйца 125 гр. меко масло (хубаво е да е оставено да се размекне на стайна температура, а не принудително в микровълновата) 150 гр. течен мед (ако се е захаросал, трябва да го разтопите на водна баня или до камината ;) 50 гр. тъмно кафява захар (с нея стават по-мекички) 1 капсула ванилова есенция. Начин на приготвяне: В купа смесвате брашното (хубаво е да отделите мъничко от него и да го оставите настрана, като го добавите накрая, ако има нужда), бакпулвера и канелата. Правите кладенче и сипвате вътре останалите продукти. Замесвате гладко тесто, което оставяте за 15-ина минути в хладилника, като предварително сте го увили във фолио. След като се е постегнало в хладилника, го разточвате. Дебелината трябва да е около 5мм. Изрязаните сладки поставяте в тавичка, постлана с пекарска хартия и слагате в предварително загрята на 180 градуса фурна. Много внимавате с печенето! Пекат се не повече от 8-9 минути, докато леко порозовеят, защото ако ги препечете, стават твърди. След това започва веселата част, а именно украсяването :)) Аз доста си поиграх. Може би другата година дъщеря ми ще е достатъчно голяма, за да си играем заедно :)

18 коментара:

  1. Ели, прекрасно си ги украсила меденките!
    Майсторка си станала :))

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Ели -
    Весели и пъстри, с хубав цвят и рисунък.
    Създават много празнично настроение,
    поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Голяма игра падна :)) Радвам се, че ви харесват!

    Поздрави и хубава снежна седмица :))

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са , много сладурски ! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Охх, наистина са голяма играчка тези меденки. Оценявам високо резултата, който си постигнала с айсинга. Кога ще му се престраша и аз?

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Сабина :)

    Кали, няма нищо страшно в айсинга. Като гледам твоите неща, няма начин да не се справиш.

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, страхотни са. Дядо Коледовците и снежните човеци са ми любимци, но в тях има и най-много работа.
    Все не мога да се престраша да го пробвам този айсинг.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони, много е увлекателна работата са айсинга ;) Трябва да пробваш!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели,
    чудесни са!
    Весели и закачливи!
    Красиви и шарени!
    Създават празнично и коледно настроение!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря :))
    Поздрави и много празнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  11. Браво! Приличат на излезли от хубава детска книжка

    ОтговорИзтриване
  12. Много весело настроение създават тези меденки! Чудесни са! :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Мерси, Милена! Одобрението от такъв майстор значи много за мен :))

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Коледа, Ели!
    Весели и усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирина, много благодаря за положителните отзиви :))
    Весели празници!!!

    Русанка, много благодаря за пожеланията!
    Много празнично настроение и положителни емоции :))

    ОтговорИзтриване
  16. А може ли и рецепта за айсинга?

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...