събота, 31 октомври 2009 г.

Пай с тиква

Рецептата е от Жълт Труд, с малки модификации от моя страна.

За блата:

2 ч.ч. типово брашно

1/2 ч.ч. кафява захар

1 яйце

125 гр. масло

1/2 ч.л. бакпулвер

ванилия

За плънката:

3 яйца

2 ч.ч. пюре от тиква, предварително изпечена

3/4 ч.ч. кафява захар

1/2 ч.ч. мляко

канела

От продутите за блата се омесва ронливо тесто. Оставя се да престои половин час в хладилника. 

През това трите жълтъка се разбъркват със захарта, канелата, млякото и пюрето от тиква. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към тиквената смес.

В предварително намаслена тавичка с диаметър 24 см се разстила 3/4 от тестото, като трябва да се оформи бордюр. Изсипва се тиквената смес. От останалата част от тестото се изрязва фигурка. 

Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна.

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Булгур с пилешко филе

Източник: http://mamaznae.com/wp/?p=104

 Продукти:

1 глава лук

300 гр домати (от консерва или настъргани пресни)

1 ч.ч. булгур

пилешко филе (300 гр и повече)

зеленчуци по желание (гъби, чушки или сезонни зеленчуци)

 

Филето се нарязва на късчета и се запържва леко. Добавя се лукът, нарязан на ситно и се задушава няколко минути, заедо с пилешкото. Добавя се булгурът, запържва се за няколко минути. Накрая се слагат и останалите зеленчуци и доматите. След няколко минути всичко се прехвърля в тавичка, слагат се подправки и вода - 3 ч.ч. и се пече на 200 градуса.

Чийзкейк в купичка

За блата: 5 шоколадови бисквити "Закуска" 75 гр. масло За крема: 300 гр. извара 200 гр. пълномаслено кисело мляко 2-3 с.л. мед

В блендер се смилат бисквитите и към тях се прибавя разтопеното масло. По няколко лъжички от тази смес се слагат на дъното на чашките, като хубаво се притискат. Съставките за крема се смесват в блендера до получаването на хомогенна смес, която се разпределя в чашките. Отгоре се слага някакво сладко - в случая от горски ягоди.

Плодово дуо с мед

За 4 порции: 250 гр. извара (крема сирене, рикота или Филаделфия) 100 гр. заквасена сметана 4-5 големи ягоди (около 100 грама) 1 малък банан 2-3 с.л. мед Изварата се разбива в блендер заедно със сметаната и меда. Ягодите се пюрират. Бананът също. Сметановата смес се разделя на две. Едната част се разбърква с ягодовото пюре, а другата част - с банановото. На дъното на стъклена купичка се поставя от банановата смес (защото е по-гъста) и върху нея - от ягодовата. Добре е да престои няколко часа в хладилник. Преди сервиране може да се декорира с резенчета ягода или банан.

Пилешки филенца със зеленчуци

Продукти:

1 бр. пилешко филе (ок. 350 гр.) 1 глава лук 2-3 средно големи моркова 4-5 средно големи картофа 1 буркан (300 гр.) стерилизирани печурки 1 пакет замразено броколи (450 гр.) червен пипер 1 с.л. брашно сол Филето се нарязва на дребни парченца и се запържва за няколко минутки. След това се прибавят нарязаният надребно лук и морковите, нарязани на кръгчета. Задушават се още 5-6 минутки и тогава се слагат картофите (на кубчета), една лъжичка червен пипер и сол. Всичко се разбърква добре и се добавя 400 мл вода, в която предварително е разтворено брашното. Вари се така, докато омекнат зеленчуците, като малко преди да са станали готови се добавят печурките и броколито (на него са му нужни само няколко минутки, да се размрази).

Бананови мъфини с двоен шоколад

Уникални са на вкус...

Рецепта: http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/baked/muffins/recipe_1204.php

Може да намалите количеството на захарта, защото става прекалено сладко.

