вторник, 21 февруари 2012 г.

Торта Дукеса


За тази торта научих от момичетата от форума Часът на мама. Грабна ме още наименованието (много изискано, нали ;), а също и видът й. Напомни ми на сладкия салам, който едно време мама правеше и аз страшно много харесвах. Вкусът й всъщност е по-различен, но това не означава, че ми харесва по-малко. И най-хубавото е, че става изключително бързо и лесно.


Има няколко рецепти, които се различават по някои пунктове и доста се почудих коя точно да избера. Може би най-близка до моя вкус е тази, написана по-долу. Всъщност може да импровизирате с количествата и пропорциите в зависимост от наличните продукти.

200 гр. млечен шоколад
500 мл течна сладкарска сметана
200 гр. масло
2 пакета бисквити Роден край (или 300 гр. някакви по ваш вкус)
4 с.л. какао


• В тенджерка с дебело дъно загрявате сметаната и нарязаното на малки парченца масло (на средна степен на котлона).
• Нарязвате шоколада на дребно и го слагате в сметаната, бъркайки докато се разтопи.
• Накрая слагате какаото и разбърквате.
• Оттегляте от котлона и слагате натрошените бисквити.
• Сипвате в тортен ринг (моят е 18 см) и оставяте в хладилника да стегне.

Ако искате тортата да е по-представителна, е добре да облицовате ринга с блатове.

Името на тортата предполага и да е елегантно декорирана ;) Дантелена покривка, порцелан, рози…




Ето малко оскъден материал стъпка по стъпка за розите. Установих, че съм пропуснала да снимам някои етапи, но най-същественото се вижда. А има и една поредица клипчета, които вече съм пускала, но пак ще кача. Трябва да отбележа само, че е по-красиво (поне според мен), ако венчелистчетата се лепят последователно, а не както е показано във видеото.














От много време се каня да се пробвам да нарисувам нещо върху тортите си. Реших, че сега е подходящият момент. И след като съм изгледала клипчето, показващо как се рисуват рози, няколко пъти, ще се справя от първия път. Е, не стана перфектно, но като за първи път е добре. Мислех да потренирам преди да нацапотя тортата, но нали съм си скъперник, не обичам да се разхищава материал и действах направо.
Ето как да си нарисувате рози:

петък, 17 февруари 2012 г.

Маслени бисквити


Напоследък съм станала истински фен на бисквитите. Изпробвах доста различни рецепти. Но рядко успявам да стигна до снимки. Обикновено имам помощница. Даже цели две :) И нямам достатъчно смелост да им обърна гръб. Веднага голямата решава, че ще прави някой научен експеримент с малката. Или малката решава, че ще изпробва новите си няколко зъба на голямата. И в двата случая всичко завършва с писъци. Да, весело е да имаш деца... Ако знаех какво е преди време, щях да съм много по-добра дъщеря...

Рецептата за тези бисквитки си харесах още преди време при Ина. Много е лесна :)

200 гр. меко масло
1/2 ч.ч. пудра захар (аз ползвах нерафинирана тъмно кафява)
2 ч.ч. брашно
1 ампула ванилия
1 и 1/2 ч.л. бикарбонат (това си е от мен, няма го в оригиналната рецепта)



• Разбъркваме маслото със захарта с помощта на миксер.
• Добавяме ванилията и брашното на няколко пъти.
• Омесваме меко тесто.
• Оформяме мънички „кюфтенца”, които слагаме върху постлана с хартия за печене тава и притискаме с вилица.
• Печем на 180 градуса около 10 минутки, докато съвсем леко порозовеят.


Много са приятни на вкус. Нашите вече свършиха и съм приготвила продукти за още една доза.

петък, 3 февруари 2012 г.

