вторник, 24 януари 2012 г.

Торта Барози


Както сигурно сте забелязали, аз съм сред най-големите любители на шоколада. Още щом видях тази торта в блога на di_ani, реших, че ще си я подаря за рождения ден (той мина отдавна, но все не стигам да оформя поста си).
Може би е малко претенциозно да я наричам barozzi, тъй като не успях в малкия град, в който живея да открия качествен тъмен шоколад. Също така, замених лешниците с орехи, тъй като ги предпочитам. Но, мисля, че крайният резултат напълно отговаря на описанието за този вид торти.

Ето какво ми беше необходимо, за да направя 20 см-ова тортичка:

190 гр. натурален шоколад
110 гр. кафява захар
3 яйца
75 гр. орехи + 1 с.л. какао + 1 с.л. захар
60 гр. масло
2 с.л. ром

За заливката разтопявате в микровълнова:
40 гр. натурален шоколад
40 гр. масло


• Запичате леко орехите в тавичката, в която ще печете тортата, след което ги смилате в блендер с какао и захар.
• Разтопявате в микровълновата маслото, след което слагате вътре натрошения шоколад, разбърквате и го слагате на най-ниска мощност за още минутка. Изваждате и разбърквате. Парченцата ще се разтопят при бъркането. Ако е необходимо, го сложете в микровълновата само за секунди.
• Разделяте белтъци от жълтъци. Жълтъците разбивате със захарта, докато сместа стане бледа и пухкава. Добавяте ром и пак разбърквате, след което сипвате и разтопения шоколад наведнъж и разбърквате с шпатула.
• Белтъците разбивате на сняг и ги добавяте към шоколадовата смес.
• Накрая слагате орехите.
• Застелете дъното на тавичката, в която ще печете с хартия за печене и намажете стените с масло.
• Печете във фурна предварително загрята до 180 градуса за 10 минути, след което превключете на 160 градуса и печете още 25 минути.
Клечката, с която проверявах дали е изпечен блата, не беше съвсем суха на 35-тата минута от печенето, но аз следвайки иннструкциите, извадих блата и мисля, че се получи доста добре.
Заливка, може би, не е необходима, защото тортата сама по себе си е с доста наситен шоколадов вкус. Но, пък, тя придава завършен вид на тортата.


Розите…. Не се получават добре без „арматура”, но аз просто исках да тествам новите си формички – китайски :/ Но се оказаха една идея по-добри от тези на Уилтън. Доволна съм, че си ги купих, въпреки че бях доста скептично настроена. Скоро ще си направя цяло букетче :))


И сега искам да се похваля и с новите си две награди, които ми подариха Зиче, Лети, Роси и Мира. Много ви благодаря, момичета!



Ето и условията, на двете награди:
Трите стъпки за приемане на The Versatile Blogger Award са:
1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!

Условията за The Liebster Blog Award:
Отново започваме с благодарности!
1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте

Ще ме извините, но ще опростя малко правилата.
Започвам със седемте неща. Всъщност, аз два пъти съм разказвала за себе си в предишни подобни игри. Не искам да ви занимавам повече с моята скромна персона. Затова ще ви покажа седем места, които ми се иска да посетя. Снимките, естествено, не са мои. Надявам се скоро да имам собствени ;)

1. Истанбул

http://e-vestnik.bg/4201

Хихи, не съм повлияна от турските сериали (макар че, да си призная, доста серии на „Листопад” съм изгледала). Реших, че искам да посетя този град, след като ходихме на почивка в Кушадасъ.

2. Рим

http://www.manager.bg/news/hilyadi-napuskat-rim-v-panika-zaradi-sluh-za-moshten-trus

Много се заинтригувах от този град, четейки „Шестото клеймо”. Хихи, в тази връзка ми се иска да посетя и Вашингтон, но едва ли това ще стане в обозримо бъдеще.

3. Велико Търново

http://veliko-tarnovo.freebg.eu/

Колкото и да е странно, не съм ходила там. От години ми се иска да отидем, но плановете ни все се променят. Бяхме решили да посрещаме Новата година във Велико Търново, но се озовахме много по-далече (в друга точка от списъка ми, вече отметната).

4. Санкт Петербург

http://snimki.pochivka.com/p-15897

Желанието ми да посетя този град датира от съвсем ранното ми детство. Баща ми е бил студент там и ми е разказвал толкова красиви неща. Иска ми се да ги видя с очите си.

