понеделник, 28 ноември 2011 г.

Зимна торта с бял шоколадов мус

Winter Cake3

Вече всички вкъщи чакаме с нетърпение Коледа, подаръците, игрите в снега, снежните човеци. Няма нищо по-вълнуващо от подготовката за празника и очакването на сутринта, когато всички ще изтичаме към елхата и ще разопаковаме подаръците, които Добрият Старец е оставил. Вече сме написали писмото чакаме.


Всяка година правя торта за Коледа, но тази година няма да имам тази възможност, затова реших да подраня със зимната тематика. С удоволствие си поиграх. И, може да звучи нескромно, но съм много доволна от крайния резултат.
Момиченцето отгоре е дъщеря ми, която прави снежен човек :)


За вътрешността на тортата се спрях на муса от бял шоколад - най-зимно ми звучи ;)

Както съм казвала и преди, за торти с мус (а и не само) най-удобно е да се облицова тортения ринг отвътре с две ленти блат и вътре да се нареди тортата. За целта са нужни три къргли блата и две правоъгълни ленти. Моята торта е с диаметър ок. 18см и височина ок. 9см.

За кръглия блат ползвах тенджерка с диаметър 16 см, чието дъно постлах с хартия за печене. Необходими продукти (рецепта Наталина):
3 малки яйца
90 гр. кристална захар
80 гр. брашно

• Отделяте жълтъци от белтъци.
• Белтъците разбивате на сняг.
• Жълтъците разбивате със захарта докато се получи бледа пухкава смес.
• Добавяте белтъците при жълтъците и разбърквате добре с шпатула.
• На няколко пъти добавяте брашното, като всеки път разбърквате добре с шпатулата.
• Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
• След като изстине, изрязвате издутата горна част, а останалия блат, разрязвате на три.

За правоъгълните ленти:
4 големи яйца
120 гр. захар
110 гр. брашно

• Действате както е описано по-горе.
• Печете в тава 30х36 см.
• Получения правоъгълен блат разрязвате на 4 ленти с размер 9х30 см, като от тях ще са ви необходими само две. Другите може да замразите и да ползвате при друг случай.

За муса са необходими:
250 гр бял шоколад
400 мл сладкарска сметана



• Разтопявате шоколада в микровълновата на най-ниска мощност, като предварително сте го настъргали (или начупили на малки парченца). Действайте внимателно! Спирайте фурната на всяка минутка и разбърквайте. Дори и да има малки парченца неразтопен шоколад, преустановете и разбъркайте. Те ще се разтопят.
• Оставете шоколадът да изстине няколко минутки (през това време може да си разбиете сметаната на сняг).
• Следва да прибавите сметаната към шоколада. Но, действайте много бавно! Първо прибавете една лъжичка, разбъркайте. После още една и т.н. Шоколадът започва да се пресича, но това да не ви притеснява – продължавайте с прибавянето на сметаната и бъркането и ще се оправи. Така продължавате докато се получи хомогенна смес.

След като мусът е готов, идва ред на сглобяването на тортата.
• Облицовате тортения ринг с правоъгълните блатове и поставяте на дъното един кръгъл.
• Сиропирате с подсладено мляко (ок. 100 мл за трите блата).
• Изсипвате половината от муса.
• Слагате следващия блат, сиропирате и сипвате останалата част от муса.
• Завършвате с последния блат и сиропирате.
• Слагате в хладилника да стегне.

След като е стегнала, трябва да намажете тортата с маслен крем. За него са необходими 100 гр. меко масло и 100 гр. пудра захар.


Накрая покривате с фондан. За тази торта са необходими 500 гр., за да се получи достатъчно дебел и голям чаршаф. След това от изрезките може да направите декорацията.
Фигурката е направена предварително.

Аз имах само около 330 гр. фондан и се наложи чаршафът да е много тънко разточен, което направи покриването на тортата доста трудно. Имах идея да направя домашно приготвен фондан, но нещо не ми се получи. Ставаше само за настъргване. Е, част от него ми влезе в употреба за снега.