Мъфини с череши и мак

Рецепта: http://gotvarski.com/мъфини-с-череши-и-мак/

Мъфини със стафиди

Източник: http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?p=732576#p732576

Продукти:

1 яйце 1 чаша мляко-прясно 1/4 чаша олио 2 чаши брашно 1/2 чаша захар 3 ч. л. бакпулвер 1 ч. л. сол 1/2 чаша стафиди 2 с. л. захар за поръсване 1/4 ч. л. канела Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина 12 формички за мъфини (кексчета). Разбийте яйцата леко с вилица и прибавете млякото и олиото. Пресейте заедно брашното, половин чаша захар, бакпулвера и солта. Прибавете сместа и стафидите към яйцата. Напълнете формичките и ги поръсете със захар и канела. Пекох на 170 градуса.  Аз замених стафидите с парченца шоколад, защото щерката не яде стафиди.

Солени пълнозърнести мъфини

Продукти:

1ч.ч. пълнозърнесто брашно 1/2 ч.ч. бяло брашно 1ч.ч. кисело мляко + 1 1/2 ч.л. сода 2/3опаковка майонеза кашкавал (на око) чубрица (аз много харесвам, но може и нещо друго) маково семе за поръсване

Сухите съставки се смесват и се добавят към предварително разбърканите кисело мляко и майонеза. Накрая се слага рендосаният кашкавал. Поръсва се с маково семе. Разпределят се във формичките и се пекат на 170 градуса.

Мъфини с ябълки

Продукти:

3 яйца 2 к.ч. захар 1 к.ч. олио 1 ч.ч. брашно 1 ч.ч. настъргани ябълки 1/2 ч.л. сода 1 ч.л. канела

В купа се разбъркват сухите съставки - брашно, сода, канела. В друг съд се разбъркват яйцата, олото и захарта. Сухите съставки се добавят с леко бъркане към течните. Накрая се слагат ябълките и леко се разбърква.

Сместа се разпределя в предварително намаслени и набрашнени формички за мъфини. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Пълнозърнести мъфини с овесени ядки

Източник: http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alphabet=%D0%9F&id=1180

Продукти:

280 гр. (2 хубаво пълни ч.ч.) пълнозърнесто брашно 2 ч.л. (1 пакетче) бакпулвер 1 ч.л. сол 70 гр. (4 с.л. с връх) брашно с бакпулвер (аз сложих бяло брашно) 1/4 ч.л. сода 130 гр. (ок. 1/2 ч.ч.) кафява захар 2 яйца 250 мл прясно мляко 60 мл (ок. 1/2 к.ч.) олио 125 гр. малини (аз сложих 1 банан, нарязан на дребно) 1/2 ч.л. канела овесени ядки Сухите продукти се смесват и се добавят към разбитите яйца, олио и прясно мляко. Накрая се слагат бананите и се разбърква добре, изсипва се във формичките и се поръсва с овесени ядки. Сместа е достатъчна за 12 мъфина.

Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна. По мое мнение може да не се слагат содата и 70-те грама брашно с бакпулвер, а вместо това да се увеличи количеството на плодовете и захарта.

КОЗУНАЧЕНО РУЛО

Тук е описано как се приготвя тестото.

Оформянето е както при козунака. Разликата е в това, че в центъра на всяка плитка намазваме с шипков мармалад - първоначално леко приплесваме плитката, слагаме мармалада и покриваме. Получава се нещо като тръбичка, в чийто център има мармалад.

Козуначени кифлички с локум

Тук е описано как се приготвя тестото.

Така приготвеното тесто се разделя на две топки. Всяка от тях се разточва на кръг с дебелина 0,5 см. Всеки кръг се разрязва на 16 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник се поставя плънката - в случая локум и се завива кифличка. Готовите кифлички се оставят да втасат 30 минути, намазват се с жълтък, поръсват се със захар и се пекат в предварително загрята до 180-190 градуса фурна.

