петък, 30 април 2010 г.

Навън е слънчево и пролетно :) За да бъде пролетно и тук, имам пролетни награди от Maria, за което искрено благодаря!!! От своя страна искам да наградя с тях Мони, Русанка и Дани. Слънчеви и приятни почивни дни!!!

понеделник, 26 април 2010 г.

Какаови кексчета с бадеми

Пак имах големи планове за десерт, но като видях с какви продукти разполагам, се оказа, че са достатъчни само за кексчета. Но се получиха доста добре :D Ето с какво разполагах: 3 яйца 1 1/4 ч.ч. тъмно кафява захар 3/4 ч.ч. зехтин 3/4 ч.ч. кисело мляко 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат 1/2 капсула есенция ром 2 ч.ч. типово брашно 1/4 ч.ч. натурално нишесте 1/4 ч.ч. какао 1/4 ч.ч. нарязани надребно сурови белени бадеми, които трябва предварително да се запекат до почервеняване (в тиганче на котлона) Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват хубаво с миксер: Добавя се захарта: Продължаваме да разбъркваме с миксера, докато сместа стане бледа и пухкава: Тогава добавяме мазнината и млякото (в което предварително сме сложили содата) и разбъркваме, вече с дървена шпатула: Поставяме в купа брашното, нишестето и какаото и разбъркваме, докато се получи хомогенна смес: Сипваме сухите съставки при мокрите и разбъркваме леко с дървената шпатула: Накрая слагаме бадемите: Разпределяме сместа в 12 формички за мъфини: Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна.

понеделник, 19 април 2010 г.

Преди няколко дена получих първата си награда от Мони и Русанка и ми стана много мило :) Ето, че сега те ме удостоиха и с още една. Благодаря, Мони! Благодаря, Русанка! Условията за получилите наградата са: Да споделя 10 неща, които ме правят щастлива. Да кажа 5 неща, които не знаете за мен. Да посоча линкове към 5 сайта /т. е. да хвърля ръкавицата към някои от вас, за да разкажат за себе си/... Такаааа... Щастлива ме правят много неща. Първите 10, за които се сещам са: семейството ми (на първо място), успехите (не само собствените, а най-вече тези на близките ми), пътуванията (няма значение къде), шоколадът и въобще всички сладкиши :), не само консумацията, но и правенето им, слънцето, пролетта, лятото, хубавото време, като цяло, дребните жестове на внимание, пътешествията из виртуалното пространство ;)... Не знаете за мен, че съм ветеринарен лекар, но никога не съм имала домашен любимец обичам да чета криминални романи изключително рядко си позволявам кулинарни експерименти съм въздушна зодия и не съм никак здраво стъпила на земята lol Сега "предавам топката" на: Ваня Краси Росита Донка Мими Постарах се да избера момичета, които не са разказвали за себе си, но ще ме извините, ако не съм успяла.

петък, 16 април 2010 г.

Тази награда получих от Русанка (Домашно приготвена храна) Благодаря, Русанка! Подарявам ти рози :) Условията, свързани с наградата са следните: - Да благодаря за наградата + линк към човека, който ми я дава. - Да се "накипря" с картинките, които представляват наградата. - Да наградя други 10 блога, с линкове към тях. - Да уведомя наградените блогове. Предавам наградата на (със сигурност някои са получили тази награда, но аз държа да я дам на вас): 1. fedora (Сезонът е открит); 2. dunia53; 3. Maria (My cooking creations); 4. ВД (Моят сладко - солен свят); 5. Dimitrana S. (Тайната на нашата вечеря); 6. Tony (с мен в кухнята); 7. di_ani (Опитайте ...); 8. Lulu (something...); 9. Maria Miteva-Christou (My Cooking Book)] 10. jelsomina (БИСКВИТЕНИ ЧУДЕСА) Само не знам как да уведомя наградените блогове, нали съм на "вие" с техниката :/

четвъртък, 15 април 2010 г.

Царевични мъфини с шипков мармалад

Източник: http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=34123&start=440#p1850716 Необходими продукти: 2 големи яйца 3/4 ч.ч. тъмно кафява захар (може и малко повечко) 2/3 ч.ч. зехтин 3/4 ч.ч. кисело мляко 1/2 капсула ванилова есенция (или някаква друга) 1 ч.ч. типово брашно 1 ч.ч. царевично брашно 1 1/2 ч.л. бакпулвер шипков мармалад Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с миксер на високи обороти, докато станат на пяна. Добаня се захарта и се бърка, докато сместа стане пухкава и изсветлее. Следват зехтина, млякото и есенцията. В отдерен съд се разбъркват хубаво супите съставки (брашната и бакпулвера) и се добавят на порции към яйчената смес, като се бърка леко с дървена шпатула. Във формите за мъфини се разпределя по-голямата част от сместа, слага се по една лъжичка шипков мармалад, след което се слага и останалата част. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

сряда, 7 април 2010 г.