А сега ви пожелавам една слънчева и успешна нова седмица!
И много коледно настроение :))

петък, 25 ноември 2011 г.

Щолен в машината за хляб


Вече е почти краят на ноември. Коледното настроение все повече ме завладява. Въпреки, че когато бях дете повече се наблягаше на Новата Година, някакси съм завладяна от западното влияние. Има някаква магия в приготовленията за този празник. С вълнение пристъпвам към правенето на всеки един сладкиш, на всяка бисквитка…
Наслаждавам се на аромата на канела и портокалови корички, аромат, който напоследък свързвам с Коледа.
Тази година реших да опитам да направя щолен. Вече е крайно време, за да стане до Коледа. Да, трябва да отлежава цели четири седмици!
Спрях се на рецептата на Джемма. Тя доста добре е описала стъпка по стъпка как става приготвянето на щолена, но реших и аз да разкажа подробно какво направих.

Ще ви трябват:
750 гр. брашно (на мен ми отиде по-малко)
190 мл прясно мляко
сокът от ½ лимон
150 гр. захар
250 гр. разтопено масло
1 и ½ пакетче суха мая Д-р Йоткер (опитите ми с други видове мая не винаги са успешни, затова залагам на сигурно), впоследствие установих, че не съм пресметнала правилно и количеството на маята трябва да е двойно повече. Но се получи и с толкова ;)
щипка сол
100 гр. стафиди
100 гр. червени боровинки
150 гр. сушени кайсии (нарязани на парченца)
100 мл ром
100 гр. захаросани портокалови и лимонови кори
канела
Може да сложите и 250 гр. нарязани бадеми, но аз имах причини да не го направя.


От предната вечер си накиснете сушените плодове в ром и си направете захаросаните портокалови и лимонови кори.
• Обелвате три следни по големина портокала и един лимон, които предварително добре сте измили с топла вода и четка и ги нарязвате на парченца (от това количество излизат около 250 гр. захаросани корички)


• Слагате ги във вода да поврят няколко минутки и ги изваждате.
• Повтаряте тази процедура три пъти.
• Правите си захарен сироп от 1 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вода, слагате вътре коричките и ги оставяте да врят докато бялата част избледнее (това отнема около 1 час).


• Овалвате ги в кристална захар и ги слагате в кутия в хладилника.

Сега пристъпваме към приготвянето на тестото.

• От млякото, малко захар и маята си приготвяте кексово тесто.


• Оставяте го да втаса, докато заприлича на гъба (това отнема ок. 20 минути).


• След това слагате останалата захар, лимоновия сок, разтопеното масло, солта, канелата, и по-голямата част от брашното и включвате програмата за месене без втасване (при мен е 14 минути). После, ако е необходимо, добавяте още брашно.


• След като тестото е готово, оставяте го на топло да втасва около 40 минути, като може да покриете съда с найлоново пликче.


• След като тестото е увеличило обема си приблизително двойно, добавяме плодовете, коричките и ядките и вече на ръка размесваме и оформяме. Аз разделих тестото на две и направих два щолена, като за целта тестото се разточва, прави се бразда по средата и се прегъва на две.




• Слагаме щолените да втасват във фурната на 50 градуса за около 40-45 минути. Трябва пак да удвоят обема си (аз никога не мога да разбера удвоили ли са го, не са ли).


• Включвате на 170 градуса да се пекат, докато се зачервят. Това ми отне 45 минути.

• Оставяте ги да изстинат и ги намазвате с разтопено масло (на мен ми отиде 75 гр.) и поръсвате с пудра захар.


• Увивате ги в стреч фолио и ги оставяте в хладилника да отлежават.

Не знам до колко съм се справила със задачата. В интерес на истината никога през живота си не съм опитвала щолен. Изгледах няколко клипчета, прочетох няколко рецепти и приложих опита си в правенето на козунаци.
Надявам се тази Коледа да пробвам и оригинален щолен в Германия. Тогава ще разбера дали и моите са станали както трябва.