КОЗУНАК

Продукти: 500 гр брашно (+още малко за доомесване, ако тестото е меко) 110 гр прясно мляко 20 гр прясна мая (7 гр. суха) 150 гр захар 75 гр масло 3 бр яйца + 1 белтък (жълтъкът е за намазване) сол(не е задължително) 1 бр ванилия масло за намазване на тавата захар на пясък за поръсване Начин на приготвяне: Маята смесваме с няколко супени лъжици затоплено мляко, 1-2 с.л. брашно и щипка захар. Оставяме на топло (за около 10-15 минути), за да шупне, след това я замесваме с още малко брашно и затоплено мляко и отново я оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното и правим на средата "кладенче". Разбиваме яйцата и ги смесваме с прясното мляко и захарта. Тази смес я прибавяме на части към брашното като бъркаме с ръка. После прибавяме шупналата мая. Докато месим, мажем ръцете си с разтопеното краве масло - така постепенно тестото поема цялото количество. Когато козуначеното тесто поеме цялото количество мазнина, завиваме го с кърпа и го оставяме на топло (до камината, върху парното, пред електрическа печка), за да втаса. След около половин час го месим пак с намаслени ръце и тогава прибавяме пожелание стафиди, портокалова кора, орехи, локум или каквото ни роди фантазията. Разделяме тестото на части според формите за печене (моята форма е 25/10 см). Всяка част разделяме на 3 и сплитаме плитки-те трябва да заемат половината от височината на формата, в която ги слагаме, след което ги намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Оставяме така приготвените козунаци още веднъж да втасат на топло - аз ги слагам на 50 градуса във фурната за 25-30 минути, след което превключвам на 180 градуса. От тази доза направих два козунака. С парченца локум:

Чийзкейк с пресни плодове

Количествата са за 18 см форма. За блата: 5 шоколадови бисквити "Закуска" 75 гр. масло За крема: 300 гр. извара 200 гр. пълномаслено кисело мляко 1 капсула есенция "Ром" (установих, че много добре се връзва с плодовете) 2-3 с.л. мед 1 пакетче желатин За украсата: един банан едно киви няколко ягоди 1 пакетче желатин 2 с.л. кафява захар В блендер се смилат бисквитите и към тях се прибавя разтопеното масло. Тази смес се слага във формата и хубаво се притиска. Съставките за крема (без желатина) се смесват в блендера до получаването на хомогенна смес. Желатинът се разтваря (на водна баня) и се прибавя към сместа. Изсипва се върху блата и се оставя в хладилник да се стегне. След като кремът се е стегнал, се заемаме с плодовете. Разтопяваме желатинът в 200 мл вода, прибавяме и захарта и бъркаме докато се разтвори. Нарязаните плодове, слагаме в съда с желатина и след това ги вадим и ги подреждаме върху чийзкейка.

Пица с блат от овесени трици

За блата:

2 яйца 

100 мл мляко

150 гр. овесени трици

малко семенца - мак, сусам, лен, слънчоглед

1/2 бакпулвер

сол

Пече се върху хартия за печене, на 190-200 градуса, докато леко се зачерви. След това се слага плънката и се запича до готовност.

четвъртък, 15 октомври 2009 г.

БРАУНИЗ

Това е любимият ми сладкиш. Повече за него тук.

КУРАБИЙКИТЕ НА МАМА

Рецептата е на мама. И са правени с домашни яйца.  3 яйца 1 ч.ч. захар 1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода 3 с.л. мас (ако се сложи масло стават твърдички) 3 с.л. олио 2 ванилии 1 кг брашно Всичко това се омесва, след което се оформят топчета, приплесват се и се потапят в захар. Пекат се на 200 градуса, докато се зачервят.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Пандишпановите блатове са по рецептата на Наталина. За по-наситен шоколадов цвят трябва да се сложи повече какао, отколкото е посочено в рецептата. Сиропирани са с подсладено еспресо с бейлис.

