петък, 28 септември 2012 г.

Предай нататък


Сигурно вече всички сте чували и повечето от вас са се включвали в тази инициатива. Затова няма да навлизам в подробности. Накратко идеята е да подариш на петима човека нещо направено от теб, след като си получил подарък от някого.
Ето тук вече писах по-подробно ;)

Аз искам да се похваля с моя подарък от Катето.
Тази симпатична лъжичка и вазичката са моя собственост :)
Благодарности, Кате!

И тъй като с миналата си публикация не можах да запълня бройката, ви приканвам да се включите и да получите подаръче от мен.

Хубав уикенд :))


вторник, 11 септември 2012 г.

Кекс с плодове


У нас винаги има изобилие от плодове. Някои успяваме да изядем навреме, но някои изостават. Любимият ми начин да ги оползотворя е, като ги направя на кекс.
Рецептата е много лесна и търпи многобройни вариации.

Необходими продукти за кекс с круши:

2 яйца
2/3 ч.ч. кафява захар
2/3 ч.ч. олио
300 мл пасирани круши (приблизително)

Може да смените крушите с ябълки, но в този случай трябва да увеличите захарта. Пробвала съм и със сливи и кайсии и ако обичате лека кисела жилка, ще ви хареса.
Получава се добре и с пюре от сварена тиква, но трябва да се увеличи количеството, защото консистенцията му не е толкова течна.
1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
½ ч.ч. смлени орехови ядки
2 ч.л. бакпулвер

канела

• Разбърквате яйцата със захарта, докато се получи пухкава бледа смес.
• Добавяте олиото и пюрето от круши и разбърквате.
• Смесвате сухите съставки и ги слагате при мокрите и отново разбърквате.
• Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна до суха клечка (никога не се сещам да засека време).

Много често приготвям една вариация на горната рецепта, а именно какаово-бананови кексчета.


За 12-14 бр. са нужни:

2 яйца
2/3 ч.ч. кафява захар
2/3 ч.ч. олио
3 банана
1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
½ ч.ч. какао
2 ч.л. бакпулвер


• Разбърквате яйцата със захарта, докато се получи пухкава бледа смес.
• Добавяте олиото и пюрираните банани и разбърквате.
• Смесвате сухите съставки и ги слагате при мокрите и отново разбърквате.
• Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна до суха клечка (никога не се сещам да засека време).

Ето едни буболечки с тиква:





четвъртък, 6 септември 2012 г.

Лазаня с домашна паста


Вече съм горд собственик на машинка за домашна паста. От доста време се оглеждам за такава и все се чудех дали да си купя. И в крайна сметка ми подариха :)
Идеята беше да си разточвам на нея полимерната глина, но в крайна сметка ми дожаля да я обрека на некулинарни занимания.
И въобще не съжалявам за решението си. Домашната паста няма нищо общо с купената. Ако и вие, като мен, се чудите дали да си купите машина за разточване на паста, не се колебайте, купувайте!
Сега да разкажа за лазанята…
Като ориентир ползвах книжката „30 избрани рецепти с паста от Иван Звездев”.

Необходими продукти:

За тестото:
300 гр. брашно тип 500
3 големи домашни яйца
3 щипки сол
1 с.л. зехтин


За доматения сос:
500 гр. мляно месо (приблизително 40% телешко и 60% свинско)
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
850 гр. пресни домати
2 с.л. олио
риган, босилек, черен пипер, сол, захар


За соса „Бешамел”:
50 гр. масло
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
сол, черен пипер


кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

• Сложете брашното в тава и направете кладенче, където изсипете яйцата, солта и зехтина.
• Постепенно загребвайте от брашното. Тестото става доста твърдо. За мое огорчение не може да се омеси в машината за хляб (или поне при мен не се получи).
• Готовото тесто оставете покрито с мокра кърпа да почива, докато приготвите сосовете.
• Запържвате ситно нарязания лук в олиото за минутка и добавете каймата, като я натискате с дървена лъжица, за да стане на трохи. След това изсипвате обелените и пасирани домати, подправките, нарязания чесън, 2-3 щипки захар. Не съм засичала никога колко време се вари доматеният сос, но това е според вашето усещане. Не трябва да се сгъстява прекалено много.
• Следва сосът „Бешамел” – разтопявате маслото в касерола, добавяте при непрекъснато бъркане брашното и след това постепенно изсипвате студеното мляко, като не преставате да бъркате. Слагате подправките и варите няколко минути, докато се сгъсти леко. Поставяте алуминиево фолио плътно върху соса, за да не хване коричка.
• Пак се връщате към тестото – късате топчета и ги приплесвате. Прекарвате през най-широкия отвор. След това стеснявате (при мен на 4) и отново прекарвате корите, като след това ги нарязвате (аз не се старах парчетата да имат правилни форми).



• Слагате на котлона да заври вода в малка тенджерка. Подсолявате, слагате зехтин и пускате вътре една кора и чакате да изплува. Вадите, слагате я върху памучна кърпа и пускате в тенджерката следващата…
В интерес на истината, на мен ми останаха няколко кори неизползвани. Така, че може да изчислите предварително колко горе долу ще са ви необходими за вашата тавичка. Аз наредих четири реда кори в тавичка приблизително 16/27 см.
• Сипвате на дъното на правоъгълна тавичка от соса „Бешамел”, редите кори, следва доматен сос, поръсвате с настърган кашкавал. Следва ред кори, сос „Бешамел”, доматен сос, кашкавал…
Накрая завършвате с кори, сос "Бешамел" и обилно поръсвате с кашкавал.
• Печете на 190 градуса 30-40 минути.


И след като изстине, може да се насладите на най-вкусната лазаня, която сте опитвали в живота си. Без да броите калории.
Доста дългичко стана. Не е толкова трудоемко колкото изглежда на пръв поглед ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...