сряда, 25 юли 2012 г.

Лятна торта


Доста е горещо навън. На кой му се стои край печката да пече блатове, да бърка кремове...
Е, добър вариант за празничен десерт при температури навън, клонящи към 40 градуса по Целзий, е и една сладоледена торта от магазина.
Но, ако, като мен, искате да приготвите нещо собственоръчно, тази "торта" е перфектна.

Видях я още преди време тук и веднага я сложих в списъка.

Е, аз поопростих идеята :)

Необходими са ви само 1 диня и плодове за декорация (малини, боровинки, парченца пъпеш или други, които имате на разположение).

И, внимателно да не се порежете ;)

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Най-вкусната питка


От толкова време не съм публикувала нищо, че се зачудих в първия момент къде е папката ми в компютъра, където си подготвям постовете. Хихи, печката ми съвсем ще хване паяжини. Но за всичко това са виновни високите температури. Не, че ме мързи ;))

В тези жеги, едва ли някой ще тръгне да прави питка, но аз бързам да си запиша рецептата, за да не я забравя. А и скоро пак ще имам повод да омеся нещо.

За да пристъпя към такава сложна процедура, ми е необходима сериозна причина :)
Винаги се възхищавам на прекрасните творения от тесто, които виждам. Бях си харесала няколко идеи за оформянето, но не знам защо, не ми се получават нещата.
Но поне на вкус, тази питка, беше перфектна!

Рецептата видях при Роси.

С малки промени от мен, за тавичка с диаметър 24 см, ви трябват:
(продуктите са изредени по реда, в който ги слагам в машината за хляб)

1 яйце + 1 белтък (жълтъкът е за намазване)
50 гр. разтопено масло
350 мл гъст айран със стайна температура
1 ½ ч.л. сол
½ с.л. захар
650 гр. брашно тип 500 (+ още при необходимост)
7 гр. суха мая


• От изброените продукти замесвате тесто. Ако машината за хляб ще прави това, наблюдавайте и при необходимост добавете още брашно или вода (на чаени лъжички).
• Оставете да втаса докато удвои обема си. В летните жеги това става необичайно бързо. Да си призная, изпуснах моето тесто да превтаса. Не очаквах, че ще са му необходими само 20 минути.
• Оформете питката, оставете да втаса още един път, намажете с жълтък и печете на 160 градуса.
• След като е готова, извадете питката от фурната и я завийте в кърпа.

Ето го моето пораснало момиче, което най-накрая зарадва майка си и тръгна само :)


Хубави летни дни от нас :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...