сряда, 25 ноември 2009 г.

Торти с котки

Това са тортите, които правих за рождения ден на дъщеря си. Реших да ги постна и тук ;) Блатовете са пандишпанови, с какао. Кремът е ганаш - сладкарска сметана се загрява в съд с дебело дъно (на най-ниска степен на котлона) и се добавя шоколад, в съотношение 1:1 със сметаната. Бърка се, докато се разтопи и се оставя да се охлади. Престоява няколко часа в хладилника и се разбива с миксер. Розовата торта е полята с неразбит ганаш - същата процедура, но не се разбива с миксер, а се полива отгоре (когато изстине и придобие подходяща консистенция) :) Фигурките са направени от любимата ми желатинова мастика.

вторник, 24 ноември 2009 г.

Празнични кексчета

Днес, 24.11, Православната църква почита паметта на Св. Екатерина. Моето малко Кате има имен ден. Реших да отбележа деня с празнични кексчета, на които тя ще се радва :) Животни от джунглата За тези, които се чудят що за зверове са това: (от ляво на дясно)лъв, зебра, маймунка и слон ;) А ето и една балеринка с вирнато носле ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, МОЕ МАЛКО КАТЕ! А ето я и именичката :))

неделя, 22 ноември 2009 г.

Английски коледен кейк

Източник - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=137696.msg2612172#msg2612172 Вече започнах с приготовленията за Коледа :) Дано това сладкишче да доживее до тогава. Има страхотен аромат!!! Ето го на Коледа - с украса ... и парченце

Шоколадови бисквитки

Източник - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=416014.msg12568553#msg12568553 Направих ги с типово брашно, тъмно кафява захар и кисело мляко, вместо сметаната. Не сложих нескафе, защото и детето хапва от тях. И мисля, другия път да не слагам толкова сол. И може би трябва да се пекат на 190 градуса, за същите минути.

понеделник, 16 ноември 2009 г.

Пандишпанови мини кексчета с пълнеж



Необходими продукти:
1 ¾ ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 чаша захар
4 големи яйца
2 с.л. кисело мляко
¾ ч.ч. олио
вишнев мармалад

Разбъркайте брашното, бакпулвера и солта. Отделяте жълтъците от белтъците на яйцата. Разбивате белтъците на сняг. В друга купа разбивате жълтъците със захарта, докато сместа придобие кремообразна консистенция. Прибавяте белтъците, после млякото и олиото. Накрая сипвате по малко от брашнената смес и бъркате с дървена лъжица.
Слагате по една супена лъжица от сместа във всяко гнездо, след което слагате по малко вишнев мармалад. Отгоре сипвате по още една супена лъжица от сместа. От тази доза успях да направя 15 мъфина. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна докато се зачервят отгоре.

ПАНГАСИУС С ВИНЕН СОС

Тази рецепта я видях в предаването Бон Апети. Много ме впечатли и затова реших да я споделя с повече хора. Това е моят вариант (за 4 порции): Филета се запичат под фолио на фурна с малко мазнина, сол и черен пипер. Фолиото се отстранява малко преди рибата да стане готова. За соса: 125 мл готварска сметана 2-3 супени лъжици олио 10-20 мл вино малка глава лук 1 лимон 1 щипка куркума 1щипка къри Лукът се нарязва наситно и се сотира с олиото. Сипва се бялото вино и след това на тънка струйка сметаната. Изчаква се да се редуцира. Овкусява се с кърито, куркумата и сокът от лимона.

Пилешка пържола върху канапе от зеле

Тази рецепта също е от "Как да се храним при затлъстяване", леко променена. Продукти: 2 бр. пилешки пържоли 1/2 зелка 2 домата 3 моркова зехтин червен пипер сол черен пипер Зелето се нарязва на ивици. Морковите се настъргват. Доматите се нарязват на дребно. Зеленчуците се слагат в тавичка от йенско стъкло, поръсва се със зехтин, сол, черен и червен пипер и всичко се разбърква. Поставя се капак и се пече на 200 градуса около час.

Пилешки филенца с тиквички

Тази рецепта е от книгата "Как да се храним при затлъстяване", леееекинко променена. Продукти: 1 бр. филе от пилешки гърди 1/4 зелка 1 глава лук 3 моркова 2 тиквички 2 домата 1 глава чесън 1-2 дафинови листа зехтин червен пипер магданоз сол черен пипер Филето се нарязва на кубчета и се запържва в зехтина. Добавят се нарязаното на ивици зеле и морковите. Задушават се няколко минути. След това се добавят нарязаният на дребно лук, тиквичките (на кубчета) и доматите (също нарязани на дребно). Задушават се още малко и се прехвърлят в тавичка, като се добавят подправките, всичко се разбърква и се налива малко вода. Пече се на 200 градуса. След като стане готово, се поръсва с наситнения магданоз.

Извара с пресен лук на фурна

Необходими продукти за 4 порции: 500 гр. извара 4-5 стръка пресен лук 3-4 домата 2 ч.ч. кисело мляко 3 с.л. брашно зехтин сол, черен пипер и магданоз на вкус Начин на приготвяне: Лукът и обелените домати се режат наситно и се задушават в зехтина. Добавя се изварата, разбърква се и се изсипва в тавичка. Млякото и брашното се разбъркват заедно със сол, черен пипер и наситнен магданоз. Ястието се залива и се пече в умерена фурна докато се зачерви леко.