Следпразнично...

Да, празниците са хубаво нещо. Но, тогава човек си позволява да прекали с вкусотиите. А, този път, те бяха много. За човек, като мен, който не може да мине без нещо сладичко, е много трудно :/ Реших да пробвам течния екстракт от Стевия. За разлика от другите подсладители, тя се приготвя от растение и не би трябвало да е толкова вредна. Затова реших да приготвя някое диетично десертче. Ето какво се получи: Имам забележки както по външния вид (не можах да обърна купичката без поражения), така и по отношение на вкуса. Не се получава достатъчно сладък вкус, а ако се добави повече екстракт, започва да нагарча :/ Но, в общи линии, съм доволна. Не мога да искам повече от десерт, който съдържа по малко от 100 кcal в 250 гр. Ето рецептата: 200 мл нискомаслено мляко 5 гр. желатин 20 капки течен екстракт от Стевия какао Желатинът се накисва в 30 мл студена вода. Оставя се да набъбне за около пет минути, след което се разтваря на водна баня. Млякото трябва да е със стайна температура, защото в противен случай желатинът ще стане на нишки. Капва се стевията, слага се какаото и накрая с бъркане - желатинът. Стои в хладилника, докато стегне.

неделя, 4 април 2010 г.

Честит Великден!

Тази година реших освен традиционните козунаци, да направя за почерпка и торта. Това е еклерова торта, с маслен крем. Доста се постарах с направата на декорацията. Има какво да се желае по отношение на приликата с естествените лалета и теменужки, но то било по-трудно, отколкото изглежда ;) Няма снимка на парченце, защото бяхме на гости и ме беше срам да си извадя фотоапарата и да снимам. И без това вече ме гледат странно роднините lol.

петък, 2 април 2010 г.

Еклерова торта с подобие на баварски крем и бадемови платки

От доста време ми се върти идея за еклерова торта. Първоначалната ми идея беше да е с баварски крем, но реших, че е истинско разхищение да сложа в крем толкова много жълтъци, а и не знаех колко време ще трябва да го бъркам, затова сложих нишесте :/ Тортата е за рождения ден на баща ми и доста се чудих каква украса да направя и в крайна сметка реших да е подарък - нещо семпло, което бързо се приготвя, тъй като не бях на свой терен. Ето и рецептата: Първо трябва да се направят еклерите. Необходими продукти: 1 ч.ч. вода 1/2 ч.ч. олио 1 ч.ч. брашно 3 големи яйца Начин на приготвяне: Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното (наведнъж) и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След това се добавят яйцата – едно по едно, след като сместа напълно е поела предишното. Готовата смес се слага в пош и се шприцоват еклерчета върху постлана с хартия за печене тава. Пекат се на 180 градуса, като след изпичането се оставят във фурната на отворена врата за няколко минути, защото ако се извадят веднага, има опасност да спаднат. Идва ред на крема. Необходими продукти: 5 жълтъка 3/4 ч.ч. захар 300 мл прясно мляко 500 мл сладкарска сметана 1 пакет (70 гр.) натурално нишесте 2 капсули течна ванилия 2 пакета желатин Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват със захарта, докато станат бледи и пухкави. Наливат се млякото и сметаната. Добавя се ванилията. Сместа се загрява на котлона и преди да заври се сипва разтвореното в 100 мл вода нишесте. Бърка се, докато се сгъсти и се маха от котлона. Желатинът се накисва в 100 мл вода. След като набъбне, се поставя на водна баня, докато се разтвори и се сипва при крема. Разбърква се добре. Накрая идва ред на бадемовата платка. Необходими продукти: 5 белтъка 100 г пудра захар 100 г смлени бадеми 25 гр. брашно 1 пак.ванилия Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват, но да не стават на сняг, защото блатовете стават чупливи (това го прочетох в една рецепта за орехови платки, приложих го и наистина блатовете не бяха чупливи). Постепенно се сипва захарта, като хубаво се разбърква. На порции се добавят смлените бадеми, брашното и ванилията, като се бърка леко с дървена шпатула. Върху пекарска хартия разчертавате кръгове с необходимия диаметър (при мен 2 с диаметър 23 см). В тях се разпределя сместа. Пече се на слаба фурна (аз пекох на 160 градуса) докато леко се зачерви. След като всичко е готово пристъпваме към сглобяване на тортата. Първо напълваме еклерчетата с крем. Това може да стане с шприц, като се пробие дупчица или с лъжица, като се отреже долната част. В тортен ринг поставяме една белтъчна платка. Слагаме малко крем и върху него редим еклерчета. Отгоре слагаме още малко крем и завършваме с белтъчна платка. Оставяме тортата да стегне 5-6 часа (най-добре цяла нощ) в хладилника и след това намазваме с маслен крем. За него нямам точна рецепта.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...