вторник, 26 април 2011 г.

Шоколадов чийзкейк

Тази година покрай Великден не наблегнах много, много на козунаците. Имах грандиозни планове да пробвам нови рецепти и форми, но в крайна сметка, пак бях притисната от времето. Затова ви предлагам един много лесен и бърз сладкиш :) За блата: 8 двойни бисквитки Орео 30 гр. масло За крема: 500 гр. извара 200 гр. заквасена сметана 30 мл ром 2 големи яйца 400 гр. течен шоколад За заливката: 2 бр. (74 гр.) натурален шоколад „LZ” 50 гр. масло 2 с.л. мляко • Включете фурната на 180 гр. • Натрошете бисквитките надребно и нарежете маслото за блата на малки парченца. • Всичко това сложете в блендера и смелете. • Покрийте дъното на откопчаваща се форма за торта с диаметър 23 см с пекарска хартия и изсипете бисквитите. • Хубаво загладете с лъжица и сложете във фурната да се запече блатът. • През това време разбъркайте с миксер изварата и сметаната, докато се получи хомогенна смес. Добавете рома и яйцата едно по едно. Накрая сложете и течния шоколад. • След като блатът се е запекъл (това става доста бързо, извадете след като замирише приятно на масло), изсипете крема и сложете във фурната, като намалите на 160 градуса. • Печете 50-60 минути (готово е, когато при докосване с пръст не лепне), след което изключвате и леко открехвате фурната. • След 10-15 минути изваждате и откопчавате формата. • След като е напълно изстинал, приготвяте заливката: в купа натрошавате шоколада, нарязвате маслото на малки парченца и сипвате млякото. Слагате за 1 минута в микровълновата на режим за размразяване. След като извадите, бъркайте докато всичко се разтопи и залейте.

неделя, 17 април 2011 г.

Торта с маргаритки и заек

Винаги съм искала да празнувам на Цветница. Е, вече имам повод :)) Имам си едно малко цветенце и съответно повод да направя торта, естествено с цветя. И фигурка за радост на по-голямата ми дъщеря. Поддадох се на чара на напиращите отвсякъде великденски зайци и направих една госпожица, леко пълничка, но мисля чаровна. Много по-елегантни стават тортите, покрити с фондан. Искаше ми се да имам време, но с малко ревливо бебе, то никога не достига. Вече нямам възможност да се занимавам с хобито си. Успявам да открадна за себе си само минутки. От цялата торта си харесвам най-много маргаритките. А, ето я и отвътре: Набързо направена, с готови блатове и мноооого крем от пудинг без варене и сметана. За крема (за торта с диаметър ок.18см и височина 8см): 200 гр. суха смес Кремижел (предполагам, че може да се замени с някаква друга смес за пудинг без варене) 500 мл вода 200 мл сладкарска сметана Сухата смес за крема се смесва с водата. Сметаната се разбива на сняг и се прибавя към пудинга. Разбърква се добре и готово :) ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ЦВЕТЕНЦА!!!

събота, 2 април 2011 г.

Шоколадова торта със златни звездички

От много време се каня да направя Devil's Food Cake. Тортата на Ина ме подсети в точния момент и ето я готова. Е, от пръв поглед си личи, че не ми се получи съвсем добре. Но, това е само на външен вид. На вкус беше невероятна! Страшно шоколадова и топяща се в устата. Всички много я харесаха. Досега не бях правила торта с блатове, съдържащи масло. Оказаха се доста по-ронливи от това, което очаквах. Разполовяването им се оказа доста тежка задача. Не се справих много добре. С ганаша също имах проблеми. Шоколадовото кремче ми се стори малко като количество и реших да направя малко ганаш с натурален шоколад. Но, в бързината го пресякох. Когато човек се старае най-много, винаги се получава така :/ Е, външният вид не беше перфектен, но вкусът компенсира всичко ;) Спазвала съм точно рецептата, с тази разлика, че сиропирах с шоколадов сироп: 100 мл вода 100 гр. захар 2 с.л. какао 20 мл ром Водата и захарта се кипват за 3-4 минути. Добавя се какаото. Оставя се да заври. След като се махне от огъня, се добавя ромът. Следващия път ще се справя по-добре, защото определено ще има следващ път ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...