5. Лондон

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Whitehaven_Mansions.jpg

Желанието ми да посетя Лондон също датира някъде в началото на 80-те години на миналия век. Моят татко беше ходил на командировка там и беше донесъл такива интересни неща… Представяте си колко се е впечатлило едно отглеждано в комунистическа България дете. А и там са се вихрили Еркюл Поаро (на снимката е именно сградата, в която е заснета в телевизионната поредица) и Шерлок Холмс. Да, аз съм страхотен фен на криминалните романи, но само на класическите.

6. Перперикон

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:PerpericonCathedral.jpg

7. Барселона

http://hristo27.blog.bg/turizam/2010/05/21/10-ot-nai-krasivite-cyrkvi-v-evropa.549233

Голям почитател съм на творчеството на Антонио Гауди (на снимката е катедралата Саграда Фамилиа)

Ами, станаха седем! А има още толкова много…

Сега да видим на кого да предам наградите. Гледам, че повечето от вас вече си имат. Може да дублирам или да забравя неволно някого.

Роси

Мони

Канди


Траяна


Катето

Живка

Ина

Дари

Диди

Witch

Нели

Сега ще ви разпратя поканите :) И, без това гледам, че има нови интересни неща при повечето от вас.
Само да го завърша този дълъг пост…

вторник, 10 януари 2012 г.

Торта за бебе Далия


Привет!
За много години :)
Пожелавам на всички ви на първо място здраве и след това всичко друго най-, най-хубаво! Нека годината да е много динамична, изпълнена с щастливи моменти и творческо вдъхновение!

Най-накрая успях да го кажа.
Някакси напоследък не мога да си открадна малко време само за себе си и да го прекарам пред компютъра. Отдавна не съм писала, а и рядко успявам да навестя любимите си кулинарни местенца в интернет.
Декември ми премина в даване на лекарства и умуване как да накарам две малки злояди човечета да хапнат нещо. Е, по празниците успях и да попътувам малко. Но, определено, други ми бяха плановете.


И така неусетно дойде рожденият ден на малката. Дизайнът на тортата го бях измислила отдавна. Откраднах го от една кутия от бебешка чаша. Единичката също е открадната. Направо се влюбих в цифричките от тортите на Pink Cake Box и веднага реших, че ще сложа такава единичка на тортата за първия рожден ден на дъщеря ми. А момиченцето отгоре, трябваше да е тя. Откривате ли прилики?


За вътрешността на тортата доста се чудих. Няма голям избор на вкусове за бебешка торта. Реших да направя кремче от извара и заквасена сметана и обикновени пандишпанови блатове, напоени със захарен сироп. Получи се нещо като парфе.

Както обикновено облицовах тортения ринг отвътре с две ленти блат и вътре наредих тортата. За целта са нужни три къргли блата и две правоъгълни ленти. Моята торта е с диаметър ок. 20см и височина ок. 8см.

За кръглия блат ползвах тенджерка с диаметър 18 см, чието дъно постлах с хартия за печене. Необходими продукти (рецепта Наталина):
4 малки яйца
120 гр. кристална захар
110 гр. брашно

• Отделяте жълтъци от белтъци.
• Белтъците разбивате на сняг.
• Жълтъците разбивате със захарта докато се получи бледа пухкава смес.
• Добавяте белтъците при жълтъците и разбърквате добре с шпатула.
• На няколко пъти добавяте брашното, като всеки път разбърквате добре с шпатулата.
• Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
• След като изстине, изрязвате издутата горна част, а останалия блат, разрязвате на три.

За правоъгълните ленти:
4 големи яйца
120 гр. захар
110 гр. брашно

• Действате както е описано по-горе.
• Печете в тава 30х36 см.
• Получения правоъгълен блат разрязвате на 4 ленти с размер 9х30 см, като от тях ще са ви необходими само две. Другите може да замразите и да ползвате при друг случай.

За крема са необходими:
500 гр. извара
400 гр. заквасена сметана
пудра захар на вкус
2 ампули есенция ванилия
10 гр. (1 пакетче) желатин
30 мл вода

• Накисвате желатина във водата.
• Разбърквате изварата, сметаната, захарта и ванилията до получаване на хомогенна смес.
• Разтваряте желатина на водна баня и го оставяте да изстине за няколко минутки, след което на тънка струйка при непрекъснато бъркане с миксер го прибавяте към крема.

Подреждате тортата, като сиропирате блатовете със захарен сироп, приготвен от приблизително 150 мл вода и 75 гр. захар.

След като престои в хладилника 5-6 часа (най-добре една нощ), измазвате с маслен крем, приготвен от 200 гр. меко масло и 200 гр. пудра захар. За покриване са необходими към 450 гр. розов фондан. За допълнителните декорации не съм изчислявала колко фондан ми отиде.

Ето как изглежда отвътре:


Не знам как успях да оставя за снимка най-разпадащото се парче. Но беше вкусно :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...