събота, 25 декември 2010 г.

понеделник, 13 декември 2010 г.

Меденки за Коледа

Тези дни най-после ми остана време да направя една доза меденки. Даже успях и да си поиграя и да украся част от тях. Другите бяха набързо безславно изядени... В общи линии рецептите за меденки са сходни. Може би основната разлика е, че едните са с олио, а другите с масло. От многобройните си успешни и неуспешни опити за правене на сладки съм установила, че предпочитам тези с масло. Та, ето моята рецепта (да си я имам някъде записана, че съм доста разхвърляна ;) Необходими продукти: 500 гр. брашно 1/2 ч.л. бакпулвер канела 2 големи яйца 125 гр. меко масло (хубаво е да е оставено да се размекне на стайна температура, а не принудително в микровълновата) 150 гр. течен мед (ако се е захаросал, трябва да го разтопите на водна баня или до камината ;) 50 гр. тъмно кафява захар (с нея стават по-мекички) 1 капсула ванилова есенция. Начин на приготвяне: В купа смесвате брашното (хубаво е да отделите мъничко от него и да го оставите настрана, като го добавите накрая, ако има нужда), бакпулвера и канелата. Правите кладенче и сипвате вътре останалите продукти. Замесвате гладко тесто, което оставяте за 15-ина минути в хладилника, като предварително сте го увили във фолио. След като се е постегнало в хладилника, го разточвате. Дебелината трябва да е около 5мм. Изрязаните сладки поставяте в тавичка, постлана с пекарска хартия и слагате в предварително загрята на 180 градуса фурна. Много внимавате с печенето! Пекат се не повече от 8-9 минути, докато леко порозовеят, защото ако ги препечете, стават твърди. След това започва веселата част, а именно украсяването :)) Аз доста си поиграх. Може би другата година дъщеря ми ще е достатъчно голяма, за да си играем заедно :)

петък, 3 декември 2010 г.

Коледно букетче



Приготовленията за Коледа са, може би, най-любимата част от годината за мен. От известно време ми е много коледно, особено сега, като спаднаха температурите. Дано за Коледа да завали и сняг... През уикенда ще се захващам с меденките, а тези дни си направих едно букетче, което ще украси празничната торта.

За "централната роля" избрах т.нар. Коледна роза - Helleborus niger.



Ето малко снимки от "работния процес":

1. Първо направих тичинките. За целта ползвах тел №28 и малко готова моделираща маса.


2. След това си изрязах цветенцето. Кътърите, които си купих, естествено се оказаха леко неподходящи, но горе долу се получи.


3. Минаваме с топчестия инструмент за изтъняване на краищата.


4. Пробиваме центъра и подсилваме с малко моделираща маса откъм задната страна, ако е необходимо. Дъстваме със светло зелено. Аз ползвах spring green, смесено с малко жълто.


5. Наместваме тичинките и дъстваме периферията на венчелистчетата със светло розово (аз смесих розовото с бяло). Тъй като нямам специални чашки, в които да съхнат цветята, аз подлагам отдолу фолио.


6. Ето цветовете, които ползвах за дъстване.


7. Ето ги и листенцата. Едва успях да ги извадя от кътърите. Доста са поизмъчени, но след като ги "понапудрих" малко, придобиха някакъв вид. Телта, която съм ползвала е №28. Доста ми е труден този процес на поставяне на телта. Трябва тестото да е разточено достатъчно дебело, за да може да се задържи тя вътре. Намокряме я и внимателно я вкарваме някъде до 2/3 на листото, като притискаме.


И естествено, един коледен букет не може без имел (бих сложила елови клонки, но това е неизпълнимо, поне за мен).

Ето ги листенцата:


Оформяме релеф:


Изтъняваме крайчетата:


... и ги слагаме да съхнат.


Ето готовите клонки:


По-добре би се получило, ако се нанесе прахообразна боя и след това се напръскат със специален спрей, за да се получи гланца, характерен за листата на имела. Но аз, поради липса на спрей, боядисах с гелова боичка, разтворена в малко алкохол и мед.
Самите клонки се получават като листенцата се прикрепят към тел №24 със специално тиксо (не знам точния термин).

Доста се постарах, но съм мнооооооого далече от желания резултат. Дали ми трябват още много упражнения, по-качествени материали или това са само оправдания и това е талант, който трябва да притежаваш...

Ето тук има някои произведения, които вдъхновяват.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...