петък, 13 ноември 2009 г.

Мини "мъфин" пици

Източник http://www.foodnetwork.com/recipes/eati ... index.html Продукти: 2 с.л. екстра върджин зехтин 2/3 ч.ч. нарязан на ситно лук 2/3 ч.ч. нарязани на ситно червени чушки 1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно 1/3 ч.ч. бяло брашно 2 ч.л. бакпулвер 1 и ½ ч.л. нарязан на ситно пресен риган или ½ ч.л. сух (аз сложих сух) 1 ч.л. захар (аз сложих тъмно кафява) ¼ ч.л. чесън на прах ¼ ч.л. сол 1/3 ч.ч. нискомаслено мляко 1/3 ч.ч. натрошено сирене 1 голямо яйце, добре разбито 2 с.л. доматено пюре 2 с.л. нарязани на ситно маслини Запържвате леко лукът и чушките в зехтина и ги оставяте да изстинат. През това време разбивате хубаво яйцето и слагате млякото, сиренето, доматеното пюре, маслините и запържените лук и чушки. Към тях добавяте предварително смесените сухи съставки и бъркате. Пълните предварително намазаните със зехтин хартиени формички и декорирате по желание (аз направих личица, защото моята дъщеричка им се радва). Но това количество смес ми стигна само за 9 мъфина. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се зачервят.

Шоколадови мини кексчета със зехтин

Тези кексчета са хибрид между две рецепти - Olive Oil Muffins и Red Velvet Cupcakes Пригодих ги към моя вкус и продуктите, с които разполагам и използвам обикновено. Много съм доволна от резултата :) Получиха се пухкави кексчета със страхотен аромат. Ето и рецептата: 1 ¾ ч.ч. типово брашно 2 с.л. какао 2 ч.л. бакпулвер щипка сол 1 чаша тъмно кафява захар 2 големи яйца 1 ч.л. ябълков оцет 1/2 чаша пълномаслено мляко 2/3 чаша зехтин 1/2 капсула есенция ром Разбъркайте пресятото брашно, бакпулвера, какаото и солта. С миксер разбийте захарта, яйцата, докато сместа стане пухкава (около три минути). Разбийте оцета, есенцията и млякото и накрая зехтина. Прибавете разбърканите сухи съставки и разбъркайте. Напълнете гнездата на формата за мъфини до нивото на хартийките. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

събота, 7 ноември 2009 г.

Тирамису

Предлагам ви едно "представително" тирамису ;) Формата, която съм използвала е с диаметър 18 см. Рецептата за тирамисуто можете да видите тук. За да бъдат стегнати парчетата, към крема прибавих желатин. Идеята за украсата взех от тук. За да се залепят шоколадовите пурички, трябва да намажете тортата със сметана или маслен крем. Отгоре поръсвате с настърган шоколад.

Лимонова бутер баклава

От доста време имах един пакет бутер тесто в хладилника и се чудех какво да го правя. Реших да пробвам да направя баклава. Досега не бях яла баклава с бутер тесто, но определено много ми хареса. Ето рецептата: 400 гр. бутер тесто за сиропа: 2 ч.ч. вода 1 и 1/2 ч.ч. кафява захар няколко капки лимонова есенция за плънката: 200 гр. смлени орехи кората от половин лимон Разстилате бутер тестото. Поръсвате с орехите и лимоновата кора. Навивате на руло, откъм тясната страна. Нарязвате на филийки с дебелина 1,5-2 см. Печете в сгорещена до 200 градуса фурна до зачервяване. След като са изпечени и изстинали баклавичките, започвате приготвяте сиропа и заливате. Хубаво е да постои една нощ в хладилника.

понеделник, 2 ноември 2009 г.

Овесени бисквитки

Рецептата може да видите тук.

Аз използвах типово брашно, не сложих индийско орехче и канела, а ванилия. Отгоре поръсих с натрошени орехи. 

Бисквитките са страшно хрупкави!

Шоколадови курабийки с банан

Рецептата може да видите тук.

Много шоколадови и много ароматни!

Само да вметна, че ползвах типово брашно, а не бяло.

неделя, 1 ноември 2009 г.

Коледен сладкиш

Продължавам със спомените от миналата Коледа ;)

Това е просто идея как да украсите коледния сладкиш.

За целта съм ползвала готов марципан (продават го в Метро). А кокосовите стърготини идеално имитират сняг.

Джинджифилови сладки

И тези сладки правих миналата Коледа. Ароматът е невероятен!!!

Рецептата може да видите тук.

А тук съм написала рецептата на глазурата.

Коледни меденки

Това са меденките, които правих за миналата Коледа. Рецептата може да видите тук. 

За украса съм ползвала глазура от пудра захар, с малко вода и лимонов сок, оцветена със сладкарски бои. 

За рисуване съм ползвала готов шрифт, продават се в Метро. Но тази година мисля да пробвам белтъчна глазура. Приготвя се от разбити на сняг белтъци и захар. На един белтък се слага по 250 гр. пудра захар.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...