Кремът е ганаш: 200 гр. натурален шоколад, 200 гр. сладкарска сметана - количеството е за торта с диаметър 18 см. Сметаната се загрява в съд с дебело дъно, прибавя се шоколадът и след като се разтопи, се маха от котлона. Оставя се да се охлади и да престои няколко часа в хладилника, след което се разбива с миксер. Аз обаче не процедирах точно така. Прибавих малко желатин и го бутнах за малко в хладилника, докато леко започне да стяга и тогава го ползвах и като крем, и като глазура, без да разбивам с миксер.   Цветята са от руската мастика

Ето тук има идеи за направата на цветя.  

Тук може да видите парче.

ТОРТА ПАНДЕЛКА

Блатовете са пак по рецептата на Наталина. Кремчето е Його малина. Слагам винаги по един желатин и редя във формата за торта. Трябва да престои поне 12 часа, за да стегне много добре и тогава се вади от формата. Маже се с маслен крем и се оставя за 10-15 минути в хладилника да стегне преди да се сложи покритието, което в случая също е руска мастика. Ето как става това - цък.

А ето как се прави панделка  - цък. А тук има идеи за направата на цветя. 

Тук може да видите парче.

ТОРТА ПРИНЦЕСА

Блатът е пандишпанов, оцветен с нескафе вместо с какао, по  тази рецептата. Изпечен е в 18 см-ова форма за торта, с 4 яйца. Когато е готов, изстинал, изрязвам горната част, която се издува при печенето, разрязвам го на три части и изрязвам дупка в средата С изрезките от блата постилам купичка, чиято най-широка част е 18 см. Добре е да се сложи фолио отдолу. После купата се пълни с крем с желатин. Аз ползвах този от Тортата с рула. Подреждам блатовете във формичката, като по средата слагам картонено руло, за да не се запълни дупката с крем. Хубаво е кремът да е с желатин, за да издържи на тежестта. Аз ползвах Його малина с добавено 1 пакетче желатин. Останалият крем го слагам в малка купичка На следващия ден трите "етажа" се подреждат един върху друг. Изрязва се дупка в средата, в която ще се сложи куклата, предварително увита във фолио. Отгоре се заравнява с маслен крем, в който по желание може да се сложи течен шоколад. За тоалета на куклата съм ползвала руска мастика. Добре е предварително да си направите шаблони върху хартия. Аз избегнах този етап и не ми се получи така, както ми се искаше. А и захарното тесто, което бях предвидила се оказа малко - две дози руска мастика щяха да ми дойдат идеално. 
.

ЕФЕКТНИ КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Взех идеята от тук

 

Тези сладки се използват за украса на елхата.

Може да се ползва всякакво тесто, което се точи добре. Аз исках да пробвам рецептата, написана на опаковката на типовото ми брашно, тъй като се старая да не ползвам бяло брашно. Пиша я, в случай, че някой иска да пробва. Няма разлика във вкуса от меденките, които съм правила с бяло брашно.

МЕДЕНИ ЗВЕЗДИЧКИ 150 гр. мед 500 гр. типово брашно 70 гр. захар 120 гр. масло 2 яйца ванилия 1 бакпулвер Кората от ½ лимон 100 гр. мармалад Омекналото масло се размесва с брашното върху дъска. Прибавят се бакпулверът, захарта, яйцата, ванилията, медът и настърганата лимонова кора. Омесва с меко тесто, разточва се на части и с формичка се изрязват малки звездички, които се пекат на силно загрята фурна до блед цвят. Когато изстинат, сладките се намазват с мармалад и се слепват две по две.

Аз ползвах кафява захар, като количеството може да се намали, защото стават доста сладички. Не сложих ванилия и кора от лимон, а вместо това ползвах канела. 

Първо разтопих маслото в микровълнова, добавих захарта, яйцата, брашното (с предварително добавените бакпулвер и канела) и тогава размесих. Получи се перфектно тесто за разточване.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...