понеделник, 26 март 2012 г.

Пилешки хапки с кокосов къри сос и кашу


Обичате ли кулинарните експерименти?
Аз съм много любопитен човек и често опитвам нови неща, но рядко се случва необичайните вкусове да ми допаднат. И съпругът ми, и дъщеря ми също са привързани към традиционните ястия и почти никога не споделят ентусиазма ми да сготвя някоя екзотична манджа.
Подобно ястие опитах преди време в един тайландски ресторант и страшно много ми хареса. Реших да опитам да направя нещо такова вкъщи. Получи ми се точно като в ресторанта. И всички го харесаха :)

Необходими продукти за 4 порции:

4 бр. пилешки гърди (филе)
олио
сол
пипер
1 малка глава лук
1 консерва (400 мл) кокосова сметана
2-3 с.л. червена къри паста
4-5 мънички скилидки чесън
1 с.л. настърган джинджифил
100 гр. сурово кашу


• Нарежете пилешкото на парченца, подправете го и го запържете до златисто, след което сипете малко вода и го оставете да се задушава, докато стане готово за консумация.
• Извадете пилешките хапки и в същия съд запържете нарязания на ситно лук.
• Прибавете чесъна, джинджифила и къри пастата и накрая сипете сметаната.
• Оставете на бавен огън за десетина минути.
• Върнете пилешките филенца и сипете ядките.
• Оставете да ври още 1-2 минутки и отстранете от огъня.
• Сервира се с варен ориз (за 4 порции са необходими 3/4 ч.ч.)


четвъртък, 22 март 2012 г.

Шоколадов сладкиш Фъч


Известно време не съм показвала нищо шоколадово. Това хич не е в мой стил. Затова се поправям веднага с едно сладкишче. Рецептата е от пакетчето какао на д-р Йоткер и от доста време ми е пред очите.


Необходими продукти:

200 гр. масло
200 гр. захар
40 гр. какао
125 мл прясно мляко
3 средно големи яйца
160 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
70 гр. смлени орехови ядки


• Маслото, захарта, предварително пресятото какао и млякото се смесват в подходящ за варене съд. Така получената смес се слага да заври при непрекъснато бъркане и се оставя да ври три минути, след което се отстранява от котлона и се оставя да изстине. За глазурата се отделят 175 мл от сместа.
• Трите белтъка се разбиват на сняг с 2 ч.л. захар. Трите жълтъка се разбиват с миксер на ниска степен, като към тях постепенно се прибавя какаовата смес. Брашното , предварително смесено с бакпулвера и ореховите ядки, се прибавя към сместа, след което се добавят внимателно и белътците.
• Тестото се изсипва в намаслена, покрита с хартия за печене тава (моята е с диаметър 23 см) и се пече в долната половина на предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.
• След като сладкишът изстине, глазурата се разпределя равномерно върху него с помощта на шпатула и се оставя да се охлади.

петък, 16 март 2012 г.

Kugelhopf – козунак от Елзас


Нашенският козунак има доста различни превъплъщения при различните народи – панетоне в Италия, щолен в Германия. Тези сладкиши се правят по Коледа, но за мен са си вид козунаци. Същият е и случаят с Kugelhopf. Не бях чувала за него, докато не попаднах в Страсбург за Коледа. И веднага реших, че ще го направя и вкъщи.
Но на мен, някакси, ми се струва по-естествено да го пробвам за Великден. Специално си купих картичка с рецепта (много си падам по тях). Явно елзаската кухня сама по себе си е забележителност и по сергиите е пълно с картички с рецепти на традиционните им ястия. Формата за Kugelhopf е местно изобретение. Във всички магазини за сувенири е пълно с всевъзможни по размер и цветове, медни или глинени. Междудругото в Страсбург има много красиви глинени съдове – едни такива шаренки, точно по мой вкус. Имах почти неудържим порив да се сдобия с някой от тях, но щях да срещна трудности със закопчаването на куфара. А и едва ли щеше да преживее обратния път до дома.
За мое съжаление нямам снимка на тези красоти и затова слагам чужда.
Източник: http://www.routard.com/photos/alsace/46689-poteries_d_alsace.htm


В крайна сметка милият ми съпруг ми подари силиконова :)

Ето рецептата от картичката:

А това е моята интерпретация. Не съм следвала съвсем точно стъпките в оригиналната рецепта, защото не ми се струват съвсем коректни.

Необходими продукти:

500 гр. брашно + още мъничко, ако е необходимо.
200 мл топло прясно мляко
100 гр. масло със стайна температура
25 гр мая (жива)
2 яйца със стайна температура
125 гр. стафиди
200 гр. захар
ванилия


• Разтворете маята в топлото мляко, след което добавете маслото, нарязано на парченца и разбъркайте, докато се разтопи. Добавете яйцата и захарта и разбъркайте, докато захарта се разтвори.
• Пресейте брашното, напарвете кладенче и изсипете вътре течните съставки. Месете, докато се получи меко гладко тесто. Аз, естествено, ползвах машината за хляб да ми свърши тази работа (програма за месене на тесто, която продължава 30 минути).