събота, 19 ноември 2011 г.

Кекс с банан и кокос


Това е една моя много любима комбинация от аромати. Обичам кексове с плодове, защото стават сочни. А в комбинация с кокосови стърготини, е перфектно :)

Необходими са:
2 големи яйца
¾ ч.ч. захар
¾ ч.ч. олио
3 с.л. прясно мляко
2 банана
1 ч.ч. кокосови стърготини
1 и ½ ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер


• Разбивате яйцата на пяна.
• Добавяте захарта и бъркате, докато сместа избледнее.
• Добавяте олиото и млякото, след което разбърквате.
• Прибавяте бананите, предварително намачкани с уред за мачкане на картофи.
• Изсипвате кокосовите стърготини.
• Накрая слагате на два пъти брашното, предварително пресято с бакпулвера.
• Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Това е :)

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Скуби Ду торта


Имате дежа вю?

Да, ето го пак моят любимец :))
Този път се справих по-добре с направата му. Хихи, ако има трети път, вече ще стане 3D копие на оригинала.


От доста време ми се искаше и да направя торта на няколко етажа. Е, започвам с два. Надявам се скоро да стигна до три :))

Е, няма кой знае какво друго да се напише за тази торта. Но, това е удобен случай да благодаря за наградите, които получих:

от Марияна и Габи

и от Мария

И цяла кошница с награди от Габи :))




Благодаря ви, мили момичета :))

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Предизвикателство


Харесва ми идеята на това предизвикателство - всеки да напише нещо за себе си. Беше ми интересно да науча повече за хората, които стоят зад никовете в кулинарното блог пространство.

Бях поканена да се включа и аз, за което благодаря на Зиче, Ели Димиева, Еликсир и Ева.

Имах идеята да направя нещо, което много харесвам и да го покажа заедно с предизвикателството, но напоследък нямам никакво време и скоро едва ли ще направя нещо, което да си заслужава да бъде представено тук. Затова направо към моята "визитка" ;)

1. Имам две дъщери:

№1

... и №2

2. Работя в Агенцията по безопастност на храните, но всъщност от четири години и половина съм вкъщи и се грижа за лицата от първа точка ;)

3. Обожавам да пътувам, но рядко имам тази възможонст.

4. Много неорганизиран човек съм - никога не ми достига време и пространство.

5. Никак не съм стъпила здраво на земята. През по-голямата част от времето се рея в облаците :)

6. Обожавам сладкиши - във всичките им разновидности и се възползвам от всеки случай, за да направя нещо. Но домашните много рядко опитват моите "творения". Просто не са фенове на сладкото за мое огромно съжаление :(

7. Напоследък хобитата ми стават все повече, а свободното ми време - все по-малко.

Аз, може би, съм една от последните, които отговарят на това предизвикателство. И, може би, вече всички момичета са поканени да участват в него. А и винаги ми е трудно, когато трябва персонално да посочвам някого.

Така че, ако някой още не се е включил, да заповяда. Да не посочвам ;)

вторник, 1 ноември 2011 г.

Торта с шоколадов мус


В студените есенни дни нищо не може да стопли душата ми, както шоколадът.
Винаги досега съм отбягвала шоколадовия мус не за друго, а защото ме е страх да ползвам сурови яйца. Но на няколко пъти прочетох за една технология на т.нар. „пастьоризация” на яйцата с горещ сироп и реших да пробвам. Малко ме беше страх, че ще ги сваря, но не успях.


Направих една съвсем мъничка тортичка с диаметър почти 17 см и височина почти 10 см. Когато искам да побера в тортата максимално количество мус, крем, парфе и т.н. облицовам тортения ринг с блат по този начин:


За тортата са необходими три кръгли блата и две правоъгълни ленти.

За изпичането кръглия блат ползвах 15 см-ова метална кутия, чието дъно постлах с хартия за печене.