Шоколадова торта с бананово-какаов блат, награда и… Предай нататък


Е, нищо ново от мен. Тортата отново е шоколадова :))
Но, този път освен шоколад, имаме и банани. Много обичам сладкиши с плодове. Стават сочни и ароматни. Такъв е и блатът за тази торта.
Нужни са:

2 яйца
2/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
3 банана
½ ч.ч. какао
1 и ½ ч.ч. брашно
1 и ½ ч.л. бакпулвер


• Разбивате яйцата и захарта на пухкав крем.
• Добавяте олиото и пюрираните банани.
• Смесвате сухите съставки и ги прибавяте към яйчено-банановата смес.
• Покривате дъното на 18-ова форма за торта с хартия за печене и намазвате стените с масло.
• Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна.
• След като изстине, изрязвате издутата част и разрязвате блата на три.

За крема:

1 пакет пудинг какао на Д-р Йоткер
450 мл прясно мляко
4 с.л. захар
200 мл сладкарска сметана
1 пакет крем за торти Стила Долче Ликьор
225 мл прясно мляко
80 гр. масло



• Приготвяте пудинга по начина описан на опаковката, но с 450 мл мляко, вместо с 500 и оставяте да изстине, като от време на време разбърквате.
• Разбивате на твърд сняг сметаната.
• Приготвяте крема за торти Стила Долче, както е описано на опаковката.
• След като пудингът изстине, смесвате трите крема.



Сглобяване на тортата:

• Облицовате тортен ринг с правоъгълни ленти блатове по този начин.
• Поставяте един блат и изсипвате половината от крема.
• Поставяте втори блат и изсипвате и другата половина от крема.
• Завършвате с блат.
• Изрязвате правоъгълните ленти блат, ако е необходимо.
• Оставяте в хладилника да стегне (най-добре за една нощ).


За ганаша, с който е покрита тортата:

300 мл сладкарска сметана
200 гр натурален шоколад

• Сипвате сметаната и натрошения шоколад в тенджерка с дебело дъно и я поставяте на ниска степен на котлона (сместа не трябва да завира!).
• Разбърквате периодично, докато шоколадът се разтопи.
• Оставяте да се охлади, докато придобие консистенция, подходяща за нанасяне върху тортата с помощта на шпатула.


Подносчето за тортата ми е подарък от мама :)

А сега искам да се похваля с една сладурска награда, която получих от Мони


The Witch също сподели с мен награда :)


Вече доста неща споделих х 7. Ето и моите седем любими рецепти (естествено са сладкиши):
№1 Това е рецептата за блата на тортата, която ви представих в тази публикация. Направена като кекс или мъфини - може да импровизирате. Аз я правя поне веднъж седмично.

2. Devil’s Food Cake или „шоколад с шоколад” – любимото ми :))

3. Шоколадов мус, естествено в торта ;)

4. Тирамису, без яйца.

5. Овесени сладки.

6. Козунак, скоро ще му дойде времето ;))

7. Орехова торта – блатът е страхотен!

И накрая, но не на последно място, искам да разкажа за Предай нататък.


Много ме заинтригува тази инициатива. Хубаво е да правиш нещо с ръцете си (не, че ми остава много време за това напоследък). Хубаво е да създаваш, да бъдеш творец :)

Аз ще получа подарък от Candy


Препечатвам правилата на играта от нея

Първите 5, които коментират публикацията и изявят желание ще получат ръчно направен подарък от мен специално за тях!
Същите тези 5 ще трябва да продължат щафетата по същия начин. Публикуват това в блога си и правят подаръци на първите 5 коментирали.

Т.е. Записваш се за 1 подарък и подаряваш 5.

Може да се запишеш на повече места, но трябва да увеличиш бройката на подаръците, които ще направиш.

Можете да публикувате щафетата в който ден си изберете от 2012, не е необходимо веднага след записването.
Подаръците ще бъдат изпратени/получени до края на 2012 г.

Е, надявам се да се престрашите и да участвате :))
Още не съм решила какво ще ви подаря (е, имам някои идеи), но със сигурност ще е направено от сърце.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...