• Разстелете готовото тесто, наръсете стафидите и завийте на руло, което сложете във форма за Kugelhopf с диаметър в най-широката част 22 см (тестото трябва да заема половината от формата). При мен тестото беше повече. Може би за тази форма трябва да се сложи 2/3 от дозата. Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса.

В оригиналната рецепта пише, че трябва да втасва шест часа (!), но моето тесто за три часа беше повече от готово.

• Печете на слаба фурна (160 градуса). Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио, за да не загори отгоре.
• След като е готово, изваждате от формата и поръсвате с пудра захар.

Мекичък е като душичка. А се оказа, че има и конци. Мислех си, че за да се получат, трябва обезателно да се сплете. Може би, в най-голяма степен прилича на панетоне.

петък, 9 март 2012 г.

2 идеи за Великден: козуначета с шарена "премяна" и яйца "изрисувани" с цветя


До Великден остава малко повече от месец. Но, както и за Коледа, обичам отрано да събирам идеи и понякога да изпробвам рецепти.
Обикновено не правя козунаци по време на постите. Но сега си позволих да наруша това правило, защото изках да опитам една рецепта за сладък хляб, подобен на козунак, от Елзас. Нарича се Kugelhopf и там се приготвя за Коледа. Този път не спазих технологията, която е доста интересна, всъщност. Но в следващата си публикация, ще разкажа подробно за това.

Сега ми се иска да споделя една идея, която ми се върти в главата от известно време, а именно за малки симпатични шарени козуначета.


За 12 бр. са необходими:

250 гр. брашно (предварително пресято) + още за доомесване (ако е необходимо). Много е важно то да е качествено!
100 мл мляко (аз ползвах кисело)
50 гр. разтопено масло
3,5 гр. или 1 ¼ ч.л. суха мая. Ползвайте проверена марка, за да сте сигурни в резултата!
1 яйце + 1 жълтък за намазване
100 гр. захар + още за поръсване
ягодов конфитюр (или някакъв друг, по ваше желание)


• От продуктите омесвате меко тесто. Хубаво е месенето да продължи 25-30 минути (в това отношение машината за хляб е безценен помощник).
• Оставяте го на топло да втаса докато удвои обема си (това отнема различно време в зависимост от температурата и качеството на маята и на брашното).
Аз го сложих в покрит с влажна кърпа съд до печката и въпреки това втасването продължи повече от час и половина. Явно партидата мая не беше особено качествена. Случвало се е да втаса и за по-малко от час.
• Разделяте втасалото тесто на 12 равни топчета, които оформяте по следния начин:


Оформяте фитилче

Приплесквате и намазвате с конфитюр

Затваряте и усуквате фитилчето

Връзвате на възел

• Слагате във форми за мъфини и оставяте да втасат във фурната на 50 градуса (това отнема около половин час).


• След като са втасали, ги намазвате с жълтък и поръсвате със захар.


• Връщате ги във фурната и включвате на 170 градуса. Печете докато се позачервят, но много внимавайте. Ако ги препечете, ще станат сухи.
Аз обичам козунака леко недопечен. Така остава сочен и мекичък по-дълго време.


За шарените „дрешки” са ви необходими разноцветни листове хартия за принтер (от книжарницата) и шаблон (може да изтеглите от тук, ако не ви пасва на формичките, разгледайте галерията, има и други шаблони).



Преди време си бях купила един чаровен перфоратор. Не е точно за целта, но мисля, че се получи добре.


И сега, за да е пълна картинката, предлагам и един лесен начин да направите красиви и оригинални великденски яйца.


За целта са ви необходими салфетка с интересни мотиви (мека, трипластова, много фина), белтък от яйце, ножица и мека четка.


Отделяте само пласта с картинката и изрязвате избраните мотиви.


Намазвате яйцето с белтък.

Залепвате изрязаните мотиви с помощта на четката, като започвате от единия край и много внимателно се придвижвате към другия.

Готово :)

четвъртък, 8 март 2012 г.

Честит 8-ми март, момичета!


Подарявам ви това букетче от захарни лалета :)
Няма да има торта към него. Все пак, сезонът на диетите е ;)


В интерес на истината, в моите представи това е празникът на мама. Имам някакви смътни спомени, че като малка съм правила картичка за нея. А, татко винаги й подаряваше цвете. И до ден днешен :)
Сега аз съм майка. Но въобще не отговарям на представата, която съм имала като дете за този термин. Майката, е тази, която винаги знае и може всичко, има решение за всеки проблем. Едва ли не, тя е свръхестествено същество. Така си мислех, когато бях малка...


Вие, независимо дали ще празнувате днес или не, имайте прекрасен и усмихнат ден :)

Ето няколко снимки от процеса на изработка на захарните лалета. Формичката за венчелистчетата сама съм си я правила - огънах една кръгла.








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...