Необходими продукти (рецепта Наталина):
3 малки яйца
90 гр. кристална захар
80 гр. брашно
• Отделяте жълтъци от белтъци.
• Белтъците разбивате на сняг.
• Жълтъците разбивате със захарта докато се получи бледа пухкава смес.
• Добавяте белтъците при жълтъците и разбърквате добре с шпатула.
• На няколко пъти добавяте брашното, като всеки път разбърквате добре с шпатулата.
• Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
• След като изстине, изрязвате издутата горна част, а останалия блат, разрязвате на три.


За правоъгълните ленти:
4 големи яйца
120 гр. захар
110 гр. брашно


• Действате както е описано по-горе.
• Печете в тава 30х36 см.
• Получения правоъгълен блат разрязвате на 4 ленти с размер 9х30 см, като от тях ще са ви необходими само две. Другите може да замразите и да ползвате при друг случай.

Много по-практичен вариант е да ползвате готови правоъгълни блатове ;)

И след като блатовете са готови, да направим муса.


За него са необходими:
180 гр. натурален шоколад (2 бр. „Своге”) – не е проблем, ако изядете няколко парченца в процеса на готвене ;)
2 яйца
3 с.л. кристална захар + 1 с.л. вода
250 мл сладкарска сметана
1 пакет (10 гр.) желатин + 2 с.л. вода
• Отделяте жълтъци от белтъци.
• Разбивате белтъците на сняг.
• Разбивате леко жълтъците.
• Добавяте белтъците при жълтъците.
• Сварявате сироп от захарта и водата (само колкото да се разтопи захарта).
• На много тънка струйка сипвате сиропа при яйцата, като бъркате с миксер.
• Разтопявате шоколада в микровълновата на най-ниска мощност, като предварително сте го настъргали (или начупили на малки парченца). Действайте внимателно! Спирайте фурната на всяка минутка и разбърквайте. Дори и да има малки парченца неразтопен шоколад, преустановете и разбъркайте. Те ще се разтопят.
• Оставете шоколадът да изстине няколко минутки (през това време може да си разбиете сметаната на сняг). Започнете да добавяте яйчената смес към шоколада – първо 1 ч.л., разбърквате с шпатула. После още една лъжичка и т.н. После може да действате по-смело ;) Ако шоколадът се пресече, не унивайте. Добавете няколко бучки масло и пак разтопете в микровълновата.
• След това прибавяте сметаната към шоколадово-яйчената смес – първоначално няколко лъжици, разбърквате с шпатула. После на няколко пъти и останалото количество. Накрая разбърквате с миксер.
• Сипвате желатинът във водата и оставяте да набъбне. След това потапяте съда в друг по-голям, пълен с гореща вода. Бъркате, докато желатинът се разтвори. Оставяте го 1-2 минутки да изстине и на тънка струйка го сипвате при муса, докато бъркате с миксера.
• Мусът е готов и може да пристъпите към сглобяване на тортата. Сиропирате първия блат с 1-2 с.л. мляко с нескуик и изсипвате половината от муса. Слагате следващия блат, сиропирате и него и изсипвате и останалото количество мус. Накрая слагате третия блат, сиропирате и него и сте готови. Така приготвената торта трябва да престои в хладилника една нощ.

Накрая приготвяме ганаша.


За него са необходими:
150 гр. натурален шоколад
250 мл сладкарска сметана
• В тенджера с дебело дъно слагате сметаната и начупения на дребни парчета или настърган шоколад.
• Разтопявате на слаб котлон.
• Оставяте на стайна температура да стегне и намазвате тортата, когато е готова.

Не се стряскайте от многото писания! Приготвянето на тази торта ми отне почти толкова време, колкото ми беше необходимо, за да й направя прилични снимки ;)


А сега отивам да си хапна последното останало парченце.


И искам да изкажа благодарности на The Witch за приятелската награда, с която ме удостои!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...