петък, 21 май 2010 г.

Торта с рози

Днес имам имен ден и реших да използвам повода, да се поупражнявам в тортоправене. Получи се поредната "почти" задоволителна торта. Все гоня съвършенството, но то ми бяга lol. Преди време много ме впечатли релефът на червената торта на Ивейн и реших да се опитам да възпроизведа идеята й. Е, доста се поизмъчих с покриването. На места в основата на тортата ми се получиха плисета, което е видно на следващата снимка. А и нещо не направих фондана както трябва - не спазих точно рецептата. Наложи се да добавя и известно количество от предишната партида и в крайна сметка по ръбовете се понапука :/ От доста време се канех да се пробвам и с направата на рози. Преди съм правила, но по най-лесния метод с кръгчетата, които се подреждат и се навиват на руло. Те, поне, ми се получиха както исках. Не са много пищни, но следващия път ;) Ето и едно тъъъъничко парченце: Ако някой се заинтригува какво има в тортата, обяснявам... Кремът е приготвен от 500 гр. маскарпоне, 200 гр. заквасена сметана, подсладени със сладко от горски ягоди (което беше домашно и нямам представа каква е вместимостта на бурканчето, но слагах докато ми допадне на вкус) + желатин. Блатът е пандишпанов, сиропиран с подсладено мляко. Много вкусно се получи :D

вторник, 18 май 2010 г.

Макарони на фурна

Един десерт от детството ми... Сетих се за него, защото имах прясно мляко в хладилника и се чудех какво да го правя, а също и едни колоритни фарфале (те са едрички за случая, но пък са шарени ;) И така... Нужни са 250-300 гр. макарони, 1/2 ч.ч. захар, 500 мл мляко, 3 яйца. Ето и как се приготвят (ако случайно някой не знае;): Сваряваме макароните, разбъркваме яйцата, захарта и млякото и слагаме всичко в тавичка. Печем на 180 градуса.

петък, 14 май 2010 г.

"Blondies"

Преди известно време гледах предаването на Иван Звездев и той направи вариант на brownies с бял шоколад и се пошегува, че трябва да се наричат blondies. Моят съпруг е любител на белия шоколад и изяви желание да му направя. Но, в интерес на истината, ползвах моята любима рецепта за брауни, а именно тази на Диди Б. Изпробвала съм я многократно, само че сега направих съответните промени. Резултатът, естествено, се различава от класическия, но би се харесал на хората, които обичат бял шоколад. Има я хрупкавата коричка и лепнещата сърцевина, но го няма какаото. Но преди да пристъпя към приготвянето на сладкиша, искам да благодаря на Nanita за наградите, които ми даде! Много благодаря за вниманието и милото отношение :) Ето ги и самите награди: Възползвам се от възможността да ги предам на Диди Б, Iliana, Lety, Andy. Днес имах възможност да разгледам обстойно техните блогове и открих там много интересни неща :) Може би вече си имате такава награда, но аз ви давам още една ;) И така, сега да пристъпим към готвенето. Необходими са ви: 100 гр. масло 100 гр. бял шоколад 1 ч.ч. захар 2 яйца 1/4 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. натурално нишесте 2 ванилии Слагаме маслото в тенджерка с дебело дъно и подгряваме на много слаб котлон. Когато маслото започне да се разтопява, добавяме шоколадът, начупен на парченца. Бъркаме непрекъснато, докато всичко се разтопи и махаме тенджерката от котлона. Оставяме леко да се охлади, след което прибавяме захарта. От нея шоколадът се пресича, но добавянето на яйцата оправя положението ;) В купа разбъркваме брашното, нишестето и ванилиите. Добавяме сухите съставки към шоколадовата смес, като не бива да прекаляваме с бъркането. Сместа разстиламе в квадратна тавичка (моята е 18/18 см), чието дъно предварително сме покрили с хартия за печене. Печем в предварително загрята до 160 градуса фурна, около 30-40 минути. Преди да го разрежем, сладкишът трябва да бъде напълно изстинал (подробност, която аз не спазих и не можаха да ми с получат хубави парчетата).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...